跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

妹豬媽咪 發表於 12-6-6 14:20
你唔知一般廣福阮鄭第一階段要幾分先入呀?? 我驚緊出年要幫呀女報小學呀!! ...
最少20分,今年聽家長講有20分都入唔到.

覺得下年選校會好橙,北區跨境生太多,由今年數字看下年會有[緊]多跨境生,到時大埔又要借位出來,選校時唔好大進取,第二要選入到機會大的,唔係一個唔好彩就會入咗3大收跨境生學校.上年同今年宝X有好多家長大進取,結果全軍覆沒,入咗3大收跨境生學校.選校要小心.

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

coyeeyee 發表於 12-6-7 08:52
回覆 GLG 的帖子

係呀, 7月7日半日做晒所有野, 校服都可以係學校買, 不過唔知質料如何? 有冇人知去邊買好 ...

校服係又校服商合眾校服公司提供,系十大校服公司代為寄售,地址大埔 廣福道91號.或可到豐昌順買(會貴啲).

記得要[廣]清楚系要廣福阮鄭校服,由上年冬季開始,兩間阮鄭校服款式完全唔再相同了.

珍珠宮

jennyleung 發表於 12-6-7 16:23
請問係唔係直接去廣福道91號 就買到呀? 高達城係唔係無左? THX
高達城摺咗啦,E+改由[十大]代為寄售,未去過十大買唔太清楚,問過人話係樓上店來,位置大約係M記對面(望寶湖方向),如果有現碼應可即時買到.

不過跟據[高達城]經驗,會係校服商在開學同換季時期,去學校收訂購表,到拿校服日期前半個-1個月,高達城先有較多新現碼貨,無現碼時要訂等貨.

珍珠宮

coyeeyee 發表於 12-6-7 17:51
回覆 GLG 的帖子

我知好多學校都要考分班試, 校服我都唔明? 可能唔駛我地周圍搵, 係學校一次過可以做晒所 ...
校服商係學校出標書,然後多間校服商入紙報價,再經由學校選出條件最好幾間,再同家長會開會選出的.等家長唔需要因為材料費貴咗就要局買加價貨,因為有合約年期,係合約其內校服商如要加價要得到校方同意先可加.

珍珠宮

GLG 發表於 12-6-7 17:11
回覆 coyeeyee 的帖子

今天去了交簿費, 其實我都有些surprised要考分班試. 一年級都要根據學生能力分班嗎?
另外, 我見7月7日可訂校服, 但其實我見其他地方都有得賣(如太和商場), 不知道有甚麼分別呢?
會跟成績打[雲]去,等每班學生能力平均啲.

行入圖書館出面有校服貨板睇,有時會放出來比家長摸下啲質地,可摸完再去比較下,其實質地分別唔大,分別在價錢.

因為係無同學校簽合約,學校不能監察他們買的價錢及品質.

GLG  唔該晒~  發表於 12-6-8 23:21
coyeeyee  明白  發表於 12-6-8 09:06

珍珠宮

coyeeyee 發表於 12-9-3 10:08
大家小朋友今日開學, 加油~~

請問是否小一學生明天著運動衫?

今日家課手冊有無寫明天要著,有就著,無就等下星期跟上課時間表著.

成十幾張通告,簽回條都簽到手軟.

coyeeyee  點解我唔多通告既?簽了4-5張咋  發表於 12-9-4 09:19
GLG  今日放工返嚟見到d通告, 場面真係震撼...  發表於 12-9-3 20:10
coyeeyee  問左學校, 今個星期著校服  發表於 12-9-3 16:12

首頁

尾頁

跳至