婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章

[b]唉...見到樓主所發的題,身同感受.
[color=Black]我一年前...都同樓主一樣,我比念珠菌已...困擾了前後兩三年....喇.都唔記得係兩三定三四年喇只記我....,經常要睇婦科.又係經前後會無啦啦...發..痕餐死....排卯期又無啦啦痕到不得了.....好地地無事,一同男友行埋完,第二日一定痕.....次次都忍唔住要去睇婦科,睇得多...嫌貴,自己仲識得走去配..葯塞.每次一發就買葯塞.但都係治標無治到本,經常發日日發時時發.....都轉睇過幾位婦科都係一樣話我發炎有念珠菌,真係超無奈.
最離奇係...後來就算我無行埋,單身左一段時間都仍舊係發炎....就算係正常婦檢,仍然會驗到話我有少少念珠...又無情情幫我塞粒葯.不過,單身果段時間係發少左,但唔係完全無囉.
試過曾經一度以為係前度成日去沙沙滾令我成日發炎,我仲走去政府驗吓自己係咪有性病.好彩證實唔係咋.
後來件事不了了之.我連葯都無再塞.又無理佢.有時痕到忍唔到就去睇婦科.忍到就唔理佢.佢痕幾日就無事.但有時又無故發炎...真係好頭痕無晒辦法.

直到年幾前,我去睇中醫,醫皮膚,無意間醫好埋呢個病.
因為,醫皮膚時,醫生起初覺得我可能係體質差引致皮膚病,...但佢唔肯定,唔知我差到咩野地步.後來睇耐左.我講左好夕過去嘅唔妥比佢知,佢就好肯定我係體質好差,底子好差.所以咁多唔妥.而念珠菌亦係其中一員.
簡單講,西醫咪會叫免疫力莖,中醫咪叫陽氣不足囉.
後來我一邊醫皮膚,一邊調理番身體,果然...開始發少左,痕少左....後來無晒事,好似正常人一樣.

不過,都係經過好長時間食葯戒口....調理架.

所以,奉勸根主先去做晒一般必須要婦檢,確定無問題,再搵中醫把脈..睇吓會唔會係好似我咁係底子誘發嘅問題啦.
攪好左....仲可以生個肥B...TIM

侯爵府

2018復活節勳章

侯爵府

2018復活節勳章

係喎,唔記得問你有無試過種菌呀?睇吓到底係咩野事先,再決定睇中定西醫呀嘛?!!!

侯爵府

2018復活節勳章

吓?有咩可能D菌次次都唔同,成日都唔同架?咁奇????
喂...咁..你應該捉埋男友一齊驗,可能係交叉感染都未定.我唔知你係咪好多男友,如果係就要小心喇.唔好怪我直接,我無冒犯之意.
如果你只係得一個伴侶,咁你又無理佢,一味以為自己出事自己醫,...醫好左,又番發,或者你早前唔知係你傳左比佢,定佢傳左比你,總之一個有就係是旦一方都會有機會受感染係帶菌者,要兩個一齊去驗吓,一齊醫至係治本嘅辦法呀.念珠菌,敵虫男人都會有架.
攪清楚對方無,然後知自己到底係咩菌再搵婦科醫,唔難攪掂架.
最緊要暫時唔好行埋....醫番好...就咩都掂晒啦.
到時再搵個中醫調理番身子,加強抵抗力.咁就無咁易再發.
當然你要注意個人衛生啦.
加油呀.

侯爵府

2018復活節勳章

坦白講,幾年前我都有類似你嘅經歷,當時睇婦科都睇到窮,個個月都去幫襯.後來自己為慳錢自己拎D葯塞去配葯黎塞.坦白講,都唔係真係好WORK架.好快又發過.只係心理上好DD咋.止唔到痕.成日都發炎.我以為自已有性病TIM呀當時.友人又告戒我...唔好成日塞果D葯,始終西葯仲係咩殺菌...葯,用得多...怕會易有副作用生癌之類云云,嚇到我死...呀.真係唸起都一額汗呀.
所以,浪主
所以,樓主你還是快快搵出病因和菌種,對正下葯,然後調理好身子才是上策.唔係日日發常常發,一味睇西醫塞葯真係唔係辦法.而且塞得多,都會無晒效.我就係咁喇.
希望你早日有報告,早日醫番好啦.到時記得話我知喎.

侯爵府

2018復活節勳章

喂,但係你一定要帶你老公去睇埋,驗吓佢有無被傳染到,一齊醫至得喎.唔係,你醫好左又會被傳染番,即係蹝氣.
呢D係好普通嘅病,但就真係好煩.一黎開就死都唔走....好易發.....番.

侯爵府

2018復活節勳章

e....唸唸吓,你話大腸干菌都有過,咁你要留意吓...去完大便清潔嘅手勢喎.向後.唔好向前喎.以前婦檢醫生都係咁教.唔係好易將D...A嘅菌帶上陰道架.

侯爵府

2018復活節勳章

真係幾煩喎....
你係咪睇婦科醫生架?定普通西醫呀?睇婦科好D喎?!!!!

侯爵府

2018復活節勳章

回覆 kittymi 的帖子

真係有d棘手喎?!!!
但你睇過幾多個婦科先?
一個唔掂就要轉,轉第二第三第四個...囉...我都轉左4~5個架...雖然最後都唔係百份百醫好左...但佢算係頂到最耐先發...囉...

侯爵府

2018復活節勳章

唉...講起我仲慘過你呀.
有次我睇極都唔好,無個攪得掂,咪又走番去搵個以前有睇開嘅女老西醫睇囉...
點知佢二話不說就話我...唔止有念珠菌..仲有椰菜花...
即刻就捉我..上病床做...手朮...
用...一支好似辣雞嘅物體...燒落我下面....我痛到仆街呀....攪左十幾廿分鐘,...之後收左我千幾蚊.下面被佢燒完,何包又比佢劏左一大筆.干晒塘至走得.果次無唸住會咁發生,得我一條友...好孤單..痛苦呀.
起初我都信以為真.我地一般人點識分辨堅定流啫.(我當時嘅男友又的確係沙沙滾之人)
後來,我去另一個醫生度睇念珠兼且做婦檢,...
個醫生話....我唔係椰菜花...我根本無事.係念珠...佢仲教我點分辨.
因為大家都係行家,佢唔想講咁多,只係輕輕帶過,一味話我無事.
話肯定我唔係椰菜花,無果d特癥.叫我自己要學識分.
你話死唔死.
無良醫生多的是.唸起都苦不堪言.d醫生為左賺錢咩都夠膽死.
你要唔要試吓我個醫生呀.我而家都係搵佢做婦檢.佢係女西醫,係老醫生,好有經驗,我估佢以前接生唔少.佢無儀器,只係做簡單檢查.佢靠對手摸就已經知我有無事...我因為無野做,所以都唔想花太多錢去照咩野超聲波,佢摸完禁完話無需要唔駛照,我就唔照囉.有需要佢先叫我去照.但柏氏抹片就有得做.不過,講到底,念珠呢家野係體質問題,所以無一勞永逸唔發.所以,成日話黎開就成日黎搵你就係咁解.你之後要再搵中醫自己tune番好體質架.

首頁

尾頁

跳至