0-6個月

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Kingsleypo 發表於 19-4-19 02:02
回覆 Kingsleypo 的帖子

今日見到篇文章,睇到眼濕濕,正正講到我心聲。

我同你經歷差不多,好有感觸。生第一胎嗰陣得陪月幫手。我上奶上到石頭胸,佢咩都唔識話幫我推,推到瘀咗變乳線炎。99日日問點解無奶,唔埋身,搞到我坐月都日日喊。因為乳線幼,每次泵奶前按10分鐘泵30再按20分,搞成粒鐘先得半安奶。搞到坐月每日瞓唔夠3個鐘,仲要因為阿仔成日痾唔到poo poo俾99話如果今時今日bb飲全人奶就唔會便秘。嗰陣我真係抑鬱,最後堅持到4個半月就放棄,因為我請個本地姨姨唔肯做,我放工要飛返去湊仔,唔夠泵奶時間。

男爵府

第二胎我本來諗住有陪月加姐姐應該可以安心泵奶。原來又係錯,大仔似你咁好唔鍾意,因為媽媽泵奶時間太長,佢唔明點解媽媽無時間陪佢而成日發脾氣。雖然我好快追到半人奶,但係每日最多餵到妹妹一次。最慘係坐月最後一星期大仔感冒傳染埋我,我夜晚照顧佢之餘仲要泵奶,頂咗一星期睇醫生,開咗藥要泵奶後隔4個鐘食。就係因為隔太長時間,幾日就乳線炎,唔止奶量大跌,要食2星期消炎藥先唔痛,仲要電泵已經泵唔到奶,要用手擠。有段時間係一路泵一路喊。努力手擠咗一星期就變咗媽媽手,連抬手餵奶掃風瞓覺都痛。

男爵府

我而家都矛盾緊退唔退奶好,覺得自己明明有奶但唔餵好對唔住個女。但係身體真係唔容許。結果,我上星期開始飲回奶茶,回到1日得一餐返而舒服好多。因為無乜奶想出街又得,又唔洗再用手擠,泵10分鐘已經無出奶。而家打算自然無奶就停。
好明白你感受,大家都勸我飲奶粉都有營養,但係身為媽媽想俾最好仔女,加上明明有奶唔餵,覺得自己係咪唔夠勤力捱唔到苦。而家我反而覺得最緊要搵到自己最舒服嘅方法,無論餵定唔餵,自己開心最緊要。

男爵府

Kingsleypo 發表於 19-4-20 10:39
回覆 Darjeeling_ma 的帖子

好想知你當時用咩方法退奶?我真係好矛盾,自己減少泵嘅次數好似係我親手攞走 ...

我叫陪月去藥房執回奶茶,但係你預飲完會乳線收縮,勁谷。佢叫我唔好泵,唔好搞佢,用冷敷就收奶。但係最難受係飲完會推晒啲奶出嚟,直情係一除bra 就噴奶柱。搞到我覺得明明自己多奶但唔餵,好內疚。飲咗幾日回奶茶由可以餵到3餐到得返一餐,點知可能太急,bb 腸胃唔適應2-3日先去到一次便便。有次佢谷到痾唔到爆喊我就抱住佢喊住話對佢唔住,媽媽太無用,媽媽手又乳線幼搞到佢無奶飲。所以如果你回奶都最好慢慢俾佢減人奶餐數。而家我收到淨返一餐反而人舒服啲。因為無乜奶就無塞,每邊泵5分鐘就出晒奶,可以瞓過夜唔起身,人係精神咗又開心咗。

男爵府

仔仔因爲我陪到佢出去玩,又開心好多。當我同仔仔講唔再泵奶嗰陣佢係開心到飛起。而家陪佢出去玩全日,一係就手擠奶,一係就忍到返屋企。輕鬆好多又有奶俾妹妹。算係咁。等到5月再諗下返工前全收。

你都加油,我好明白嗰種明知自己已經到極限,但收奶又覺得好對唔住細嘅感覺。可能你同我一樣泵太耐係太多奶塞住,回少少等佢通咗再泵可能好啲。或者你試下叫99唔好上嚟住,我真係落咗禁令除非我老公喺度,唔係唔好上嚟。佢上嚟我入房。雖然外人睇我無禮貌,但係無人會明白我一聽佢把聲已經手震心跳想喊,好怕佢問我點解唔埋身無奶俾妹妹。保護自己精神狀態都好重要。

男爵府

Kingsleypo 發表於 19-4-20 16:43
回覆 prswinki 的帖子

我第一胎時冇工人冇陪月,6299日日精神折磨我。為左出口氣,一日得一兩餐奶量我都死 ...

我第一胎得陪月咋。你99肯湊都算好啲,我99嚟淨係出口術咋。bb漏尿,一定係你包得唔好;嘔奶一定係你掃風唔得,我見人哋唔係咁餵奶掃風。唔夠人奶就因為你無埋身,仲話點會埋唔到身,bb喊就話係時候啦,你除衫餵啦仲怪我因爲無埋身所以佢個仔要餵夜奶(其實我個仔一個月已經戒咗夜奶,加上我有幫手掃風)

最慘係大仔無poo poo係奶粉熱氣,我仲好記得嗰句氣今時今日全人奶囝囝又點會無poo poo。所以我今胎點都唔會俾佢過嚟,我好怕佢又怪我人奶唔夠。其實做人阿媽點會唔想俾最好仔女,當自己已經怪責自己同時再有人唔知頭唔知路加把口真係會抑鬱。你餵到歲幾兩歲好叻叻

男爵府

Kingsleypo 發表於 19-4-27 09:36

Prswinki, 你仲有幾耐返工呢?我仲有一星期咋,好忐忑,宜家已經一日2泵,退唔退好 ...

我仲有一個月先返工呀。而家因為收咗2/3奶,一日5泵每次一安,剛剛夠一餐。我都仲考慮究竟退奶好定追奶好。成日內疚明明之前夠3餐,bb可以半人奶,搞到而家得一餐。之前bb日日有便便,而家2日先有一次。早排突然回奶仲要4日先一次。但係當我泵返一日5次又多少少奶又開始塞,搞到擠奶又手痛。

其實最主要睇返工搞唔搞得掂。我返工車程來回要3個鐘,加上如果要準時放工湊仔真係連午餐時間都用埋。似乎無可能泵奶,但係退又好似對唔住bb。日日就好似有天使魔鬼對戰咁。

男爵府

Kingsleypo 發表於 19-4-28 01:42
回覆 Chingyeeyeee 的帖子

我公司係有基本設備,只係我預計自己未必可以係工時內完成到工作,而我亦因為每 ...

我同你情況真係好似。原本諗住公司無房泵奶點都要回奶。點知回奶到一半先知公司為咗方便同事泵奶整咗兩間小泵奶房,搞到真係回奶都無藉口。
我每日放工都趕返屋企湊仔,因為姐姐無可能照顧到2個。

男爵府

Kingsleypo 發表於 19-4-28 09:06

係呀!感受一樣!但係我知自己係無可能追到幾多奶,因為本來就係出奶慢量唔多嘅媽媽 ...

同路人呀!我都係出奶慢,仲要係窮媽。追奶最多都係半人奶咋。

有大仔湊係真係差好遠。我大仔成日要我陪佢玩,一泵奶就扭。有時半夜泵泵下奶佢大叫要媽媽。

男爵府

Kingsleypo 發表於 19-4-28 09:27

老公好想我停...呢個係一股阻力。

Me2。老公成日問話你唔係話回奶咩,點解仲泵。我話要俾妹妹腸胃適應咗奶粉先,唔係無便便就慘。
我覺得老公們都係錫住老婆唔想我哋辛苦先咁講

男爵府

Kingsleypo 發表於 19-4-28 14:32

坦白講,女女出世後,我對大仔的確忽略左,佢唔想我泵奶真係十分正常。為左個家,我 ...

好明白呀。即係理智上知道為咗頭家要放棄,但係感情上覺得明明人奶最好,可以俾最好bb,但選擇俾奶粉好對唔住個細。

知道奶粉唔係毒藥,但係大仔食人奶時間長過細嘅,好似對細嘅唔公平。

加上窮媽啲奶得來不易先更難捨。諗返起開刀第三日已經凌晨4點泵奶,成個餵奶房得我一個媽媽,為咗追奶咩都得。而家放棄好似之前努力白費晒

男爵府

Kingsleypo 發表於 19-4-28 18:02

有時諗,我地唔肯放手其實係唔係自私嘅表現。

唔放手就辛苦自己、老公同大仔,但放手又怕影響細嘅健康。其實無論點取捨都會失去啲嘢。

有時會諗學其他媽媽話仔女只想要健康開心媽媽陪伴成長,比一個每日都泵奶無時間陪又唔開心嘅媽媽好。

首頁

尾頁

跳至