烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

agree

試啱咗焗爐用邊度火力, 真係超容易整架咋 !

原帖由 happypiano 於 09-9-1 10:23 發表
我整過啦, 唔好跟佢用220度火呀, 實燶架. 我試左幾次, 最後去到180度火先ok咋. 咁樣個底又無咁濕. 而家教埋個工人整俾d 細路做tea, 打麻雀又叫工人整黎做tea 不知幾high 咁. ...

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

吉士粉唔落都得架 !

我通常 d 蛋漿淨落雞蛋 + 糖水 + 淡奶/鮮奶咋 !

原帖由 小黑咪 於 09-9-14 15:44 發表
吉士粉買唔到呀,可以用咩野代替呀?

瑪瑙宮

妳用咗幾多度焗 ?

可能用得太猛火呀 !

原帖由 smileemily 於 09-9-14 14:30 發表
試左啦...唔得呀!!
焗到一半....d蛋有氣升高左...
但我明明用叉吉個餅皮幾下先落蛋
唔知點解...
可能我個模太淺...好少蛋...皮又太薄
餅皮側邊都幾好,但個底好林....
唉吔~~好差好差呢~~ ...

瑪瑙宮

唔洗掃油架, 因為撻皮已經好夠油份 !

蛋撻模用中 size, 4 cm 就 ok !

原帖由 bonme 於 09-9-15 08:48 發表
請問個模要不要先搽油, 個模是幾多吋?

瑪瑙宮

想有蛋香的話, 可以買 "北京蛋" 來做, 蛋味真係香 d 架 !

原帖由 cheapbombom 於 09-9-18 09:20 發表
Meko,

見到你個recipe有鍊奶, 似樣啦, 因為, 蛋+淡奶+糖本身一定好淡味, 如果加鍊奶, 就可以帶出蛋香..

今晚再試下先....萬二分謝謝!

瑪瑙宮

有隻牌子嘅雞蛋係 come from 北京架 !

個名叫 "德 X 源"

原帖由 cheapbombom 於 09-9-18 13:05 發表
hallonatalie,

咩係北京蛋呢?

瑪瑙宮

真係好易整, 又好好味架 !

原帖由 cheapbombom 於 09-9-18 23:03 發表
Meko,

今晚又跟你既配方再整一次...
嘩, 掂啊....味道好似街買既一樣啦...
我屋企都無BB奶粉, 所以將10g奶粉+10g水既部份, 直接換成14g花奶....

原來, 個皮要脆, 關鍵係要前後放入雪霜各30分鐘....好開心, 可以lin ...

瑪瑙宮

低筋粉用來焗曲奇多, 因為焗出來會較為香脆, 而蛋撻皮就要做到曲奇嘅香脆效果, 所以會用低筋粉來做囉 !

原帖由 cheapbombom 於 09-9-18 23:12 發表
想問, 低筋同中筋麵粉, 整出黎效果有咩唔同?
樓主個recipe用中筋麵粉, 所以, 我用番中筋整你個配方...都得個呵?

瑪瑙宮

yes, 我通常放工返嚟食完晚飯, 對孖寶瞓晒先嚟開工 !

撻皮放入蛋撻模內, 連蛋漿都準備好, 全部用保鮮紙包妥, 放入雪櫃 (普通放餸果格) 雪過夜, 朝早起身就將蛋漿倒入撻皮內, 放入焗爐焗就得喇 !

新鮮出爐蛋撻 so easy !

原帖由 meko~ 於 09-9-20 23:04 發表

普通果格,但我放風口位的
其實唔洗太一定係10分鐘
雪耐D穩陣D

我試過雪成晚,聽朝焗,無問題吖
因為要熱辣辣拿番公司請同事食

所以我覺得雪耐D仲好兼穩陣 ...

瑪瑙宮

用叉喺撻皮上拮窿, 然後放入雪櫃雪番硬身些少, 先至倒入蛋漿攞去焗 !

原帖由 lokwai 於 09-9-21 13:18 發表

hello meko,
e度我唔係好明,係咪即係將皮壓在模上,跟住在入面篤窿,
如果係, 咁洗唔洗篤穿到個餅模度
可唔可以講明少少,我理解力好低
唔該 ...

瑪瑙宮

蛋撻模喺家品店有得賣, 或者去 d 烘焙店都有架 !

原帖由 芝麻街 於 09-9-22 09:02 發表

請問蛋撻模可以喺邊度買到呢?

瑪瑙宮

唔洗客氣

原帖由 lokwai 於 09-9-22 09:25 發表

thank you so much!!!圖文並茂

瑪瑙宮

妳指係晚上焗好, 放到第二朝早仲會唔會好脆 ?

我就無試過放咁耐, 通常焗完就即食 !

原帖由 melody10050 於 09-9-23 09:57 發表
想問..如晚上整完早上會5會..都好脆架....

瑪瑙宮

係好睇個爐嘅溫度控制架 !

火力過高, d 蛋漿就會出泡泡咁, 火力太低又會 d 蛋焗唔熟, 所以要試多幾次, 攞啱溫度就會焗出平滑嘅蛋撻來 !

原帖由 onyeema 於 09-9-28 15:31 發表
好開心我都整到(多謝meko提供的食譜) ,我係用mini size 既模整,可以整到16個,連我媽咪都話重好食過出面d舖頭,個塊皮好點喎,(媽子真係比面),but有個問題想請問下點樣可以令到個蛋面靚d,平滑d呢,因為焗完出黎有d’甩甩特特’Tks ...

瑪瑙宮

唔洗客氣, 加油呀 !

原帖由 onyeema 於 09-9-28 16:02 發表
唔該你呀nataile,我會再接再勵架啦 ^^ ,下次試下用低少少度數先,Tks a lot, Yeahhhhhhhh:loveliness:

瑪瑙宮

係呀, 唔怕要洗番再的話, 用錫紙模就方便 d, 不過就唔 "環保" 囉 ! mouth:

原帖由 onyeema 於 09-9-29 12:08 發表
芝麻街,

你唔一定要去烘焙店到buy,你試下去日X城都搵到架 (錫紙模) or city super 都有,預祝你成功啦:loveliness:

首頁

尾頁

跳至