在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有個朋友生2個囡囡因為老公獨生子想追囝,他們真是平有平養,老爺奶奶拿綜爰幫他們湊孫,日日買餸做家務..老人家己經70有多....

2公婆合計3萬,要供樓,要養外家父母,保儉費.....個個月冇$$剩,2個囡讀津校只比校車和午飯費,冇學任何興趣班,大囡9歲英文和數學好差,己留班一年現在去補習班!!

我朋友好想唔做自己湊但經濟不許可,工作超辛苦,呢條路行一世,她好擔心大囡將來前途問題,好想比她學一門手藝但又冇能力!!

男爵府

小學程度比以前深好多,除非自己教得到冇問題先可以慳番D補習費!!
(有時候教到嘔血)

小朋友由出世至成人十幾年不用去食自助餐,主題公園,着新衫,去旅行....都得,要從小教導有方和性格生性成熟,讀書勤力上進,唔比較,冇自卑,身體非常健康,明白事理冇行差踏錯....

現在社會唔同,將來工作比現在更難,點解唔比小朋友行條路舒服D,開心D!!老來退休想環遊世界,有$去娛樂而不是靠政府或加重兒女負擔!!!

男爵府

其實呢D叫基本洗費不是豪養!連學校改直資私校就知道年代唔同!如果收入穩定每年加薪或者本身有學歷經驗就話唔駛驚搵工難失業之類問題!淨係養四大長老己是問題!同時有冇咁多時間倍兩個BB,放工都累邊仲有精力教和湊,除非做ftm!

首頁

尾頁

跳至