夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

kauyin916 發表於 20-3-29 08:02
結婚九年,發現老公有外遇。而呢段關係維持了二年,我完全冇發現。佢哋仲有一齊慶祝生日,一齊去過旅行(emo ...

你真係信佢你寧願死都唔離婚?
做咗人阿媽,做人唔好咁天真 ;
吾為自己,都為要為子女; 如果我係你, 呢個情形下, 要增強自己獨立嘅能力, 包括經濟上,情感上。 有能力走就走。

大宅

kauyin916 發表於 20-3-29 08:35
個女話唔好離婚,我有做野,經濟獨立。

你個女幾歲?明白你情感上你好想滿足女的期望 。
但都要自己分析下,這個丈夫及父親的存在,對你家庭,自己及女兒的成長是好是壞。
實在見太多例子,父母不合但仍勉強一起,對子女成長有壞影響,尤其將來婚姻取態及關係。

大宅

kauyin916 發表於 20-3-29 09:31
八歲,有時佢幫下手照顧二個仔女

重心要轉移到子女及自己上,為母則強,沒有什麼做不到,加油!

大宅

kauyin916 發表於 20-3-30 11:55
這個是意外,但係見到bb的確好開心。因為之前佢都努力過,有做返好。但自從坐完月,他的行為好似變返之前 ...

唔好再有這些“意外”了, 為了你自己及現有的子女,否則你可選擇的路只會越來越少,越來越窄!

大宅

kauyin916 發表於 20-4-1 14:54
我尋晚同佢講話想走,因為呢段關係已經刻在心中,我話冇感情係假。佢話唔係我咁諗,叫我不要這麼負面。但 ...

樓主 ,你要諗清楚究竟自己想點?!
如果你心裏終究想保留這段婚姻, 現在只是想爭取多些老公嘅罪疚感, 從而老公將來會對你好啲, 你要小心處理, 男人耐性有限, 好容易佢會成為放棄你嗰個。 你會否甘心嗎?
講話走最終又唔走, 扭扭擰擰, 男人好討厭呢種行為, 就算佢自知開始自己錯在先, 就算將來繼續在一起, 會記在心好傷感情, 內疚感不會是維繫婚姻的方法。
善意提醒

首頁

尾頁

跳至