少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家好,話說我15歲時買左我人生第一部手提電腦,當時屋企人話第時我出國都會有提電腦用自此我就成日上網msn....而我冇諗過佢地真係會俾我出國, 加上我以為自己有小聰明,應該係香港讀得上,17歲會考放榜,只有13分原校升讀不了就去了澳洲,去了一個大城市,因為有親戚係樹...以下我將會分享我親眼親耳的經歷,大家作為家長既而又想「送」仔女出國既可以聽下我呢個留學生既心聲....
個人簡介:英中畢業,英文會考c,理科,出國前ielts 6.5分,屋企唔係大富大貴,但有些少資金,而阿爸好鍚我,話女仔一定要讀得多書,所以問我想唔想去,老實講,放榜果日下晏先決定去agent道,好似用左唔夠1﹣2星期就搞好晒文件...當時我以為留學係同去旅行一樣....

有好多家長以為送仔女去外國就可以改善佢地既行為,其實係大錯特錯...係外地冇左屋企人直接監視同埋支持,有人吸毒,醉酒,出賣自己身體....去到外國後我先知道原來人性可以咁醜惡,冇計啦,果時我只有17歲,但好彩我有分辨對錯既能力,冇同佢地坐埋一台...

我個人覺得身邊既朋友係好重要,出國後都冇認識真心既朋友,d大陸黎既同學只會利用你,用錢去搵人寫功課(後來成為我的工作), 渣車都買假牌,咁既朋友交黎有咩謂??

(續)

大宅

‘朋友篇‘

上回提到好假的朋友...
其實留學生好難識到真心既朋友係有原因的
1.背景不同
中學的時候,大家都係同區同學,屋企背景一樣,去玩既地方都差唔多。唔似出國後,我一個sri lanka的同學屋企係開商場的。以前我的男朋友,屋企係賣畫的,有次冇意中睇到佢屋企既交易,賣左一舊唔知咩藝術品就20萬美金....大家可以等的有時間時打「愛情篇」 
依家我唯一有聯絡既朋友,易係我伴娘住上水的,我住九龍,只係咁亦有差別....

2. 讀完書就走人
我認識有好多人讀左一年就走人,因為留學生活真係好苦悶,日日唔係對住電腦就係電腦...亦有d人讀唔上,不停留班,澳洲政府有立例,如果同一科fail 2次而冇合理釋,簽證可能會取消的...仲有我識得幾個人,因為成日缺課,返到香港放假,再坐飛機返澳洲時先知道簽證取消左,而取消簽證後係有幾年唔入得境的....冇計,冇阿爸阿媽的生活就係咁冇王館...即使能夠順利畢業,去留亦係一個問題,唔係樣樣專業都有得留下的,留唔低就走,友情亦會因為咁告一段落.....

3.目標不同
出國後先明白咩叫一樣米養百樣人....有8成半的留學生係黎虛度光陰的。有d大陸的家長有d錢就會送仔女出國,佢地有大學學位係好重要的,果班細路就係我上文講既寫作業都要人幫既垃圾,sorry語氣重左,但你去得讀書連功課都唔做,咁你做咩呢?!亦有d本來已有學位,但讀多個學位係因為想移民,呢種人都算有目標

而香港去的小朋友呢,有d係俾家長叫去,亦有d係自願。當初我去係冇咩目標的,應該只係想拎個學位影張畢業相咁...後來讀上先慢慢先知道自己想做咩,有好多人到左畢業都唔知自己想做咩架,咁話題又會小d...

留學咁耐只有一個人我叫得上係朋友,但係一個18/19年先識既朋友,實在好難可以同佢分享我18年黎既生活,因為大家都要返工返學拍拖呀成,冇咁多時間見面,加上外國地方又大,邊有得好似係香港咁話見就見...

有時有d咩唔開心都唔會同人分享,因為係好私人的事,覺得自己可以搞得店,人地亦冇咩時間會理你

記得有次失戀(算係人生第一次),我話左俾我一個以為好好的朋友知,點知佢幫我唱通街,真係唔該晒,時到今日我仲有陰影,好難會信人...

仲有我發現一樣野,如果你presume 每一個人都係好人,而唔用太多的時間同精神去認識佢,你會發現唔到佢既缺點。雖然咁樣係自己厄自己的,但起碼我唔會用一輩子去嬲一個人,人係一定有缺點的,隻眼開隻眼閉吧,反正果個人你都唔在乎,咁了解佢做咩??

出國後先知道有好多人鐘意睇你點跌架,係jealousy 定係想等你有事時黎幫你呢?我拍拖時,有d朋友會問我:係咪仲同上次果個一齊,拿我唔係交際花,佢講呢句說話亦未必有意,但你聽到有咩感覺呢?

出國後我發現自己溝口語溝通能力弱左,我會考時中英oral都a架....最近阿媽話我講野一舊舊,所以打家見我打野一舊舊唔好怪,有好多中文字我都要諗下先打得出...「朋友」就認識不了,但我認識了自己...因為我人生終於都有了目標

(續)

ps,大家下回想聽咩呢?學業,愛情,工作,家人,生活?????

大宅

回覆 ben-dan 的帖子

初初去果時當然有啦,我係細女,所以屋企人好鍚我,小小年紀去到一個要獨立,身邊冇人冇物的地方係好無助。依家我有時諰起以前既野都會諗如果我努力d今日就唔洗咁,到左依家我諗起屋企有時都會喊...但留學真係一個好好的經歷,前題係小朋友底子唔壞

大宅

回覆 蒸魚落蠔油 的帖子

唔係冇呢類人,係少姐,要雙方都要好好珍惜大家先得...

大宅

家人篇
由細到大我爸爸都一日返10幾個鐘工,放工返到黎食完飯就差不多要訓,但記得小時候英文默書都係佢捉住我黎溫的,所以佢都算幾關心我地

由於爸爸係一個幾長氣幾人,日日哦我叫我食菜食生果溫書bla bla bla,到左10歲到開始有d反感,駁下嘴咁,佢話一我就話2...但我心底係知道爸爸係最鍚我既

而阿媽呢就係家庭主婦,所以我大部分時間都係同佢一齊,佢又會帶我地去行街買野呀咁,細個同阿媽關係係好d既...都好正常...

我出國既果一日就係我爸爸生日,佢仲車我去機場,訂機票果日原全想唔起係佢生日呢...真係不孝haha。爸爸雖然好鍚我,但佢出奇地方心我去到咁遠,可能佢了解我係點掛...

去左外國後,每之打skype返去阿爸都會同阿媽搶個電腦用,我成日笑佢地好似探監咁haha,最後佢地會share一對耳機,阿爸同我講野,阿媽加把嘴,阿爸就會話「依家同個女講句野都唔得呀」...好搞笑架

去左半年到第一次失戀,有幾次同阿爸講講下我就喊,佢一見到我喊立即以9秒9的速度叫阿媽過黎同我講,因為佢見到佢最心愛既女俾人飛實在太心痛....後來阿媽話我知,阿爸話要搵人打我ex一獲,當然佢係得把口啦,但就睇得出原來男人都有會感情的,佢唔同我講,但心內面一定有好多想法(講到呢到我都喊了)

出國頭一年我地日日都skype個幾2個鐘,比著以前係香港真係每日溝通既時間都唔夠半個鐘,加上我有段時間,中1﹣2到我日日返到屋企就關埋房門(係阿媽最近話我知架,我都唔記得左),一生人中,原來出國後先同父母有多d溝通...

讀到大學後,因為搬左出黎住,買菜洗衫煮飯都係自己來,空閒時間少左,但好彩有whatsapp,facebook,阿爸阿媽都仲可以同我聯絡到,有時佢地係facebook睇到我煮左咩又會留言話好似好好味呀成...我返到香港都有煮野俾佢地食....整左個pizza 炸嗎,阿媽就影左上佢facebook話好感動...我食左你10幾年飯我都冇咁感恩haha

出國一年後我每一次返香港都會留係屋企食晚飯,多數都係lunch先同朋友出去,因為我真係想用多d時間去陪我阿爸阿媽,佢地一生就為左我去勞碌,讀左幾年書就用左佢地大半生既積蓄,好在我都讀得okay,如果唔係真係俾佢地打返獲金...

由於我讀既科目同工作會令我接觸生老病死,每次見到d臨死既病人,或者有老人痴呆而不停搵個女(明明個女係旁邊)既病人就會好心痛,因為我好驚到我阿爸阿媽病時我唔係佢身邊....阿爸成日話留係澳洲好,香港有咩好呀??但係香港就係因為有佢地所以好....如果可以我會想陪佢地終老...

如果唔出國,我地關系未必會咁close,雖然每日都可以見到佢地,但情感上未必有依家咁好...出國雖然冇得成日面對面見到,但對方有咩事都會好緊張。在家千日好,如果可以簡多次,我會留係佢地身邊,到佢地老左照顧佢地,即使佢地要去老人院,我都會日日去餵飯,幫佢地沖涼...人地個女(護士)做,同自己個女做,係有分別的.....

Helloladies    發表於 14-10-31 01:24
yiu_mimi  好感動  發表於 14-10-17 10:17
StellaChung  very touching  發表於 14-10-15 22:09
Snoopy211  好感動  發表於 14-8-25 18:00
6x6=36  你好乖女!  發表於 14-7-30 00:35
雞嫂    發表於 14-7-20 18:07
joyce02  好感動  發表於 14-7-15 14:59
Adam媽媽    發表於 14-7-10 14:21
jc2009  阿爸話要搵人打我ex一獲--> 你爸爸好好笑...  發表於 14-5-30 11:31

大宅

goodfuture 發表於 14-5-31 18:40
樓主,好多謝你的出國描述,追看中…
我囡讀中四,我們都有打算送她出國,但好矛盾,原因:
1. 女兒同我及 ...
多謝你追看,最近要考試同搬屋未有時間更新呢
就咁睇我覺得你個女同當年既的幾似haha
1.未出國前有咩問題都係屋企人幫我解決,小六時有人偷左我錢包係媽咪同老師講,中學請病假都係媽咪返去拎功課,有咩大小昆蟲都係阿爸搞店,我小時候所有bb牙都係等5pm阿爸返黎先拔....係溫室成長既90,00後又點會自己解決困難架...
出國初時遇到困難我都會打返去同屋企人講,但佢地話鬼叫你看己唔讀到d書要去到咁遠咩...阿爸話因為我係太遠,佢唯一可以幫我既就係金錢上解決到既問題(老實講我屋企都唔係好有錢),其他就要靠自己啦。所以我學識左做家務,打小強,換燈泡...呢d都係小困難姐不過...
你地感情咁好,咁個女都會咩都同你講啦,只不過係你隔住個電腦/電話教佢姐,應該冇咩問題
到左一段時間,佢就會自己大事化小,小事化無,唔會全部野都同你報告,雖然係咁唔等於你地感情弱左架,好似你同你媽媽咁,你小時候會同媽媽講今日有同學點點點,你返工後都唔人樣樣野話你媽知架...第一可能事情太小,第2講左都未必幫到你
2.我都見唔小,但亦有好多人頂得住。送仔女去留學,同賭錢一樣。好睇你小朋友係咩人...我有個同學佢讀左一年多到因為爸爸有病要返去...留學錢係要用好多的,但呢d經驗真係好難得。如果你付擔得起,我覺得一試無防
3.我以前都係冇學習動力架,除左玩外都冇咩堅持。我屋企因為唔係好有錢所以由細到大阿爸都教我地應洗得洗,返左part time後我更加知道搵錢有幾辛苦,我依家每次返工都心諗點解阿爸可以頂到咁多年日日12個鐘返工...我知道屋企俾我既機會只有一個,我唔好好善用就浪費,所以點都要排除萬難讀好佢....就咁睇你個女都幾識諗呀....平有平生活架姐,冇人叫你餐餐去citysuper買菜架ma,係香港成日出街食飯,係外國我日日就食自己...平好多架....仲有外國未必有香港咁多娛樂,所以要洗既地方冇咁多
你女女依家幾大呢,佢想去邊個地方呢?因為我係會考舊制,你講既ive係中六之後讀多1,2年架嗎?我媽果時講,我會考13分,讀到中67都升唔到大學,所以俾我早d去。我個人覺得呀,讀完ive後識多好多唔同既朋友仔,有d係出黎半工讀既,對你女女未必有正面影響。同埋難聽d講,ive讀完冇咩用,如果你唔讀落去的話。ive都要錢,女仔時間好寶貴,如果佢心理準備好既,我覺得可以早d去。
如果你同你先生有時間,可以係當地開學前同女女一齊去生活1﹣2個星期,等佢ready好,臨走果時一定好傷心架啦,不過總有要放手既一日
只要你女女捱得住,4年後一定有所不同!加油,有唔明再問啦

大宅

回覆 goodfuture 的帖子

如果係讀設計既我諗要簡d好d既學校,因為一間有名氣既設計學院同d蚊形既設計學院畢業出黎係有好大分別。應個每個地方都有佢既名校吧,你可以自己先搵搵資料,問下你係canada既親友,之後再搵agent問,千萬千萬唔好相晒agent,因為佢地係靠commission 搵食,只會叫你去高commission既學校讀,入左學就bye bye你條尾...我自己試過...如果你要澳洲資料既有時間我可以幫你...仲有如果你送你女女去親友屋企住又係有一個問題,始終唔係自己既爸媽,女女又唔係佢親生,有好多時都要就住就住...我個人試過未必開心囉,短住一個學期,一年係可以,長期的話就唔係咁好啦,始終留學都係要學識獨立....呢樣野我遲d開文講....
因為我個人都幾有自信同埋唔衰得,所以我知道有咩問題都要自己解決...呢個亦都係一個缺點黎,我好硬頸...亦都可能係我冇咩朋友既原因....仲有就係我未來老公,我黎左幾個星期就識佢,雖然過左大半年先同佢拍拖,但佢半個foundation 時間同大學所有時間都陪住我,由於佢係呢面長大,識既野俾我多,我交功課前都會俾佢改下文,考ielts佢又幫我溫,resume佢都會幫我睇,考車又教下我咁....雖然係好微細既野,但係有個伴就係一種support。。。有時諗由果我當初努力d讀我就可以有份好d既工,咁我地生活就無憂,但我努力多小小,會考多一分就識唔到佢,今日都打唔到呢篇野...所以有時緣份真係好神奇...
可能我知道機會只係有一次,難得阿爸阿媽咁信我,放我去咁遠既地方,點可以空手而回呢...
仲有一樣野,唔好每次放假都返香港,好多人winter又返summer又返,一年有3﹣4個月都係大陸/香港,咁同冇去過外國一樣,而且放假前要考試,book左機票個心一定一早飛返返hk,而返到外國時個心又未返返黎...有時間,錢銀上許可可以去下當地旅行,打d 幾蚊(外國紙水)既工...
我初初返工俾人鬧時想辭工呢,後來面皮厚左,我亦知道果個人係無理取鬧就冇野啦,此終世上只有爸媽先會無條件去接受你....

大宅

我學費係12000-14000aud一個期,每月租500aud,洗費300-500aud,澳洲diaso2.8aud,美國$1.6usd. 乾炒牛河10aud(唔好意思,我成日食haha),珍珠奶茶4-5aud. m記kfc6-12aud. 生菜一個最平1aud, a4 paper一疊4aud,衫褲都係香港買啦,不過有時呢面d難會3aud一對
物價都幾貴,不過人工都唔錯
黑工8-12aud一小時,黑工只不過係唔計tax咁解唔係拎個女去賣haha
白工15以上,我依家打的工而可以完全support到我生活費,一個星期做10個小時左右

大宅

不一定的,要睇咩科,移民科目有護理,會計,工程,電腦等,因為當地須要呢d工種如果唔係表上的科目的話,讀到博士都未必有資格留下
permanent resident姐係居留權(好似單程証)同citizen 居民(身份証加passport)又唔同
基本上移民要睇年紀,工種,留學經驗,學位等,當然搵到個澳藉partner另計,基友都得!

大宅

回覆 hoshunma 的帖子

haha我都覺,我見同我同年去英美果d同學仔都好開心,佢地變晒abc咁(外表上,內裡就唔知啦)。不過我係因為初時有親人係呢面家人先會送我過黎,如果唔係我一生又改寫了....

大宅

回覆 chm10271027 的帖子

或者啦,我唔喜歡改變自己去接受其他人同事,好硬頸...

大宅

回覆 GiGiMum 的帖子

謝謝你!其實學業上我係無咩大問題的,我以前係香港只係唔專心同懶,所以我知道只要我努力d係無問題的...
不過都好睇你要讀咩野,我自己讀開英中理科的,所以黎讀返理科係絕對無問題,我係呢邊讀左foundation(理科level只等於中3﹣4),而大學呢我係讀health science,所以除左小小bio之後都無咩野好難,我仲叻過晒係本地讀中學的鬼仔鬼妹tim。
相反我記得我有一個同學佢係文科人,但佢黎到呢邊又想讀理科,對於佢黎講就好難啦,一來concept係新既,2來又全英文,一次要追2樣野好吃力,最後佢都冇讀完就走左...
仲有上文提到請槍做功課,我都幫人做過呢haha無法,因為好好$$...要一個理科既人寫d marketing, accounting既野真係好難...因為我自己唔喜歡,同埋無底字(仲有因為d人交前3日先搵你,想做research都冇時間)

上到大學最難既係critical thinking,對於一個香港學生黎講最難係呢樣野,因為我由細到大有唔明就背左佢,到左考試時寫返出黎就得,但呢邊唔係(我諗大學同中學要求分別都有關係),我去問lecturer一樣野,會俾佢問返專頭,問到我諗到我問題個答案為止...初時覺得好無助,但經過左幾年既訓練後,我終於明白呢個道理...

仲有呢邊學習都係好自立的,大學power point就只有幾行字,但考試有幾十頁,唔自己搵資料,上堂聽的話就死啦...所以係學習方面係可以訓練自立性。出國前我都未試過坐低2個鐘讀書,但黎到呢面,我會特登早起身坐車去圖書館,食完晏又返返圖書館,由9am 到9pm,咁當然只係考試時先會咁地獄試,平時只要有唔明時check下,問下老師就冇咩問題...

至於所有家長關心既英文呢...唔知我樓上有冇講到...係澳洲(其他地方我唔知),有好多老移民一個英文都唔識都可以係外地生活多年,咁我當然唔係話唔須要學英文啦,而係有好多唔如既方法去學,只差在你肯唔肯。我剛黎既時候電視電台係聽唔明的,但經過左幾年,打電話去銀行,電話公司問野(唔好睇少呢d幾分鐘既對話,係好有用架),睇好多英文youtube video (我每朝起身會睇20分鐘既女vlog,itsjudyslife, bfvsgf,ctfxc.....),仲有識左個abc男朋友仔(奸笑)英文就好左好多,聽寫讀係冇問題,但我依然要加強下對話,因為有好多本地既slang 睇美劇係學唔到...總之你有心要進步既無野難到你...

大宅

回覆 007~sa 的帖子

Optus and Telstra has unlimited broadband plus home phone for115 aud

大宅

回覆 wuwucancan 的帖子

澳洲一定要有外海學生保先俾簽証你,而有海外學生保睇gp都係包,香港嗰啲只包住院的不適用

大宅

回覆 smilejackie 的帖子

你個女同我九成似,我只人系夠升班、淨中意biology...我自己讀nursing 的。你女女可從考慮下sports science, 會有biology, anatomy, Pe theory, injury 等等,不過呢科要好出路可能要讀埋master.
degree就夠的話有nursing, radiology ( X-ray or radio therapy), physiotherapy, occupational therapy....
You can pm me if you want to know more

大宅

回覆 mrstree 的帖子

我覺得始終都係係香港可以學得多d野,因為香港比較多原化,雖然我細個學野果時有d辛苦,但以家諗起以前home economic, dt, phy, chem bio學到既野依家都有用
如果太早同小朋友去可以佢大個左中文會冇咁好,我17歲去,依家有好多中文字都唔記得點寫啦,睇都睇得慢左

我覺得等最少16歲先出國,11﹣15反叛期,如果識到d壞人就好麻煩,16歲有d自理能力去會好d,起碼有d目標會清d 

如果小學送佢去又要你陪既話咁唔算留學lor,你都仲照顧緊佢,你去到外國又搵工嗎?一個人會好悶架....咁你老公一個係香港又點,老實講到左個仔大個,唔洗你日睇夜睇時,你2公婆會好唔習慣架...有時爸爸角式都好重要,有得陪個仔就依家陪啦...大個d先去讀書仲好..

大宅

好耐無update了,最近呢一年買左屋,結左婚,搵左工,仲招呼左爸媽黎澳洲

大宅

回覆 daisy17772 的帖子

I am in Melbourne. Melbourne has changed quite a bit for the past few years, lots of apartments, crazy house prices...I don't have many friends to hang out with in Melbourne. International students come and go, not many of them are qualified to stay after their study. Also, I work at least 5 days a week doing pm shift. Unless I can find someone to hang out with me in the morning...
My parents went back to Hong Kong after their one month holiday here. I wish they could stay with me forever. They stated they won't be back until I have a baby but I am considering applying for residence visa for them

大宅

回覆 daisy17772 的帖子

I am a nurse here and there are still a few positions around. I think it is getting harder to get a job no

首頁

尾頁

跳至