跳至

首頁

尾頁

男爵府

我都係一樣,我阿b兩個幾星期大,0係醫院住既兩晚都無咩野,但返到屋企要自己湊佢就覺得好大壓力。尤其初初餵人奶餵得唔好,奶奶日日又上黎,老公又要返工,最慘既係自己第一日0係屋企就收到衛生署電話,話阿b甲狀腺指數有偏差,要1星期後再驗血,萬一真係有問題就要食成世藥,如果唔係就會影響發育同智力。呢個消息對我黎講簡直係晴天霹靂,呢個幾星期真係好似癲左咁係咁喊,好彩而家證實左佢冇事先冇咁唔開心,但係剛剛都有對住老公喊,因為幾日假期過左,明天佢要返工,又得返自己湊阿b,諗起又想喊。

男爵府

ERROR

男爵府

我老公都係好早就要返工,我都係好唔捨得,有佢0係度係好有安全感,佢聽朝走既時候我實喊,因為又要等10幾個鐘先可以見到佢,好慘﹗

男爵府

我今朝都有喊,因為阿b有時扭計好難湊,工人又唔聽話,話佢佢就黑面,又唔敢太惡話佢,驚我地唔0係度時佢對阿b唔好,所以今朝老公出門口時都有對住佢喊。

男爵府

我奶奶都日日上黎,雖然唔係0係度住,但係我都覺得好煩。一上黎就聲大大,嘈住阿b訓覺,又成日同個工人0係度傾計,又要個工人睇住佢點樣整餸,等個工人睇唔到阿b,唔問我地就帶人上黎睇阿b,好似自己屋企咁,我今日都同老公講叫佢唔好再日日上黎。

男爵府

過左一個禮拜,你地仲有冇咁開心?我都仲有,特別係昨日,一諗起老公第二日要返工就即刻喊,所以老公昨日都叫工人唔好放假,同我出去行下,但係出街又掛住阿b。我好多朋友都話返左工就會冇事,因為有另外既事忙,所以我都希望快d返工,有第二樣野寄託,唔駛好似而家咁緊張同擔心。

男爵府

我阿b聽日就滿月啦,我老公都知我唔開心,所以忍埋佢呢兩日,就叫佢唔好再上黎。

男爵府

我之前都有呢種感覺,因為坐月實在太辛苦,驚佢病、唔識湊、半夜要起身,冇晒私人時間,我會諗如果當初唔決定生bb,而家既生活就會好似以前咁自由自在,而家係有多件事掛心,生完之後又成日喊,佢扭計又唔知佢做乜。不過而家可能開始麻木啦(阿b都唔係好難揍)、又或者係產假已經放左一半、就黎返工,所以冇咁唔開心,同埋我相信最難捱既時候已經過去-之前阿b話佢甲狀腺指數有偏差,要再驗血,如果有事要食一世藥,好彩而家冇事),所以阿b身體健康最緊要,加油呀﹗

男爵府

今日又係星期一啦,我老公同左我奶奶講,叫佢駛再上黎啦,話我想自己買餸,冇佢上黎,壓力會細左,不過今朝老公出門口都仲有唔開心。加上呢幾日乳腺炎,奶量少左,都唔知點樣可以多返D奶,好煩惱。你地又點呀?

首頁

尾頁

跳至