興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 HealthYan 於 09-2-24 13:59 發表

我想問 Canon 1000D 同 Nikon D60. 對於入門新手, 邊隻會好 d ?

D60 唔好諗啦... 冇機身motor, 用鏡有好多限制...
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 chloepapa 於 09-2-27 00:58 發表
D60 同 D80, 我揀 D80, 始終用到AF 鏡係一大原因

(Nikon 支 AFS 50mm f1.4 要四千蚊, 貴過支 AF 50mm f1.4好多, 夠upgrade 部機有突)

另外, 對焦點, 如果無記錯, 都係 D80 多d, 方便用好多 ...

support D80 as well

其實不介意2手, 2手d80 同d60 差不了多少錢....
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

其實呢我想問下... 冇自動除塵, 咁影乜野會最大影響呢? 入幾多塵先要入廠呀?

我部機都冇自動除塵喎咁點算呀? 賣左佢?

原帖由 瑩瑩老豆 於 09-3-2 21:41 發表
我個女七歲都企唔定, 用MF就...

D80 冇自動除塵就要入廠或買D 工具去除, 可參考
http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=2454
http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=1205
不過如果係新 ...

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 rachel_BB 於 09-3-4 13:53 發表
我想問下呢,如果我係X澤果D度買D80係包咩鏡頭嫁?因為D60kit包左一支18-55mm VR鏡頭,我想知D60佢呢支鏡頭同D80包果支有咩唔同?!?!我都係想買單反機,我係用黎影BB嫁,但係因為新手,又唔想買咁貴嘅,麻煩各位幫幫忙..THAN ...

D80 支 Kit-set 係 18-135. 不過你都可以只買 body 再配第二o的鏡..

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

用得逞7,880 買 d80 kit, 不如加多一千買d90 kit. 好好多, 又可以拍 movie

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

dchome

or

defever

原帖由 rachel_BB 於 09-3-5 13:29 發表
係邊度會有2手機買呢?

首頁

尾頁

跳至