興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

好.

原帖由 milkybb 於 09-12-8 21:45 發表
我想買這部相機,好嗎?
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

點解唔會?

原帖由 lafayette 於 09-12-10 09:46 發表
會唔會出第二代呢?
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

咁買啦! 不過20mm f1.7 kit set 抵玩d. 遲d先再配支 14-140mm 咁就為之very 骨啦!!!

原帖由 milkybb 於 09-12-10 19:16 發表
我去試過部機了,輕手,照片質素唔錯,我這位新人,應該可以用得到^^

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

咩為之cine lens 呢, ching?

原帖由 icemanh 於 09-12-11 12:06 發表

再遲d配埋而家好興的 cine lens

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

GF1 唔係單反, 又冇咁多鏡頭 support.

原帖由 nakoko 於 09-12-23 11:48 發表
cholepapa~
我係新手,咩都唔識,想換單反機,依家諗緊一係cannon 500d,一係panasonic gf1,請問前者有既野,後者係咪都有??本來我一心想買500d,但始終機身大,攞出街唔太方便,後來見到gf1,見佢機身同普通dc差唔多,但又擔 ...

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

兩者功能真係分別唔大 --> 係咪即係都影到相/ 拍到片呀?

你唔睇追焦, CMO Size, noise control, body control, 鏡頭群支援, 相片 quality..... 就真係冇乜分別.....

我覺得GF 1係一部貴價大 size 可換鏡 DC, 500D 係入門級單反....

原帖由 chloepapa 於 09-12-23 14:31 發表

兩者功能真係分別唔大
不過, Canon 的配件 (e.g. 閃光燈, 鏡頭 (又包括副廠))多好多選擇; 日後想upgrade 機身, 鏡頭都易好多
而在追焦上, 我用過 G1 (都係 Panasonic 的 4/3 機), 唔及上 Nikon 的 D3000
個人覺得, ...

首頁

尾頁

跳至