跳至

首頁

尾頁

別墅

EasYGo1818 發表於 18-7-29 01:35

我老公都係做engineer,而家我地太空人緊,坦白講,澳洲經濟真係好差,你見到澳紙唔升都知,無錢真係好頭痛,而家政府咩都cut, pr 好多福利都cut 左,可能Melbourne Sydney 會好d, 但其他cities 真係唔算好好,同埋我覺得大cities 既Aussie 好唔friendly, 我住左係perth 幾年,去Melbourne 覺得d 人好無禮貌。所以我而家都未決定走定留,但留應該只會係perth, 除非因為工作去move interstate。你而家最重要係同老公商量好同埋目標一致,如果唔係成日鬧交好影響感情,我都經歷過呢個情況,但我最終選擇以全家人既幸福為主,父母幸福相愛,仔女先會幸福快樂,同埋呢幾年我係澳洲都有深刻既體會,每個國家都會有自己既問題,呢度小學教育hea 到爆,好多人都係額外搵好多野俾仔女學,如果係Melbourne Sydney 根本同香港一樣咁competitive,所以如果只係單純為教育,香港international school 就可以。講到退休仲慘,退休返黎唔使諗住有pension. 住唔夠10年,無交過稅一定唔會有。希望我既分享幫到你。

別墅

twinmouse_yy 發表於 18-8-5 07:27
Unfriendly... 我真係好認同。
未過來時, 去美國英國都住過陣,但澳洲city(我住Sydney)俾我感覺真係好unf ...

好認同,佢地揸車真係好無品。我上次去Melbourne 揸車去摘車厘子,後面架大貨車一路跟到好貼,我已經係係中線加上開到max speed, 咁我車住個仔又唔會speeding. 一路開100 都俾佢跟到好貼,我勁驚。佢地駕駛態度真係唔好

別墅

jthl2013 發表於 18-8-6 11:42
錢會嫌多嗎?人越老越靠財富工作去有安全意義感。如果你不想犧牲老公,一家人安安份份在香港也可以幸福。 ...

完全同意!我老公同我講佢唔想因為英文唔好俾d 唔做得野既外國人做佢上司,佢會好唔開心。我知如果我迫下佢佢會過黎,但我唔想佢怨我,搞到最後兩個人感情破裂。

別墅

EasYGo1818 發表於 18-8-6 00:51
越老越難適應係真....所以先想佢趁早試下,大不了兩年後全家返去
香港真係好易搵工,兩年後返來都冇問題
...

兩年只係拎到RRV, RRV 又係得5 年。Citizenship 而家無4 年唔使諗,4 年apply 完分分鐘仲要搞你一年半載,即係頭尾5、6 年。但如果你老公肯做電工呢d 落手落腳既野,咁就可以自己開間細公司揸車周圍去接job。電工好好搵,但前提係佢要肯落手落腳做。

別墅

EasYGo1818 發表於 18-8-7 00:02
但做太空人等於冇左老公......

可能你個情況應該同我唔同,我個case係如果我c6唔去我唔會續到個pr

我係唔建議一家人分開,我只係洗濕左個頭,頂埋佢。點解佢唔黎你續唔到pr? 基本上你只要一land 左個pr 就會分開計,我都係老公係primary applicant, 無問題既。
我有個朋友話佢friend 係新加坡人,一路年年續到pr, 但無住過係澳洲,係因為佢係澳洲有樓,你可以搵個係澳洲既migration lawyers 問清楚,咁至少可以keep 住pr

別墅

EasYGo1818 發表於 18-8-8 13:13
加油,呢位媽媽,洗濕左就唯有堅持埋佢

多謝你,你都加油!記得第一次landing 要全家人一齊land, 咁大家既PR active 左就無問題。

別墅

cometingliu 發表於 18-9-16 20:18
我叫佢考返個牌,佢話算啦都唔會考到無謂徙錢。然後,我就覺得不如留低佢啦無謂大家唔開心。我已經預見自 ...

我係度重新讀過書,都係讀醫護,我只可以話呢度英文唔好,有牌都搵唔到野做,重新再讀就算你捱得過coursework, 你一出prac 就俾人肥, 話英文唔得既人大有人在,我個course 到year 2 一半香港人消失左,有d 到year 4 先俾人term 仲慘。我只可以話以前好多醫護移民好快搵到野做係因為佢地真係要人,同埋以前個代既英文係讀得好過我地(大學畢業計),而家佢地自己本土都有好多人手,supply 好夠,有d 仲有多,所以已經好唔同。

別墅

EasYGo1818 發表於 18-9-30 10:21
我叫c6去讀下書,佢都超級拒絕.....
但如果分開異地,段感情就好難維繫

Long D 真係好難維繫感情,好同意

別墅

EasYGo1818 發表於 18-12-7 16:57
宜家經濟越來越差,對於出年要c6一齊過去同香港揾份差不多嘅工作越來越冇信心

如果真係要做太空人,唔知大 ...

一開始settle 係好辛苦,小朋友細更加難,又要湊仔又要適應新環境係好辛苦,好大挑戰,同埋一定要有車牌,無車出入好麻煩,過左頭半年就會習慣d

首頁

尾頁

跳至