自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章

如題。
我原本好鍾意啲屋有露台嘅。因為可以出去坐低飲下咖啡或者種種小盆栽。 呢個係以前未擁有過一間樓有露台時候嘅諗法。
自從試過住過有露台嘅屋,發現現實情況其實並唔係咁理想。 除非你買嗰層樓嘅坐向真係好靚。 否則你企出露台就會比隔離單位三個睡房望住。佢嘅廚房仲喺你隔離一呎都唔夠。煮餸煎炒嘅油煙飄曬入屋唔在話下。 企喺露台講句嘢,人哋都聽到曬。 真係覺得好唔舒服。 加上樓上勁dum垃圾, 而家我連花都冇種,衫都冇晾出去。 都唔知要個露台嚟做乜鬼。純粹呻下。
不喜勿插。請自重。

侯爵府

2018復活節勳章

糯米米糍 發表於 21-1-26 14:12
新樓小露台主要晾衫同種下小盆栽,以前曾住過舊樓大露台,可以自己裝窗加蚊網,又唔會對住人哋屋企,我真係 ...

明白你係邊種。既羨慕又嚮往。

侯爵府

2018復活節勳章

naicha 發表於 21-1-26 16:42
睇吓個露台配套係點

屋企人1住新樓, 個露台唔算太細, 座向東南冇樓望樓, 晒衫一流

以上你講嗰啲都係令人羨慕嘅情景。我只係曾經住過一間。係新樓嚟住喺48樓。個露台非常之長方形。可以擺到幾張枱。。當時我有種花。而且經常出去望星星同埋望街。可惜呢個係租盤呢。

侯爵府

2018復活節勳章

honglong 發表於 21-1-26 15:57
我細個住舊唐樓,廚房有個長露台,
對著對面座樓露台,
中間是天井位,

呢種又唔同。幾正

侯爵府

2018復活節勳章

Fanfanng 發表於 21-1-26 14:53
露台晾衫又驚食晒啲塵,又驚樓上有人掉垃圾,好煩

唔駛驚。我呢度就係有啲咁嘅人 。而家個露台唔單止唔會用嚟晾衫。仲要經常打掃,幫呢班冇公德心嘅人清理佢哋掉落嚟我個露台啲垃圾。疫情之下,啲垃圾真係應有盡有幾離譜都有有。快餐店嘅膠刀叉有,皮帶有,酒精搓手液嘅膠樽有,厠紙不計其數,報紙都有。

侯爵府

2018復活節勳章

MM2H 發表於 21-1-26 14:13
只可以話,露台唔能夠作為單一賣點,如你所講,座向、環境、距離都配合的話,露台就變得突出
...

冇錯。分析得

侯爵府

2018復活節勳章

每日笑一笑 發表於 21-1-26 20:24
回覆 plumtree 的帖子

你大廈圖則好有問題喎,好多露台都吾會係廚房附近架! ...

李生係發展商。會好得去邊呀!
我坐喺廳都聞到隔離廚房啲魚腥味呀!佢哋喺廚房講嘢我都聽到,咁你話有幾近喇。除非我唔開露台門同嗰度隻窗。就好啲。冇聽得咁清楚。
點敢出去抖氣。出去傾偈更加唔敢。

首頁

尾頁

跳至