自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 sumlam 於 10-10-19 02:46 發表
好奇, 今年係咪好似冇打過風????
會唔會積埋積埋, 一鋪打鑊勁既?

今年有打過風,最少兩個曾經o係香港150km範圍經過,但全部唔係正面登陸。

香港天文台現時預測個風會於21/10 21:00左右接近香港400km範圍。不過各國天文台預測o既路線仍然唔太一致,應該仲有變數的。

大宅

原帖由 wendy614 於 10-10-19 03:22 發表
【超強颱風 - 鮎魚】
集結在香港之東南偏東約940公里,
並於晚間進入南海。由於 鮎魚強度相當高,
加上配合東北季候風,本港風勢將會明顯加強,
預計天文台有可能於鮎魚進入本港800公里範圍時,
立即發出一號戒備信號。

http: ...

三點o個陣佢已經位於香港東南825km。
過去移動時速約2x km,所以四點至五點應該好接近香港800km範圍。

大宅

已經有三個天文台預測會打珠江口(靠近香港)至汕尾一帶,其他係預測打返去台灣或者依舊路線趨向陽江市。

香港天文台預測鮎魚21號會進入香港400km範圍呢一點由尋晚到依家都無變過。

據網站Tropical Storm Risk資料,鮎魚現時為CAT 3。即使鮎魚移動途中會增強為CAT 4,預計再登陸時亦為CAT 3。

大宅

原帖由 666wing 於 10-10-19 21:40 發表
澳門都排一號啦, 點解香港同佢咁近都未掛既 =.=

澳門食正外港風,佢地會比我地浪大同埋大風,會先掛一號。香港有屏障,內港風速同外港風速可以差好遠,遲掛左大家都唔會好覺。但係希望你地記得,有次天文台未發一號,只警告海面有湧浪,當日已經發生兩則海上意外。呢幾日大家千祈唔好接近海邊。

雖說一號風球代表有熱帶氣旋集結於香港約800公里的範圍內,但前題係要風力對香港有影響先會掛。論距離,鮎魚早已游入800km範圍好耐。所以我地要有心理準備,可能要到600km範圍先會掛(但我今晚返黎已經明顯大風左,秋颱同夏颱唔同,秋颱逼近仍然好涼快)。

20日2時,鮎魚大概集結於香港東南偏南707公里,移動緩慢。

順帶一提,掛十號條件係:
- 持續風速每小時118公里或以上
- 大約於香港100公里內掠過
- 陣風可能超過每小時220公里
[按觀察,需要大部份測風點符合要求才會考慮。]

大家請持續留意風暴消息。雖然鮎魚未必會正面吹襲本港,但基於鮎魚風力強大,即使掠過亦有可能造成強風同大雨,切勿掉以輕心。

大宅

以下為HKT 20日5時之各地天文台預測路線圖:

跟據香港天文台資料,強颱風鮎魚於HKT 20日2時之最高持續風速為175公里,風力正在增強。強颱風最大風力為每小時150-184公里。

最強颱風鮎魚威脅香港 挾300公里陣風襲菲 強度超美國颶風紀錄
http://hk.news.yahoo.com/article/101018/4/ksao.html

海南水患未平遇颱風
http://hk.news.yahoo.com/article/101018/4/ksap.html

10號波約克 遠未達超強颱風
http://hk.news.yahoo.com/article/101018/4/ksaq.html

大宅

原帖由 simple430 於 10-10-20 07:31 發表

風速175公里可以係街吹起一個200磅肥佬

各位小心家中當風既窗口 , 越無動靜既風 , 打起上黎越得人驚 (無聲狗咬死人) -- 亞婆教落

今日新聞好多都講緊天文大潮,話如果登陸時加埋天文大潮,浪會高到平時無法想像o既地步,有6-9米高,係特大海潮。各位如果住近海邊請... 有心理準備,我都唔知可以準備咩喇。

話我長氣都好,我都講多一句忠告大家:呢次打風真係唔好去睇浪,太危險,下次先啦!一個失魂浪隨時命仔都無架。

大宅

原帖由 karkar39 於 10-10-20 23:31 發表
唔想個風打正香港,依家真係打正

老實講,以175km/h(或者更高速)省埋黎,即使我比較傾向佢打汕頭,但會對香港造成咩程度影響真係好難講,沿岸都會落暴雨。

我比較擔心黑雨水浸同大潮。

首頁

尾頁

跳至