自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

英雄?狗熊?(18歲以下兒童,請由家長旨引)

人生如意事,十常八九。
常常聽人們說, "你不去找麻煩,麻煩卻來找你!"。
最近發生的事情,令我對這句說話有很深的體會。
我是一個單身媽媽,要獨力照顧三個只有幾歲的兒子本來已感十分吃力,生活從來都不容易,更何況我沒有向政府申請任何資助,我相信,我可以一個人養大他們。

事情發生在 8 月 15日,一個我永遠不會忘記的日子, 當日下午, 我如常在家中為我三個兒子洗澡,忽然我聽到一串非常急速的門鈴聲,我只好放下兒子們,跑去應門。我在門外看見三位消防員,其中一位自稱姓黃的高級消防員對我說:" 小姐, 請你開門及交出生份証。"因我當時只穿著內衣,全身不是汗,就是水和肥皂泡,跟本不適合會見外人,所以我沒有開門,只問他們發生什麼事? 他告訴我,我門外有一件什物,要立刻移走,否則會阻塞走火通道。那個如蘋果箱一般大的什物箱是我那離職的工人放在我門外的,我只知那些是一些舊衣服。當時我告訴姓黃的消防員,我剛剛在和我兒子洗澡,他們還在洗手間內,還沒有穿上衣服,我怕他們會著涼,可否等一會再談?但他堅持要我立刻交出身份証及開門。我當時覺得他非常不合理,所以拒絕了他。他們走後 15 分鐘,我已把那箱什物搬進家中,及立刻致電到旺角消防局,通知那位姓黃的高級消防員,我已把那箱什物移走,及向他道歉。我再次向他解釋我要先處理好小孩及我當時因沒有穿好衣服而覺得非常難為情,所以沒有立刻和他合作,十分抱歉。原以為這件事已經完結,不料,這才是惡夢的開始 . . .

半個月後, 即 9 月 3 日下午 3 時許,我又聽到那些非常急速的門鈴聲,是!他們又來了,但今次除了三位消防員,另外還多了三位警察先生,唉 . . . .
那位姓黄消防員仍然要求我交出生份証。我問他們,那箱什物已經移除,而你們消防局也諾不會起訴我,那 ,為何我還要交出身份証?
他反口說現在要起訴我,我知道這不是三言兩語可以解決的事情,但那時我又要趕去接我兒子們放學,我多次向他們請求,希望他們給我三十分鐘,我半小時後會親身帶同身份証到旺角消防局和他們會面,但他們拒絕,他們圍箸我令我不可以離開。
我當時想到我那對四歲的孿生兒子下校車時如看不見我,我們會如何害怕,我已急得哭了出來。他們當時對我說,如果現在不交出身份証,那就會多告我一條什麽 "防外工職人員辦工罪"。我在沒有選擇的情況下,只好乘乘地交出我的身份証 . . .
我清楚得當時我有問他們;後樓梯內有數之不盡的什物,為何只針對那箱放在我家門前的箱子? 那你們不是在選擇性執行任務嗎?他的回應是:需要你來教我們什樣做。

9 5 日,我致電到消防局查問我被起訴的詳情。那姓黃的消防員告訴我,將會告我兩條罪。 一,是阻塞走火通道;另一條,是拒示身份証。 我問他們:"不是說如果當不交出身份証才告嗎?但我有交出呀!為何又反口呢?當日還有警員在場,可作証人呢!他居然這樣答我:我只是說不告你防外工職人員辦工,沒有說不告你拒示身份証。我問他們:"不是說如果當不交出身份証才告嗎?但我有交出呀!為何又反口呢?
當日還有警員在場,可作証人呢!他居然這樣答我:我只是說不告你防外工職人員辦工,沒有說不告你拒示身份証。但我做過什麽來防外工職人員辦工呢?就只有是拒示身份証呀!當我向他們表示會向有關當局投訴他們後,他們真的做了很多功夫。他們可以一星期內,來八次我所住的大厦執行任務,這是以往從來沒有發生過的。但事實是,他們並沒有起訴其他業主,只是叫他們移走那些什物。可笑的是,後樓梯內,到現在仍然滿佈什物。

交罰款,不算什麼。
在沒有供應食物和水的情況下連續錄了七個多小時的口供,也不算什麽。
甚致在錄那份口供時,他所寫的,跟本不是我所講的,都沒有什麽。
但他們不應該阻我接我兒子放學呀!

(師奶日記)

民房

英雄? 狗熊! (回應)

首先多謝大家的意見,不論相信與否,並不重要。
只是因這件事令我很困擾,籍此訴說心声 . . .
是!是真人真事,是我的親身經歷!
消防員以往在我心目中是位英雄,為市民服務,的確值得稱讚,但經過今次所發生的事,卻令我很失望。

消防員接到投訴去處理是沒有錯,只是他們處事不公平,行為不合理,可惜又無現代包青天為民婦取回公道!無奈,又無奈 . . . .

民房

我無話被人非禮,只係覺得比睇薛哂姐。

原帖由 KT0603 於 10-9-14 12:58 發表
我都唔信,太不近人情,女人有一千個理由可"暫時拒絕",職人員唔怕俾人投訴咩?
除非內容有加減啦,倒如某女區議會議員,成日話人非禮佢.

民房

親身經歷,而家係我比人告緊,件事都未完,佢地又叫我今個星期六再去錄口供喎。係喎!佢地話佢地可以check身份証同埋入屋,而家吾係消防員賴野,係我賴野。果個局長話:無知並不是籍口喎。

我都吾係吾比身份証D消防員,比遲左D炸,就告多我一条"拒示身份証"的罪呀!

我而家無啦啦又多条罪,点算呀?

原帖由 牛精仔 於 10-9-15 00:04 發表
樓主轉貼還是親身經歷 ?

乜消防員要check身份証架咩 ?唔係police先得架咩?

香港人咁叻投訴, 消防員唔怕賴野 ?

民房

一,是阻塞走火通道;
另一條,是拒示身份証。

原帖由 牛精仔 於 10-9-15 00:21 發表
告你咩 ?

民房

係囉,係囉我都吾明,佢地明明話左如果而家吾比身份証就多告我一条罪,但係佢講完E句說話後,我即時己已經比左佢,佢都係要告多我一釆条罪。
佢地會反口架!
果7個鍾頭就金囉,不停聽果個局長係到同我beathing,佢又來不停寫好嘢,佢話e D 係正常程序。佢問D問題好古怪家 eg.佢問我願吾願意比佢落口供,又問事發當日,有個中國籍女子在場,問我知吾知是邊個。其實好多時,我都聽吾明佢講D乜。佢會問我好多問題,淨係要我答係或吾係。後期有個姓李的區長入嚟,話果個文員要收工又未食飯,叫我下次再來錄過。 (我心裹想我都未食飯呀!)

原帖由 牛精仔 於 10-9-15 00:54 發表
又唔係放易燃危險品, 又唔係放軍火, 一張傅票已解決。

樓主呢個case咁特別, 不如講多少少details。eg 7個鍾問你咩呢

民房

消防局內跟本就沒有水供應,連問都無問過我要。

原帖由 sumlam 於 10-9-15 01:05 發表

我都係咁話, 咁普通CASE要錄七個鐘口供??? 同埋香港點會唔比你飲水丫, 陣間你有咩事, 佢仲大鑊~
我覺得唔可信~

民房

我果日急住出門口,無帶眼鏡,果個消防局長要我簽名,我話我視吾清楚份口供,去話讀比我聽都一樣。係都要我簽,我明明無自已視一次,点解要我簽,不合理!不合理!

原帖由 lalababe520 於 10-9-14 09:16 發表
份口供同你講既唔同, 你有冇簽?
好大件事架wor

民房

局長要求,當然無得間呢!

消防員要求開門攞身份証,我E果師奶点知呀!箱什物在屋外,又点解要我開門入屋呢?不合理!!

原帖由 細BB 於 10-9-15 07:09 發表
點解會去消防局落口供?唔係應該去差館咩?

民房

吾係近視,係遠視 + 散光。

原帖由 sumlam 於 10-9-15 07:55 發表

樓主, 你近視很深架???

民房

http://www.legislation.gov.hk/blis_pdf.nsf/6799165D2FEE3FA94825755E0033E532/87F12F0A378E75AC482575EE00388385?OpenDocument&bt=0

請看95F21, 原來消防員是有權查你身份証的,

記住啦, 個局長話: 無知並唔係籍口呀.
你個消防員朋友都唔知佢可以Check 人生份証咩?

原帖由 小虎豬媽媽 於 10-9-15 10:56 發表
我今早問過做消防員朋友, 消防是不會幫人落口供, 這是警察的工作, 他們不可以越權, 而且都不可以請人返消防局, 只可以由警察請你返警局, 你是否將警局攪錯消防局, 仲有消防不會check 你身分証, 如有需要會call 警察 ...

民房

唉, 你無聽過唔代表唔會發生架, 傻豬.
請律師告個消防員?
告咩呀?
告佢上嚟我家按門鐘?
還是告佢起訴我呀?
你想要咩証據呀?
我有份口供紙copy, 的而且確係旺角消防局局長伍偉誠同的係消防局落的, 你係咪想睇下?

原帖由 MaMaSteph 於 10-9-15 12:48 發表
冇証冇據, 呢位阿太唔該唔好亂講嘢~!! 我阿爸係消防員, 從來都未聽過佢會帶人返去消防局"落口供"!!

你咁唔gur咪請律師告個黃消防員囉!! 唔係就唔好再講廢話!!

...

民房

我無玩呀.
你可以叫你朋友再check 下,
睇下姓黄的那位高級消防員有無 OT?
可能佢覺得我單係大 case, 要做埋先安心收工呢!

原帖由 小虎豬媽媽 於 10-9-15 12:49 發表
樓主
唔好玩啦,
我朋友check 過,
8 月15 日是B隊當值
9月3 日是C隊當值
你個姓黃消防員反兩隊架, 好勤力的消防員.即48 小時不休息.

民房

唉,
小虎豬媽媽,
佢地話比我聽, 呢個係區長, 姓李的,
就是這樣, 可能係助理區長呢?
佢又無比卡片我.
但佢地無必要講大話瓜?

原帖由 小虎豬媽媽 於 10-9-15 13:10 發表
九龍消防區 長不是姓李, 人地姓姚,

新界區區 長才是姓李...

民房

5頁紙.

原帖由 sumlam 於 10-9-15 13:17 發表

老實講, 我又真係想睇下呀, 落左七個鐘口供, 我都想知寫左幾多頁紙?

民房

兩日都係同一個人, 姓王的, 他是旺角消防局的高級消防員.
他是負責我單case的.
同我錄口供的是 伍偉誠局長, 旺角消防局的 Station Commander.
Let me know if you have any other questions.

原帖由 小虎豬媽媽 於 10-9-15 13:19 發表
我朋友話不是急需時, 一般做法都是 CALL POLICE.

仲有幫你落口供個局長姓物, 等我一次過問晒我朋友啦.
你張口供紙會有落口供人的全名, 職位和職位NO.

你都未答我8 月15 日和9 月3 日是兩隊消防隊員
你口中的黃姓消 ...

民房

好啦, 好啦,
你想睇就比個 email 黎, 得閒 E 比你睇啦.

原帖由 MaMaSteph 於 10-9-15 13:18 發表
sorry, 同你唔係好熟唔該唔好叫我傻豬......

請律師可以保障自己, 你而家上得嚟申都係覺得俾人屈姐~!! 咁咪請個律師defend你自己囉~! 好正路喎~!!

同埋你份copy, 我真係好有興趣睇 -- 可唔可以send嚟睇吓?? 你offe ...

民房

我由頭到尾無話有人屈我喎?
佢地只不過係圍住我, 唔比我接仔,
擇性執行任務, 講左如果當時交出身份証就告少我一條罪, 以後又反口之麻......
我一開始就講左, 我係一個單親媽媽, 我一個人獨力照顧3個只有幾歲的兒子.
請律師的費用一定貴過我收果兩張告票啦, 係馬?

原帖由 MaMaSteph 於 10-9-15 13:18 發表
sorry, 同你唔係好熟唔該唔好叫我傻豬......

請律師可以保障自己, 你而家上得嚟申都係覺得俾人屈姐~!! 咁咪請個律師defend你自己囉~! 好正路喎~!!

同埋你份copy, 我真係好有興趣睇 -- 可唔可以send嚟睇吓?? 你offe ...

民房

吓? 真架? 佢真係好出名?
佢陪左我七個多小時, 咁我咪掙唔少?
佢人工一定唔平啦.
我覺得佢可能佢平時都無乜野做, 如果唔係, 一單唔細既case, 攪咁多野, 為左一箱舊衫什物?
重要係好似萍果箱咁大炸.

原帖由 小虎豬媽媽 於 10-9-15 13:39 發表
伍偉誠不是局長是區長, 佢好出名, 經常在報紙上都會見到佢.
現為消防處潛水組助理消防區長

** 旺角消防局局長黃孝安

民房

係架,係架。靚就吾係靚,可能佢覺得E單係大case呱,所以要親自處理呢。

原帖由 joey_23 於 10-9-15 13:54 發表
叫樓主放上黎依度好d bor,會公平公正d! 大家又唔洗老屈佢玩野! 不過唔知佢幾時得閒放上黎呢?!

首頁

尾頁

跳至