論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

成碟倒左叫佢即刻再煮過。
屋企放定d蛋同肉碎(冰格), 叫佢煮炒蛋/ 重做肉餅。
碟碟都有頭髮的話, 倒晒佢, 叫佢立即全部再做。
佢唔想辛苦, 以後就會小心好多。
但可能要一開始要浪費一啲食物。

男爵府

TT1021 發表於 19-2-10 10:03
訹下招都好………………無計,要佢知道代價係再煮過!

係。掉左成碟, 同佢講, This is disgusting, I'm throwing this away. Please cook another dish for me.
唔好比佢食, 否則變相益佢。
如佢話 I'll eat it. 同佢講 Hair got many bacteria, cooked with food no good for the body, you should not eat it either.
係佢面前成碟掃晒落垃圾桶, 然後叫佢再煮過另一碟餸。
我朋友件bun, 成日早一天煮定啲野食比佢個b (懶, 一次煮大量, 食兩日), 放雪櫃, 變左b成日食隔夜餸。又係話極都唔聽。結果佢要係工人面前倒晒啲野食, 叫佢再煮過。工人知辛苦要再煮, 就無再發生同類事件。
要管工人, 鬧無用, 就要比啲後果佢嘆。

男爵府

TT1021 發表於 19-2-10 17:40
如再發現,一於叫佢煮過,等佢知道污漕代價係要辛苦!

係。仲要佢番煮既時候你住佢煮,
順便下佢啲小動作, 睇下佢有咩下意識動作導致成日有頭腦出現係餸菜。(例如, 成日fing頭, 手摸頭髮等等)。
其實, 最好錄底成個煮餸過程, 咁賽後檢討時你可以show 埋比佢自已睇佢邊個動作出問題, 叫佢改善。

男爵府

月亮BB 發表於 19-2-10 19:11

倒了很浪費,叫工人留起,叫她第二天吃。另外讓工人馬上煮個 ...

比佢食, 咁咪變相益佢/獎佢?
一陣佢睇到今餐條魚/炒牛肉好好味, 好想食, 可能加多幾條頭髮落去tim

男爵府

月亮BB 發表於 19-2-10 19:15
工人不喜歡吃舊送

呢個方法我朋友試過。煮既餸菜出左問題, 叫姐姐自已食番, 姐姐就再煮另一啲餸比太太。結果之後姐姐繼續自把自為, 煮既餸繼續出問題, 每日浪費好多食物。
後來有一日, 我朋友真係太嬲, 係姐姐面前掉晒啲餸菜。立即叫佢由頭煮過。果次之後, 再無呢個問題出現。
我諗係因為係佢面前倒晒啲餸, 個psychological impact 大好多, 果種狠, 手起刀落, 姐姐見到會記得, 以後會驚。

首頁

尾頁

跳至