影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我只係近半年先睇得多韓劇, 以前都係電視播我就睇下, 不過呢期睇得多, 有少少對於佢地文化既體會, 例如...

1. 未見過劇入面有吸煙鏡頭, 飲酒就大把
2. 好重視長輩後輩, 就算對方大小小都要對佢用敬語, 大過自己少少既男仔就叫OPPA, 就算做左自己男朋友都係叫OPPA, 到結婚果陣就由OPPA就變左老公 (我係香港人唔好係接受到)
3. 國家觀念好算, 有好開心既事果陣, 就會話 "我一定係前世救過國家"
4. 見到靚女或者介紹靚女果陣, 都會講 "有好像韓國小姐般的美貌"
5. 好興請代駕幫飲左酒既車主揸車返屋企.

都幾得意, 仲有無呢? 有就請幫手補充啦.

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

haileymama 發表於 12-8-29 12:11
佢地嘅道德觀念好重,電視台唔可以提供吸煙鏡頭,紋身圖案一定要遮掩,女歌手嚴禁性感衣著出鏡,唔可以露肚 ...

又真係無見過有紋身人喎
廣告訊息都係, 就算影住個招牌都會矇左

翡翠宮

回覆 ryan_mami 的帖子

翡翠宮

Vanessa_818 發表於 12-8-29 12:53
相睇仍十分普遍

係, 仲好多都係父母安排, 做未婚媽媽壓力又好大, 應該佢地都仲係好傳統.

翡翠宮

Joyce16 發表於 12-8-29 14:27
紋身,最佳情人男主角也是露小小(在手臂,腳上)

仲有,以前是女人服侍男人。

勁! 你講返起我都醒起獨弧真個紋身
我諗依家睇劇既多數都係女人, 所以迎合市場, 好多都係男人鍾意個女人, 或者剩女突然有2個完美男勁追~哈~

翡翠宮

hwy616 發表於 12-8-29 15:02
女人打交一定扯對方頭髮
情侶會帶情侶介子
同年齡嘅先可以叫朋友, 大過自己的男的叫男做哥, 女的叫男做OPPA ...

係啦, d男人真係好情聖, 係真既就好啦~
情侶介我諗起屋塔房

翡翠宮

Cinken 發表於 12-8-29 15:15
1) 好着重生兒育女, 無仔生好慘
2) 父母62 99杈重
3) like飲coffee食cake

你好心水清
1) 好着重生兒育女, 無仔生好慘
2) 父母62 99杈重
3) like飲coffee食cake
4) 女人好勤力,工作及打理家務兼煮飯← 仲要有餸有湯擺到成檯都係, 好勁!
5) 去飲洒,飲完一啖会"唉"一声, 然後5官拿埋一堆 ← 呢個堅係呀!!你講得好正!!
6) 女的愛穿極高踭鞋 ← 仲可以跑幾條街果度勁!
7) 冬天只穿薄薄jacket +好型的頸 巾 ← 但夏天都係嬲圍巾
8) 户 藉是+分重要
9) 医院是私營,要市民靠保險金付費用,而医院亦可拒收病人
10) 每家門口用密碼鎖開門 我見過有d無錢人用鎖匙開門

翡翠宮

回覆 yuyu.c 的帖子

咁撥都唔知有咩用

翡翠宮

janeleung 發表於 12-8-29 15:29
韓國人係無英文名的

我見有d外國僑民有既, 不過本土人真係無見過有

翡翠宮

年輕真好 發表於 12-8-29 15:52
我發覺有時佢地D習慣好搞笑

老豆/阿媽打仔 (成年既仔), 都係兜頭兜面大巴大巴車過去, D仔通常都唔敢還手.
仲有, 佢地拍咀戲果陣係真咀架, 我睇日劇通常係咀掂住咀唔郁成分鐘

WChan  所以韓劇好睇好多lor  發表於 12-8-29 17:21

翡翠宮

WChan 發表於 12-8-29 17:04
(1) 佢地真係好尊重長輩, 就算唔係認識既, 陌生老人家佢地都好必恭必敬

(2) 韓國窮人住既地方好細, 開放式 ...

成煲湯一人一啖又真係幾唔衛生, 仲要食果陣好滋味咁lam隻匙, 再放落去筆

xp  40歲以上細個時都係一大湯碗湯,一家大細都用匙放落去筆!  發表於 12-8-29 21:18
WChan    發表於 12-8-29 17:20

翡翠宮

回覆 浪女 的帖子

屋塔房呀

翡翠宮

hwy616 發表於 12-8-29 18:35
係學校遲到個訓導主任就係學校門口拎住支棍罰打PAT PAT
罰要揸實拳頭舉高雙手
巴士一定有個靚靚窗口位坐

巴士一定有個靚靚窗口位坐 ← 係呀~~仲要架車無乜人
豪宅設計就入門口要上一段樓梯先入到屋← 仲要靚到好唔實用咁添
唱K 個個都好投入, 除哂領呔縛係頭跳舞← 好好笑, 仲誇過日本仔, 我諗起最佳愛情車大叔唱heart breaker
慶祝就食午花肉飲燒酒, 飲醉OPPA 好鍾意揹住個女仔返屋企← 五花肉我都好想食呀

翡翠宮

bb416 發表於 12-8-29 19:09
仲有入屋必定換拖鞋

有時佢地上身化行妝著得好靚好時尚, 但又著住對拖鞋, 好鬼得意,
但香港果d, 屋企入面都會著高踭鞋

翡翠宮

回覆 浪女 的帖子

翡翠宮

popocat 發表於 12-8-29 20:15
海帶湯有好多用途:生日要飲、大左肚要飲、生完bb要飲、小產左又要飲!咁佢係補湯定寒涼嘢?

...

我都唔知, 因以前我剩係知海帶要黎煲綠豆糖水, 即係應該係涼性野啦~但韓國係要黎安胎

翡翠宮

引用:床上做既戲多數唔扲被,9成係衣衫整齊 +

原帖由 Fion_Chan 於 12-08-29 發表
床上做既戲多數唔扲被,9成係衣衫整齊
哈哈仲可以咩都無發生

翡翠宮

回覆:Vanessa_818 的帖子

啲公文真係唔知點學,也是我未敢自由行去泡菜國既原因

翡翠宮

回覆:jaci 的帖子

女人真係會大大隻頭飾放上頭,喺香港實俾人啤到行

翡翠宮

回覆:靚寶 的帖子

辦葬禮同香港真係好唔同,好似隨時有位搞咁

首頁

尾頁

跳至