自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

mint2014 發表於 16-5-10 14:02
「大個仔、大個女,係時候為自己做嘅事作出承擔。」

補習天王,你是時候作出承擔!
天王依家無限期停課啦, 不過間補習社尋日咁盲撐法, 都唔知點收科, 應該老闆娘都始料不及.

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

kmbb519 發表於 16-5-10 15:05
請問有冇邊度有得睇 whatsapp 對話....... 果段片, 個女仔係咁 LOOK, 睇唔到賤男講咩 ...

你試下睇唔睇到?https://www.facebook.com/966140673475360/photos/pcb.1078098705612889/1078092962280130/?type=3&theater

或者呢度:
http://www.e-zone.com.hk/channelnews.php?id=14263

翡翠宮

抺茶雪糕 發表於 16-5-10 16:03
從來唔覺得呢啲所謂補習名師係一個老師,只係當做生意,學生只係佢哋啲客,另外呢個阿Sir都幾醜樣,咁都呃 ...
教中文果個夠超勁靚仔啦D女學生當正佢偶像咁呀.

翡翠宮

sumlam 發表於 16-5-10 16:36
咩相??? 明個故仔, 但相個部份睇唔明
初頭無咩人信女事主, 反而om/老闆/同事都暗指係另一間補習社既上位新老師, 想做低om呢位市場領導而出呢d招數.
之後女事主在高登post左張在om家拍既狗仔相, 狗仔/背景/床, 都同om真實屋企一模一樣, 當個個鬧返om轉頭why其他行家既人上到佢屋企影呢張相.
om搞左成晚就post以下呢張相. 仲話d相係佢女友影, 曾經放過上網問人關於狗仔皮膚問題, 所以女事主拎左黎作嘢整佢都有可能, 但個個都好奇怪點解keep在電腦既相會係43.5kb咁細張, keep黎做乜. 再之後女事主開聲拍youtube片, 加埋證明佢地對話係真既youtube片, 全世界都知om講大話了.

OM FB: 用左一整晚搜尋電腦及手提中過往兩年來的相片集

找到IMG2927是2015年12月拍攝的相片

我和我女朋友不時就狗仔的皮膚或行為問題網上群組求教
亦曾經並多次上載大量屋內+狗仔的圖片到網上的哥基FB群組
當中亦包括以上[問題圖片]

相同時段拍攝的圖片角度
我肯定的是只有我女朋友才可以拍攝

你只公開大量所謂的對話框架
但你明顯無仔細處理相關圖片
剪貼的痕跡非常明顯
同時我家中電腦台上方有我和女朋友的相片(印在陶瓷杯上)
電腦兩個屏幕都不停連環展出我和女友+狗仔的郊遊圖片
左屏邊緣亦貼上最少5張我和女友的合照
如果IMG2927真係由其他人拍攝
上到我家是絕不可能沒留意以上特徵
既然留意到, 知道我有固定的女朋友
你又為何會上到我屋企? 顯然自相矛盾

當然,有人會認為以上設置可以隨時改動
但是,我可以將整張餐台移走嘛??
你文中斷言我忙得來就沒時間吃飯
沒時間吃飯就沒有餐桌
好抱歉,你估錯晒
我家中有好大張餐台,一入屋就望到
(站在走廊望入屋都望到)
360呎的空間, 我可以將其收入衣櫃?
還是因為你的到來而特意暫存於迷你倉?

另外, 你指出我重要部位的某些特徵
咁樣的確看似你有曾經望過相關部位
你認為我唔可能公開相關圖片作澄清
但我可以肯定我重要部位完全無你提及的任何特徵
如果要我驗明正身
一切的合理方法我都可以配合

我已因為向公眾澄清而將自己的私隱一一抓破
甚至連身上重要部位特徵及家中狀況一一描繪出來
我心身十分疲憊,但意志仍然堅定

翡翠宮

sumlam 發表於 16-5-10 17:15
唔該哂, 但我又睇唔明, 佢講咩移走餐枱??
我無詳細留意呀, 咁鬼長篇, 總之佢話女主角D相做過手腳啦

翡翠宮

遵理通識科補習名師Oscar Ma被指與女學生發生師生戀,並向女方提出性要求,事後卻「完鬆」。遵理學校今晨在facebook發聲明,宣佈委任3名獨立人士組成調查委員會,包括高登討論區行政總裁林祖舜;Oscar Ma則即日起停課,直至調查完結為止。

「我都覺得奇怪點解會搵我!」高登討論區行政總裁林祖舜接受本報訪問時表示,本身認識遵理學校創辦人梁賀琪,對方昨晚邀請他加入調查委員會,相信因他熟悉資訊科技,且作為高登討論區營運者,「見慣咗啲人不停咁喺網上擺啲嘢,無論真又好假又好,不停都有人擺。嗰個生態我比較了解啲」,加上事件起初在網上流傳,並在討論區發酵,「所以不如擺我落個committee(委員會),可能喺呢方面畀到啲意見,希望幫到手」。

林祖舜認為,現時校方設獨立調查委員會,能客觀分析及了解整件事的來龍去脈,「當中有乜嘢人擺咗啲所謂evidence(證據)上去,去睇番件事到底可信度邊一邊高啲」。涉事女生昨晚再在YouTube上載影片,展示疑與Oscar Ma在facebook Messenger和WhatsApp的私人情慾對話。對於影片的可信性,林表示因獲邀加入委員會,暫不宜作評論。

但林祖舜坦言,一般而言,一張圖和一段片作比較,後者說服力較大,「我哋成日網上好general(普遍)咁講,有圖有片有真相,一定有片大啲,圖易改啲吖嘛」。他指影片也可修改,但難度較圖片大,「破綻容易睇啲」,相對難作假。

第一次以高登討論區行政總身份參與調查,林祖舜笑言:「其實我覺得搵啲高登仔其實已經夠適合,高登仔好鍾意例如人哋擺啲嘢上去,佢會不停咁幫你搵有冇破綻、真偽,最出名就係大家都知嘅淫照事件,好犀利。」

翡翠宮

expedia 發表於 16-5-10 17:40
傳說中既呃蝦條

學到嘢喎

翡翠宮

MRS.KAREN 發表於 16-5-10 19:12
其實件事係點架?
睇極都唔明
大整合, 快睇
https://docs.google.com/document/d/1KOrmzSjVNxwo8EKdKaAxYPj6KXSXXviG-srY9q7w1j8/edit

翡翠宮

妹妹貓咪 發表於 16-5-10 20:36
張相其實做咩?43.5kb?唔明

翡翠宮

koala904 發表於 16-5-10 21:01
個阿sir 咁既樣都食到女

張相都斯斯文文,我都係睇佢條自白片先知佢真身咁靚仔

翡翠宮

MRS.KAREN 發表於 16-5-10 21:46
謝謝~
如果事件屬實個女仔盡快去報警啦。

男女感情糾紛,女夠16歲,啲證據又係真既無偽造,只係趙完鬆事件,所以都無需要報警。只係有人唔認數結果被搞大。

翡翠宮

rayrayus 發表於 16-5-10 22:08
我都好怕有d JM 個個topic 都係要顯示下自己幾有家教,自己既仔女唔會點點點,幾有德行幾乖,你咁叻去開ta ...

我只好當case study咁教個女,但佢會唔會又發生呢啲事,只好睇佢造化,女仔幾時都要識保護自己

翡翠宮

freshrose 發表於 16-5-10 22:12
佢地d相同d video 簡直係兩個人咁

係,睇完相再睇片真係會有大發現

翡翠宮

LIME_BABY 發表於 16-5-11 01:57
係fb宣佈辭職仲唔係身有屎
消息來源係蘋果新聞。

辭職 > 獨立調查小組就唔駛再查 > 件事當解決???

嘩! 賤男同 遵X 真係可以開班教埋 “語言偽術” 啦!

翡翠宮

penpen 發表於 16-5-11 07:33
辭職,唔再回應,即係默認啦~ 賤人! 呃咗個學生唔承認,仲夠膽拍片話報咗警嚟嚇個細路女,咁樣叫用盡佢一 ...

女仔拍頭一兩段片想證明自己清白,真係聲都震哂,希望個賤人咪再騷擾佢。

翡翠宮

Ball波 發表於 16-5-11 09:51
個女仔得17,8歲, virgin黎, 竟然有人話個女仔去人地屋企都有問題? 如果當事人係你個女你會點呀? 同埋想請問 ...

睇返對話,有個補習天王同你講,你係第1個令佢主動示愛既人,邊個女仔唔心軟丫。總之個賤人咁食女真係超賤

翡翠宮

Ball波 發表於 16-5-11 09:54
係, 報假案犯法架! 同埋佢無得撈係因為beacon唔比其下老師同畢業少於兩年既學生拍拖! 想趙完鬆應該去老蘭, ...

吓!乜有呢條rule架? 唔怪得佢只食唔肯承認情侶關係啦!

翡翠宮

老闆娘道歉了:

https://www.facebook.com/june.beacon1?fref=ts

(寫在第三天無眠的凌晨)
對不起,錯,已經鑄成,我真心、誠意向今次受害的那位女孩子致歉,懇求原諒,說話已經寫下,難以收回;受傷也難一句對不起就可以完全彌補,但真誠的道歉,最少可以稍為給她一點安慰。
要清楚交代的是,我們由始至終只有兩個資料來源。第一,直至現時為止Oscar 的確從來沒有向校方任何一個人承認有做錯,由星期日開始至今都是堅決的否認,沒有師生戀、沒有與女學生有親密關係、更加沒有性行為,甚至沒有單獨外出、沒有招呼過任何女學生上他的家。第二,就是女生在網上公佈的文字、相片及短片。
報警的是Oscar 本人,由他自己的一位事務律師及一位大律師陪同。當日我亦鄭重跟Oscar說,你如果真的肯定對方是虛造證據才真的去報警,如果明知對方的資料是真,還去報警,這是報假案,是刑事案。
Oscar沒有猶豫,堅定的表示一定要報。是這個堅決的態度叫人相信他的清白。之後接二連三的短片,Oscar一再堅決否認,報警之後,我已沒有再發言,直至更高清的短片出現,我們覺得要再進一步澄清,奈何Oscar一再堅決否認,我知道無法再從Oscar口中得到更多資料,而我再轉述他的否認也決不能解決問題。成立獨立委員會的目的就是想由無利益的獨立第三方的參予審視現有的資料看能否判斷Oscar究竟有無說謊。之前釐清了一點:委員會成員與我們都不是執法機構不可以調查,所以無權審視Oscar的個人財物,包括智能電話及個人facebook戶口,一切只靠Oscar口述或自願提供的資料。之後Oscar表示網上的壓力太大,無論任何人都不能還他清白,所以決定離開。
我網上對該女生的警告,以及當中提過有「博上位」等言論,是因為Oscar在我警告了報假案的嚴重性亦堅持如此處理,令我誤會或許沒有這個女學生存在,而是有一些別有用心的成年人在背後策劃,所以措辭帶有嘲諷,而且涼薄。當然必須承認的是,我沒有充分考慮過如果是真,這個警告與質疑在女孩子看來會構成心靈傷害。
我現在鄭重向這個女孩子再三道歉。我知道妳已經受傷,被人欺騙、拋棄在先,被我公開傷害在後。我個人再三道歉可能不足以彌補。身為成年人,要站出來,割蓆不能了事,錯要承認,遲認比一早認差,但死口不認比不認更差十倍。
對不起。

首頁

尾頁

跳至