想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

史迪仔, 你遲左排卵呀?
我day 14 做左iui, day 15 自己再補飛, 今日day18, 仲有10日知結果

別墅

MTP, 你應該係想問我呀可?
以下係我今個cycle iui o既流程同洗費,比你參考
我係睇董醫生

day 1 冇見醫生,只係去拎排卵葯--$110
day 2-6 排卵葯50mg
day 6 見醫生,照到左邊有粒大,左邊2粒細,因為我之前冇左左邊輸卵管,所以要打2針排卵針睇下谷唔谷到右邊o個粒 -- $1350
day 7 診所打排卵針(150unit)--唔使錢
day 9 排卵針 (75unit)
因為星期日,診所唔開,自己第一次打針,其實係c6打,都算順利,冇想像中咁恐怖
day11 見醫生,照到右邊粒旦旦都ok,內膜11mm,拎左破卵針第日打--$770
day12 自己打破卵針
day14 早上仁安iui--$3270

醫生冇話要打安胎針,only叫我19/nov ck bingo

total用左$5500 左右,唔知係咪用葯小呢,點解平過其他jm 呢?

原帖由 MTP 於 10-11-10 10:09 發表
Dear Stitch,

How much does it cost of doing IUI? Did you take the ovulation medicaiton? Any side effects of taking the ovulation medicaiton? Actually is IUI a natural way to get pregnant? How many ti ...

別墅

其實一聽到要自己打針都幾驚,因為唔係針筆,係針筒,覺得自己冇可能落到手,不過我覺得我冇咁好彩,1次iui就搞掂,以後條路仲好長,所以點都要自己學打,其實支針,如果姑娘打,係一d都唔痛架,因為佢手定, 而我c6打就痛痛地,不過都可以接受,佢都盡左力架喇

我3年前宮外孕,冇左1邊輸卵管,之後o個2年,bingo過2次,1次小x,1次化學性懷孕
今年7月第1次見董醫生,食左2次排卵葯自己試都唔得,醫生話開始要進取d,今個cycle第一次iui

我估我咁平係因為打針小,因為1支針都要幾百蚊

不過你doctor quote你個價錢真係差幾遠,不過其實佢都係大概姐,因為實際價錢要因應你當時用葯情況而定,初時董醫生都叫我預8k左右架

原帖由 MTP 於 10-11-10 14:23 發表
Dear MSMMSM,

Thanks for the detailed sharing.

Wow! You and your husband are so smart and can do the injection yourself.

It is really not expensive. Dr. So Wai Ki quoted that it costs HK$15,000-HK ...

別墅

一定得,我地好快齊齊過版!!

原帖由 史迪仔 於 10-11-9 18:28 發表
我又無遲排卵,我多數d16晚紅d深粗嘅,不過今次得50%深粗囉!

你今個月做iui,加油呀!祝bingo!我地今次齊齊過版呀!

別墅

回復 61# babii.yan 的帖子

點解你可以咁早CK BINGO?
你CYCLE好短架?

別墅

史迪仔,咁你今次係KICK手D喎
今日都DAY22喇喎,可能你心情緊張影響排旦
盡量放鬆D啦,雖然好難

我今日好高溫呀,OVER37,平時好小架,希望係好兆頭啦

原帖由 史迪仔 於 10-11-13 11:12 發表
我今日體温都唔算高,得36.69,我不嬲高温都係36.70-36.80,今次就徘徊係36.6x,都唔知自己排咗卵未,唉!

別墅

史迪仔,咁你今次係KICK手D喎
今日都DAY22喇喎,可能你心情緊張影響排旦
盡量放鬆D啦,雖然好難

我今日好高溫呀,OVER37,平時好小架,希望係好兆頭啦

原帖由 史迪仔 於 10-11-13 11:12 發表
我今日體温都唔算高,得36.69,我不嬲高温都係36.70-36.80,今次就徘徊係36.6x,都唔知自己排咗卵未,唉!

別墅

我都黎報告下先
今日day24,體溫37.05, iui後10日,紅d得淺線,醫生叫我day28ck bingo
個人冇特別感覺,係間唔中有輕微谷m feel
不過今日個頭超痛,又唔食得葯,好辛苦呀

首頁

尾頁

跳至