跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

我果日問過中醫, 食物如下;

可食:
菜 - 菠菜, 菜心, 西蘭花, 節瓜
水果 - 蘋果, 橙, 奇異果, 提子
魚 - 食細魚

一定唔可以食涼的野... 其中:
菜 - 白菜 (小棠菜都唔好), 冬瓜
水果 - 西瓜, 木瓜, 火龍果, 香蕉, 芒果
魚 - 唔好食大魚喎...

豆漿都係涼的... 佢話初期最好唔好飲....

男爵府

畀面勳章

原帖由 @barbie@ 於 10-9-2 14:12 發表
其實可唔可以食朱古力?

有人話熱氣...

but我昨天都食左粒, 又飲過chocolate milk喎~

我估唔係always咁食, 冇問題的~

男爵府

畀面勳章

原帖由 小嬌媽 於 10-9-2 14:39 發表

太好喇...可以食奇異果, 我便秘得'佢"搞得掂咋

我依家都係飲緊奇異果汁呀.... 我都係便秘... 搞到d腸有d痛tim呀....

男爵府

畀面勳章

原帖由 xxjoey 於 10-9-9 17:14 發表
咁多唔食得,我平時餐餐都出街食,咁可以食d乜呀??頭都大埋....

其實只要唔係寒涼的野...都可以食的... 因為依家都重係初期嘛.... 之後就話驚食d燥熱的野令bb皮膚唔好, such as mango...

男爵府

畀面勳章

原帖由 @barbie@ 於 10-9-27 13:18 發表
如果乳酪雪糕o個o的得唔得呢?
o的人又話乳酪好,但都係生冷野喎

我相信初期就唔好囉....
等穩定哂... i think after week 15~16, 咁食少少冇問題的~

男爵府

畀面勳章

因為食d酸野開胃d... 咁我lunch食的粉入面有的酸菜.... 其實食唔食得呢? 因為我懷疑其實係用芥菜來醃製架喎 芥菜好涼架喎... 咁係咪唔食得呢? 咁咸酸菜呀? 梅菜又點呢??

男爵府

畀面勳章

原帖由 bbmelodycc 於 10-9-28 13:46 發表
i ate sushi last night, and i felt very uncomfortable until now...

但係我其實只係食左5件...全部都係熟架...有芝士熟蝦、芝士鰻魚、蝦天婦羅同2件旦, 仲有少少炸雞軟骨...點解會甘?? ...

真係一時時架.....
我呢排都食多左薯條, 因為可以點好多茄汁....

依家唔知why好唔舒服, 好想嘔又頭暈頭痛....

男爵府

畀面勳章

原帖由 mingtanhk 於 10-9-30 09:31 發表
太好了﹗唔該晒你哋,咁我可以放心食橙了﹗因為每天只是吃蘋果或提子,真的很悶啊﹗我去產檢時,姑娘話我的小便中有蛋白,都唔知是否我吃朱古力、薯片和月餅的緣故,希望化驗結果無事就好了﹗ ...

橙, 蘋果, 提子, 奇異果... 都ok架~

首頁

尾頁

跳至