自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

上個月本來想去哈根大師買16球外賣返屋企過聖誕,但12月廿號到問已經全線賣哂,得返最貴5百幾蚊果set(48球), 結果聖誕果陣帶小朋友去堂食就算,16球連水果$228。果時老公話買2L雪糕返屋企整食到飽都得, 仲平啲添,所以我就密謀買個爐返屋企自己整。

呢度有冰菠蘿,冰士多啤梨,香蕉片,棉花糖,手指餅,雜錦雪糕40粒,仲有前面係我獨享既榴槤雪糕。

陈蕙筠    發表於 13-1-22 22:05
wai0824    發表於 13-1-20 17:20
kawai120  gd  發表於 13-1-6 23:39
irenecc    發表於 13-1-6 00:38

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:自製朱古力雪糕火鍋,好飽呀!!

去大師食既228得咁多

翡翠宮

雪糕我整牛丸咁大粒,比大師細粒啲,一盒細盒(900ml)雀巢三色整咗24粒,細半盒Dryers曲奇妙趣同細半盒薄荷朱古力共整咗16粒,total 5種味共40粒。 成本呢,連爐($99)只係2百零, 得閒仲可以再encore,自家製可以揀鍾意既味道,我諗應該無人用過榴槤雪糕卦!

真係好飽呀

kawai120  nice  發表於 13-1-6 23:40
惜緣  想問下你個爐係邊度買呀  發表於 13-1-6 02:25

翡翠宮

引用:想問下個爐係邊處買㗎 +

原帖由 Demonbb 於 13-01-05 發表
想問下個爐係邊處買㗎
阿虎拍賣

kawai120  gd  發表於 13-1-6 23:41

翡翠宮

引用:雪糕球點筆同埋點可以雪到咁硬

原帖由 sophialing 於 13-01-05 發表
雪糕球點筆同埋點可以雪到咁硬
呢度有啲難度,我見舖頭係用細既雪糕匙,不過我只係用兩隻鐵匙畢下壓下咁再雪返硬,所以唔係好圓

翡翠宮

引用:等我都試下自己整先 個爐系邊買?

原帖由 jackiect 於 13-01-05 發表
等我都試下自己整先
個爐系邊買?
阿虎拍賣

翡翠宮

引用:咁少朱古力夠唔夠食

原帖由 藍鳳凰 於 13-01-05 發表
咁少朱古力夠唔夠食
我仲有半碗refill, 之後都倒埋入去啦

翡翠宮

引用:隻爐仔係邊度買?幾錢?個豬古力醬點整?

原帖由 維港 於 13-01-05 發表
隻爐仔係邊度買?幾錢?個豬古力醬點整?
阿虎拍賣$99,你可以search下。

個朱古力醬呢,我上網搵再自己修改,既就係黑朱古力200g, 淡忌廉200ml, (呢個份量係我個碗既1.5, 所以食食下有refill)。

煲熱淡忌廉,倒入已切碎既朱古力度就ok(朱古力唔可以直接煮), 整勻哂,攤涼少少先放入個爐度開始食,因太熱會整溶雪糕同難成脆皮,想香啲可以落一匙酒。   朱古力好多種都得,我用Lindt 一排排果隻,會溶既就可以。

不過我覺得都係杰咗啲,下次會加啲牛油睇會唔會好啲,不過都整到脆皮。

hopefaith    發表於 13-2-14 15:20

翡翠宮

引用:how+?

原帖由 榮盛 於 13-01-05 發表
how ?
後面講咗啦

榮盛  thx  發表於 13-1-6 19:57

翡翠宮

引用:Quote:goo_littlebb+發表於+13-1-5+21:03+

原帖由 SandyCPS 於 13-01-05 發表
個爐仔應該打乜野名銜去search?
"朱古力火鍋",都有幾款

kawai120  thx  發表於 13-1-6 23:43

翡翠宮

引用:D朱古力醬點整?D雪糕球點整得硬D、實D?

原帖由 juicy媽 於 13-01-05 發表
D朱古力醬點整?D雪糕球點整得硬D、實D?
我等雪糕開始軟,就用兩支匙互畢,等佢圓圓地,再開大冰箱雪硬佢,得閒都要拎出嚟整整形癈事佢地痴實一堆

kawai120  gd  發表於 13-1-6 23:44

翡翠宮

引用:請問用邊隻朱古力? +

原帖由 luvysl_blythe 於 13-01-05 發表
請問用邊隻朱古力?
我用左邊,上網見人用右邊都得,不過應該好多種都得,如果鍾意,白朱古力都得,不過我唔鍾意食

翡翠宮

不過小小心得,啲士多啤梨雪到硬哂,支嘢吉唔入,都係就咁洗完就用算

kawai120  oic , thx!!!!!!  發表於 13-1-6 23:45

翡翠宮

引用:係边樹有得買爐和朱古力呀? +

原帖由 uns 於 13-01-05 發表
係边樹有得買爐和朱古力呀?
爐去阿虎拍賣,朱古力去supermarket就有啦

翡翠宮

引用:Quote:goo_littlebb+發表於+13-1-5+21:18+"

原帖由 SandyCPS 於 13-01-05 發表
唔該晒!

咁朱古力漿呢?在超巿買一塊塊朱古力再煮溶佢?
Yes, 再加淡忌廉

SandyCPS  ok, thanks!!  發表於 13-1-6 15:15

翡翠宮

引用:岩岩筆左雪糕球,不過好鬼肉酸而家雪緊,頭

原帖由 sophialing 於 13-01-05 發表
岩岩筆左雪糕球,不過好鬼肉酸而家雪緊,頭先即去超市買棉花糖,火龍果,韓國梨,同手指餅,希望 ...

翡翠宮

引用:原來我個爐仔有本recipe嫁+

原帖由 sophialing 於 13-01-06 發表
原來我個爐仔有本recipe嫁
俾埋我參考下丫, please

翡翠宮

引用:請問在那裡買榴槤雪糕?

原帖由 michelle_cc 於 13-01-06 發表
請問在那裡買榴槤雪糕?
大昌呀,係雪條黎,我切粒

翡翠宮

引用:做芝士火鍋都得 +

原帖由 WINKI2346 於 13-01-06 發表
做芝士火鍋都得
我有諗過呀

翡翠宮

引用:D朱古力買邊d? +

原帖由 heichunmum 於 13-01-06 發表
D朱古力買邊d?
好多都得架,無饀就得

首頁

尾頁

跳至