跳至

首頁

尾頁

大宅

我都想分享下......

我係在職媽媽,放工後就全程湊豆豆.我無再請工人,因為已經怕怕.
我全權負責豆豆的一切.爸爸比較晚歸,所以我根本無自己的時間.對住個女,又做家務,工作又時時帶返屋企做,遇上豆豆扭計,間中我都快要發癲......好彩爸爸好明白,會幫手做下家務,湊下豆豆.

邊有人一生出就識做父母?我未有豆豆前,已經同自己講:帶BB來這世界是要BB&我學識愛/被愛,學習無條件付出.我吾知我做吾做到,盡力~耐性係培養出來,這是我的經驗.當我了解到我就算點發癲都不能解決問題,甚至更糟,因為自己的情緒會被BB的惡行主導,惡性循環由此起.我會深呼吸,定一定神先對付隻怪獸!習慣了就無咁好快COOL DOWN. 我好享受同個女一齊,去邊都帶住呀女,可能我平日返工,少時間對她.扭計係小朋友的專利,怪獸係他們的真面目!

共勉之

原文章由 Vinell 於 08-4-10 17:39 發表
生完BB後便缺少私人時間和空間,我媽媽成日提住我已經係媽媽,要多點親親孩子(我和媽媽又唔放心比呢個姐姐湊),所以一下班媽媽便要我自己主力照顧孩子,偶而出街吃晚飯都滾水(碌)腳,時時收到追魂call..成日都要趕趕趕出 ...

大宅

zero,
見到你的分享,忍吾住又想講下
其實豆豆都係好多要求,好似話抱要這要那,有時仲喊曬.如果吾係好扭,我會轉移視線:毛毛(怪獸公司)好乖識自己行路,你乖吾乖?/嘩!前面有pingu,咁得意,我地行快d去找找/講下第二d野......
真係吾得,就先講話行到去xx(bb認得的地方)先抱.有時我隻手痛,直接講比豆豆知話媽媽手痛(面部表情要夠逼真)吾抱住.
我同你一樣,得一個,自然會就下個女.如果係玩遊戲,就由得呀女話事,其他野我係吾會讓步(盡量).如果bb扭曬計話要xx,我會叫她安靜地告訴我,然後我話:你係吾係要xx?我知你要xx,但係我地要做完yy(活動)先得.然後,通常發癲的豆豆會繼續發癲,我不停話:做完yy先得,跟住就轉移視,使她忘記之前的無理要求.試過幾次,就知媽媽吾會就.我吾知咁好吾好,暫時用住呢幾招先.

親親孩子?私人時間?
我無乜自人時間(除了工作),不過,我個女會自己玩,坐定定玩個幾鐘,呢個時候我會做公司野/家務,做曬就有少少free time.因為豆豆已經返學,如果我個日day off,就可以free好多.不過咁耐,我試過2-3次.其實小朋友都要學下自己單獨玩下,係咪?平衡?真係好難,我做人做左咁耐仲學緊!

原文章由 zzerong626 於 08-4-12 00:07 發表
係到聽到大家的心聲, 真係好想發下驢so.....

我都自問對住囝囝係完全冇睥氣, 最多咪ignore 下佢, 打下手仔.
講起BB好有主見, 唉! 就係呢期越來越有主見, 要你坐/企呢度, 要你咁咁咁... 攪到被人話我仲壞佢, 最近又 ...

首頁

尾頁

跳至