自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

昨天見到有人打尖,令我有感而發:

面對呢類情況,唔知大家會唔會出聲呢?
面對唔同的打尖者:小朋友、女人、男人、婆婆.....
大家會唔會有唔同的反應?

當遇到不公平的事,大家會有咩反應
唔出聲係怕事還是寬容呢?
出聲有怕唔怕外人的目光呢?
出聲怕唔怕得罪人?

[ 本文章最後由 tingting媽媽 於 08-12-15 11:32 編輯 ]

大宅

原文章由 boganwan 於 08-12-15 11:54 發表
我多數都唔敢出聲

如果唔出聲,咁你會點諗?當無事發生嗎?

大宅

我會咁諗,做錯就係做錯,點解要分唔同人?尤其係婆婆,佢地真係天不怕、地不怕....

大宅

原文章由 mycman 於 08-12-15 11:44 發表
如果係我, 我會怒bear佢, 睇佢有咩反應, 好多時果d打尖既人見到俾人怒bear, 都會即刻行番尾排隊, 當然亦有d打尖既人唔知醜, 當睇你唔到, 如果佢係男人或師奶, 我就會出聲話佢知隊尾係後面, 但阿婆或抱住/咩住bb既師 ...

呢個方法唔錯,怒bear佢地.....

大宅

呢個方法好得,
"先生,小姐,小朋友...後面係排緊隊架.."咁d人都會自己行番去後邊
我唔會話人打尖..我只會話比人知龍後係邊...

點解老人家要由得佢?
如果老人家..我多數會由得佢... ...

大宅

原文章由 CheukC9 於 08-12-15 12:20 發表
我好明白你講乜嘢,呢個問題我大大話話問咗自己十年有多。因為我就係嗰種見唔啱就出聲嘅人,結果就畀人label as "唔好老脾"、"多嚕囌"、"惡死" 。不過當然,label我嘅人,我亦同時覺得佢哋冇guts,有事唔出聲淨係識事後喺背後 ...

多謝你,呢個問題我真係自問過好多次。以前細個怕事,但唔出聲自己會唔開心,出聲有怕旁人的目光。而家同小朋友一齊出街,唔出聲又怕囡囡學咗我,遇到不平等事不出聲,跟住我就越諗越多............

大宅

原文章由 月希 於 08-12-15 12:27 發表

因為老人家(我指成頭白鬆..行到辛苦果d)..我真係唔想佢地企咁耐囉...

好老實講,印象中未曾遇過"行路行得好辛苦的人"一齊排隊,所以唔出聲,就好似助長咗呢d歪風。

平時返工,見過醫管局或其他機構的特別車,接送行路不便的人覆診,還有醫療人員跟車

大宅

唔知大家點睇呢兩句話呢?
1.多一事不如少一事
2 忍一時,風平浪靜,退一步,海濶天空

[ 本文章最後由 tingting媽媽 於 08-12-15 13:15 編輯 ]

大宅

原文章由 CheukC9 於 08-12-15 13:22 發表
唔使多謝,知音難求。其實我見到你呢個post都好開心,因為有人講出我心入面嘅說話。even我老公喺呢個point上面都做唔到完全認同/明白我,因為佢都係比較「寬容」嘅人 (但好彩唔算怕事,佢都試過同個借啲意打尖嘅大陸女人嘈過,嗰時 ...

可能大家性格差唔多,所以先會走埋一齊
我老公都係寬容人
同佢相處時間耐咗
反而唔想見到自己再咁寬容落去。

大宅

原文章由 CheukC9 於 08-12-15 13:22 發表
..........同埋你講得好啱,自己唔擔心,最擔心係點樣教小朋友。如果教佢見有不平事就出聲,又驚佢得罪人多條路難行 (尤其出社會做嘢,有幾多人願意聽忠言?)。教佢寬容啲算數,又驚出面咁多pk會畀人恰。

我真係好開心,你講晒我想講的野,同埋擔心的野

[ 本文章最後由 tingting媽媽 於 08-12-15 13:38 編輯 ]

大宅

原文章由 CheukC9 於 08-12-15 13:31 發表
呢兩句從來都唔係我嘅格言,不過我亦唔敢否定呢兩句說話有佢嘅價值。

如果做唔到呢兩句說話所講就謂之低EQ的話,咁我認囉! 自從諗清楚自己定位之後,低EQ呢樣嘢我都認咗十幾年喇。

...

自從做咗人哋阿媽後,我都唔識呢兩句話囉

大宅

原文章由 AndyMah 於 08-12-15 13:39 發表
我都好聲好氣話比打尖既人知隊尾係邊, 通常都 work 既(不論佢有無心打尖). 而不論佢係大肚、老人家、小朋友, 我一律都唔會比佢打我尖. 因為我覺得做得出呢d行為, 佢地就係想搵著數, 存心不良. even 我見條隊有我屋企 ...

原來有好多人同我的諗法一樣,不過我需要惡補我的說話技巧

大宅

原文章由 yanyan0704 於 08-12-15 13:29 發表

agree!
我讓比佢一件事, 但打尖就唔岩
我細個都好怕事, 但大左就知道好多事唔應該唔出聲
公民教育唔係一定讀書既人先接觸到, 而係大家係社會出一分力去傳遞既
出左聲個個人唔一定聽, 但起碼身邊既人都會知道咩係岩 ...

我都撐你!

大宅

原文章由 -bella- 於 08-12-15 13:35 發表

咁點保護自已d仔女呀?

多謝提醒
之前對自己的行為改變都仲有d迷茫
現在好似打咗一支強心針

大宅

原文章由 CheukC9 於 08-12-15 15:43 發表
..........呢個世界唔一定人人欺善,但就一定人人怕惡。 所以我哋呢「亭」惡人都有好處架! 起碼唔會咁易畀人恰到先吖! ...

haha
有做sales的好朋友都係咁話我聽架

大宅

聽到咁多媽媽的意見
原來當遇到不公平事,好多都會選擇出聲
當然,出聲唔一定會不歡而散,講野婉轉、客氣些,可能都可以收到預期的效果。
而面對一些"貌似惡人",大家都係會選擇"寬容"的態度

大宅

我都成日唔覺意踩到人,或比人踩到,或撞到人﹙或者係對方撞到我﹚,bb車撞到人﹙其實好痛架﹚,排錯隊等,講句sorry,其實而無事了。反而最怕一些存心打尖的人,而呢d人見得最多係"斯文"look,和健健康康的老人家。

大宅

原文章由 claudia 於 08-12-16 09:41 發表

想想下, 好彩?! 我無遇過貎似惡人. 都係扮哂傻側側博企車站頭的人, 所以我會出聲話比佢地知隊尾係邊, 等佢地唔好扮傻咁囉.

如果佢地唔走, 我會照舊上車, 唔會讓. 後面的人唔出聲比人打尖就係佢地的選擇 ...

咁啱,我都未遇過貎似惡人的人做呢d事

[ 本文章最後由 tingting媽媽 於 08-12-16 13:08 編輯 ]

大宅

原文章由 莎莎莉莉 於 08-12-16 10:41 發表

出聲都會出聲
但會留意自己的語氣

贊成

大宅

試過排隊買外買,因為未諗到買咩餸,俾後面買先,點知過多兩三個後,叫返餸時,被人話打尖,那時刻都幾唔開心架,好在職員有代為清澄。

首頁

尾頁

跳至