跳至

首頁

尾頁

大宅

我要到28/9先第一次產檢,到時都w19。唔知點解我排得咁遲???

大宅

原帖由 misswen 於 10-8-25 14:59 發表
你有c+去嗎? 睇住個周數約檢查吧, 約到邊面就去 !

我自己有keep住去c+,不過剩係u/s同攞維他命。產檢我都係諗住喺番廣華做,因為諗住喺嗰度生ma。

大宅

飲糖水用嚟驗有無糖尿,如果血糖過高就要誡糖or食營養餐。因為會影響bb~~

大宅

我以前都飲過糖水又覺得唔係好難飲喎,不過我反而建議盡快一啖飲晒。我嗰次杯糖水有支攬棍,姑娘教我一路攬一路飲,我覺得又ok喎。
係呀,飲糖水之前係唔盡食嘢。抽完一支血,跟住飲糖水,之後唔記得隔1or2hr會再抽多一支做對比。

大宅

如果唔係高齡,佢地唔會主動幫孕婦約結構。我12/8去做oscar時諗住順便約做結構,但佢地話已經full晒,佢我搵c+。

大宅

原帖由 KuromiFans 於 10-8-27 15:25 發表
hihi.... 我都係21/9 1st 9:15am產檢, 之前26/8已在廣華做左oscar, 仲約左8/10照u/s, 但張紙又無寫係照結構喎 都唔知有無得照??

你做oscar時無訓便問埋呀?我12/8做oscar時問咗,姑娘話結構full晒。不過我嚟緊28/9做1st產檢,諗住再問多次。你記住要主動問佢呀,如果唔係高齡,佢地唔會主動安排架。

大宅

原帖由 princessprinces 於 10-10-2 09:10 發表
今日有產前課程報, 尚有位, 快d報!!!!!

上去睇咗,不過話無課程適合。咁係咪即係full晒?

大宅

原帖由 TeriAnla 於 10-10-2 11:12 發表

Piggy-Baby - 其實大部份課程都適合, 可以報喎. 我報了分娩的認識同初生嬰兒護理, 十二月先上.

HOHOHO......我真係傻豬,原來我頭先click預產期時,無由2010改做2011......
不過而家好多都full晒,得番分娩的認識,我都報咗。但我最想去母乳餵哺的技巧,唔知遲D重有無呢???

大宅

原帖由 monkey135 於 10-10-3 17:02 發表
係lu,果護士話廣華無得做wor,點解你有得做結構性檢查咁好

有得做架,不過唔係個個都有,睇人同睇吓佢地重有無位。我8月問佢地,都無check就已經話full晒。

大宅

原帖由 釘釘 於 10-10-4 11:54 發表
我都有呀,做唐氏當日已同我約埋

我就係做唐氏嘅時候問架,不過姑娘未check就話full晒,叫我自己出去搵c+做。我有個同事之前都係喺KWH生,佢話通常有位都留番俾高齡喎。

大宅

原帖由 NoelB 於 10-10-25 15:42 發表
HELO

想問問, 大家開始準備執走佬袋未?
我上胎都係廣華(0809bb), 已經兩年了, 我完全忘記究竟要執咩....有無人可以俾個list我? 拜託哂! (請email: [email protected]) 謝謝

星期三, 要返廣華覆診, 好開心可 ...

想問點樣可以入助產士小組? Thanks!!

大宅

回復 3# piggyma819 的帖子

其實綁繩同黏貼都係一樣,不過綁繩係預你唔著內褲,通常唔俾落床嘅病人就會建議佢用綁繩。因為方便姑娘同佢洗下身。

大宅

我都係2/21,C+就2/22,不過照親U/S都係早4-6日,C+同KW嘅E生都話佢係大B。

大宅

我上星期五(28/1)覆完診,e生話我個肚大,跟住安排咗我上病房check bb心跳。星期三(2/2)又要再返去覆診。唔知點解我要check得咁密,又話我一到週數就要催生,唔可以等。

首頁

尾頁

跳至