基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仲未生呀, 今天已經 40wk 2days, 上週覆診時醫生已經話因小b頭大又重磅, 所以頭仔仲浪住落唔到低位, 已為我排期14號入院, 15號催生多數要開刀. 唉 ... 要開刀係我最唔想見到的 ... 頭大又大隻真係似足我c6, 但我一直比人話肚細, 只重了20多磅肚圍38寸, 咁都會生巨嬰 (預計 4kg) 真係估佢唔到. 明天又要返 QE 覆診, 會再問下醫生有無機會自己生唔開刀, 如果小b頭大, 夾硬生會否爆盤骨呢? 仲有我睇書話開刀要3日後至有初乳, 到時小b食左奶粉驚唔肯食人奶. 唉 ... 開刀真係對大細都無益. 而且要面對人生第3次手術, 真係好悲傷呀! 現唯有安慰自己只要小b出世健康正常就好了. 請各位為我及小b 禱告, 多謝!

唉 ... 我很責怪自己會唔會係自己唔好, 成日帶住條托腹帶, 所以阻住小b頭仔落唔到去呢? 小b隻腳仔已追番正常長度, 但又會唔會係我為左小b隻腳仔所以成日食雞蛋/高鈣鮮奶, 所以小b咁重磅呢? 主呀! 請袮不要遠離我, 我現在真的很擔心又不安, 求袮讓我凡事來依靠袮, 向袮求向袮要, 將心裡所想的盡都交托, 求你成就並賜予平安, 希望藉著此事, 更多來經歷及依靠袮! 不論生產過程如何, 求主賜予小b有健康正常的身體, 從小認識袮捨己的大愛. 為此感謝讀美袮!

大宅

Babyislove, Yikaho & Sukij,

多謝你地的支持及鼓勵, 請多為我15號 催生/開刀一事多有禱告. 謝謝!

大宅

今早 c6陪我返QE覆診, 第一次驗到有尿蛋白, 不過後日都生嘞, 可以不理. 醫生話我可能肚皮薄, 所以唔多覺小B大隻, 仲話如果佢係我, 就一定唔駁會聽醫生話開刀, 因為怕小B如自然生時出到個頭, 但肩膀出唔到的話, 怕小b會焗親, 又有可能拉出來時會弄傷神經線 ...... 有咁多可能的危險, 所以我都係乖乖地聽話開刀了. 醫生仲話其實醫院仲驚過你, 因為有咩之後要負責. 咁又係!

我相信小b係神賜予我及c6的產業, 定必為我安排及預備最好的. 那我就信而順從, 將一切交托予神好了. 明天 14號早上入院, 後日15號就要生小b, 好期待跟小b 首次見面, 要佢屈住10個月太辛苦了. 出院後再 update 大家.

多謝各位關心, 請為我及小b 繼續代禱!

大宅

Hi bbmm-mon & sunlokting,

多謝你地的支持, 我都好期待小b 快d出世跟大家 say hello!

工人剛巧今日來上班, 一切都係主的恩典, 為小b 及我一家適心的安排, 好感恩! 求主繼續帶領, 賜予小b有健康正常的身體, 最小愛主, 一生一世必有恩惠慈愛隨著我們

babyislove  大隻BB, 15號見喇!呢度好多姨姨等住你平安出世o既好消息  發表於 11-12-13 22:04

大宅

各位你地好, 新年快樂! 我囝囝 已經在 12月15日平安出世, 重 3.3kgs ...... 唉! 我點解咁遲才上來 update 大家, 係因為囝囝一出世就有肺穿lung, 第一晚就入了幼嬰病房, 第二晚仲改入ICU ...... 真係神的恩典夠我用, 我與囝囝上了一堂在主裡信心的功課, 最終囝囝靠著主的大能, 戰勝了一切自己好了起來, 最終在 12月21日我抱住囝囝平安的回家了, 所以我每天都要多花時間去觀察囝囝的各樣情況, 不容有失所以遲遲都未上來與各位報平安. 他現在體重已升至 3.5kgs, 勁喜歡吃奶及瞓. 前天再返醫院照 x-ray 片, 都確實已完全康復, 真係好感恩及讚美主.

好感恩主安排我在政府醫院生囝囝, 才可以在各方面有適當的治療, 為此感謝讚美主!

大宅

回覆 Silent16 的帖子

我個印傭叫 Supi, 同你親戚果個同唔同呀? 如有問題請通知我. Thanks!

大宅

Hi bbmm-mon,

多謝你的祝福並時刻記掛住我倆母子, 我囝囝在 ICU 時已幾食得, 可以食到 70-85ml, 出院後我全力餵人奶, 令加奶粉輔助, 現在一般食到90ml, 有時餓起上來要 120ml 至夠, 可能似我 c6 又食得又瞓得.

其實出院後我有時仍想起在 ICU 內的其他BB, 他們大多都係早產只 20多週就出世, 在氣箱內插晒喉真係好慘, 有些BB 更要造手術, 見狀全身發黑插晒喉連哭也不能, 可憐其媽媽含淚望著箱內的BB, 所以每當我想起為他們禱告的時候都哭了出來, 因為自己囝囝的幸運在感恩的同時, 亦要關心其他BB 要為他們禱告, 希望每個BB 都可以好似囝囝一樣康復出院, 跟父母一起回家快樂地生活.

祝願他們每一個BB都能痊癒, 個個健康正常快樂的成長!

大宅

回覆 bbmm-mom 的帖子

哈哈, 阿仔真係幾 "擦得" 而且好有力, 所以我餵人奶時真係好痛 ..... 痛, 但見佢食得瞓得, 真係咩都值得.

希望大家都為 ICU 病房及其他患病住院中的兒童多加禱告, 求主賜予他們有恩賜及力量能早日痊癒, 能早 日回家跟父母及家人一起週農曆年啦!

大宅

回覆 Ah_B 的帖子

多謝你呀! 你 Ah B 張相好可愛啦, 真係好相錫佢面珠. bb 真係神賜的產業, 係每個家庭的心肝寶貝.

大宅

因為我遲生, 個陪月又要趕下一個期的太太 (係我家姐的同事), 所以陪月只照顧了我及小b共 16日就完了, 點知她另介紹來做埋尾10日的新陪月又驚青無信心來了一日就唔做, 所以我現在係交晒比工人幫我買送煮飯煮補品, 她感恩她都ok呀.咁重好摼番d錢來補身好果.請問大家知唔知坐月食咩補品好呢?教下我啦! Thanks!
.

大宅

回覆 ndw 的帖子

Dear ndw,
多謝指教! 薑炒飯我鍾意呀, 但我係開刀生的, 今天已 26日, 是否可以係薑呢, 不過我之前個陪月有講話 25日後可吃薑醋, 我諗我應該食得瓜 . 我現在每天下午都會飲花膠燉鮮奶 (係高鈣低脂), 鰂魚我都每隔2-3日係一隻, 奶奶/工人每天都有煲魚湯我飲, 日日飲幾杯南棗/紅棗果皮炒米水造代茶, 另我每晚都食一盅燉品, 昨天食 "北旗, 當心, 己子龍眼肉燉豬展, 今天奶奶同料燉牛展 ... 至於酒呀, 我阿媽大大支老鼠酒要迫我飲 ... 想暈. 唯有講餵人奶唔飲得酒啦!

會再參考你的食譜. 多謝晒!

大宅

回覆 ndw 的帖子

Hi ndw & babyislove,

我生後約20天已清惡露, 我囝囝於本週日已滿月, 但我都唔心急食薑醋, 因為要食的話產後100天內補身都可以, 而且我奶奶/工人日日有北旗黨心己子燉豬/牛/雞湯我飲 (但飲後有D燥多眼屎), 仲 feel到手腳好暖唔凍 (以前好怕凍), 所以我會慢慢進補唔洗急!

做左媽媽後咩都想比最好既小b, 所以我勁飲魚湯/代茶都係為左多人奶, 生後第一個星期個傷口郁下都似想爆開, 但都盡力pump 奶比當時在 ICU 的囝飲, 好彩都係痛左一個多星期, 之後都行動自如, 係人見都我都話係似剛生完, 我諗都係因為我多行多走才康復得快瓜! 唔知呢?

老鼠酒現在餵奶期間一定唔會飲 ... 實在太嚇人恐怖, 希望阿媽之後忙記唔好再叫我飲就好了.

請問坐滿一個月是否可以日日淋浴沖涼呢? 我現在係日日用薑水/陪月三寶煲水沖涼/抹身, 頭都係洗過2次炸!

大宅

回覆 yikaho 的帖子

多謝 Yikaho, 我會小心唔比自己冷親, 一於明天開始可以用花灑沐浴. 爽呀!

大宅

多謝各方 jm 多月來的關心, 我囝囝 剛滿月啦, 收到好多親人/朋友 的祝福, 真係好感恩, 求主繼續保守阿囝身體健康, 各方面都正常快樂地成長, 從少認識主耶穌, 一身愛主事奉祂. 願榮耀頌讚歸予主耶誕.

大宅

各位好, 祝大家龍年心想事成, 身體健康, 生活蒙福!

我囝囝己有1.5個月大, 現有10磅重, 都幾食得, 我餵人奶時食得好起勁呀, 又好鍾意我地帶佢出街, 眼睛周圍睇野唔扭計.

我仲有個幾星期的產假, 之後就要返工啦, 真係好唔捨得, 希望個工人繼續好好幫我湊囝囝就好嘞!

祝各位主恩常在!

大宅

時間真係過得好快, 我由懷孕那刻起到驚BB有唐氏疑雲, 又再到囝囝出世有驚無險地在ICU住了一星期康復出院 …… 對我的人生都係充滿與主同行的經歷, 唯有主能給予我希望保守及平安, 真的好感恩主的恩典夠我用, 為此感謝讚美主! 希望主繼續保守我的一家, 特別係賜予囝囝有健康的身體, 各方面都有正常的發展及成長, 初日能認識主耶穌, 一生被主帶領, 事奉主及教會, 我C6都因為囝囝的緣故, 亦早日相信主耶穌.

我的產假快將完結, 下週一就要恢復上班啦, 希望有主的祝福, 令我的工人能繼續好好的照顧囝囝, 一家人生活蒙福!

首頁

尾頁

跳至