自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

叩門的家長們加油!

上年我都係同你地一樣派左唔係自己喜歡嘅學校,
跟住即刻去左叩門,入左6間申請表,因撞期而無去到兩間面試。

另外三間分別係第一,二,三志願同一間該區內唔算熱門嘅學校。當時嘅心情真係渡日如年,成日都精神緊張甘望實個電話。夜媽媽嗰陣會走入廁所喊,因為唔想影響到屋企人情緒。

而對住小朋友我係同佢地講其他學校嘅老師都想認識下你同你做朋友,不如我地去參觀下d學校呀?
我係無同佢地講要面試,因為第一唔想佢地覺得自己所派嘅學校唔好,第二唔想俾壓力佢地。

幸運地開始收到學校來電,第一間係區內唔熱門嘅學校,自己個心開始定番好多。之後好似打機過關甘逐間打番上去,每轉上一間個心都定番好多,到最後收到第一志願打嚟話收,我即刻喊左出嚟同小朋友講多謝你,多謝你呢段時間甘努力陪我參觀學校同去做好自己。

叩門嘅家長們,我係到7月中至收到呢個電話。
希望你地唔好甘快氣餒,音樂椅遊戲剛剛至開始,即使到9月1号,仍然係會有機會嘅!

加油!加油!

男爵府

~phyllis~ 發表於 17-6-5 23:44
睇到都覺得辛苦呀!好彩派返第一咋!

係,叩門嗰段時間真係好痛苦。好釆派之前已經準備好唒所有文件/相片/信封郵票第,每一套用一個file入住,所以免卻左之後心情唔好仲要執文件嘅苦惱。所以準備真係好重要,雖然未必用得著,但一要用嗰陣真係會帮到好多!

首頁

尾頁

跳至