自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢間學校好離譜,連SBA要求都唔清楚,又唔係第一年考,連累學生要重做,都就考DSE, 教育局對呢啲學校、校長、科主任、老師有咩罰則 ?

大宅

yauchuchu 發表於 24-2-20 18:38
btw,SBA關考評局事,唔係教育局

我諗學校/老師疏忽令同學要重考sba,如果要投訴應該去教育局。

大宅

yauchuchu 發表於 24-2-20 19:55
英文SBA按考評局指引應該一個中五做,一個中六做,所以8月修訂係for中六果次SBA,理應學生要係9月升讀中六 ...

我仔都係應屆dse生,佢地sba都做啱模式,應該係個別學校疏忽。

大宅

emmyfok 發表於 24-2-20 20:32
就算佢出咗circular,就算學校方面真係有人做漏嘢,考評局2023年8月才改動2024年DSE的考核方式,點都係太 ...

唔係喎,我仔都係今年dse, 我啱啱問過佢,佢地F.5已經做完sba, 模式無問題,究竟改咗咩?

大宅

kylie2006 發表於 24-2-20 20:50
唔會S5做完sba喎,sba handbook有講係做2次,一次係s5下學期,一次係s6任何時間
...

佢係話F.5做咗兩次,好似話一次係睇書一次係睇film, self presenation同group discussion咁上下,唔知佢有無記錯做嘅時間?最緊要模式做啱,但我記得一上高中已經派咗指引係咁做,其實改咗啲咩?

大宅

yauchuchu 發表於 24-2-20 21:13
你仔學校啱,2021 中四時學校已知 2024 SBA點改,所以唔存在2023 升中六先知
有啲學校會提早做晒兩次,例 ...

好彩,上面有人話改得好急,我明明記得中四咁上下收過通告講sba模式,見啲人話改咗一個print text 一個non print text, 心諗咪啱囉,有咩改啫。嚇得我幾驚要重考。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊