家庭理財

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

原文章由 gracelyh 於 07-8-28 10:30 發表

有!!

仲有 busymami

HiHi

BK 個網址又轉左,我好辛苦至找到。。。希望其它媽咪都快d返來!

大宅

152,好唔捨得出,感覺佢仲有,不過又唔敢唔跟大隊。想返轉頭出剩小小,但是已經來不及

拿拿臨換返隻358,$17。64入到。好開心。

8029,想追,but 忍!忍!忍!我要留彈葯,換入熱門紅籌

大宅

原文章由 maggiew 於 07-8-29 09:54 發表
Morning all,

我昨日已沽出#8063, 對佢已感超失望, 昨日以為佢復牌後會上(因配股價$0.19x only), 點知掉頭落....

真的對不起, 累你地 loss...so sorry.....

因為我對後市不樂觀, 就算d股仔真係有攪作, 甘既環境, ...

你唔好咁講啦!個市唔就,真係好難玩。我依家都擔心190復牌唔知會點。8063,好彩我貨唔多。反而鄧你地肉赤。既然已經低殘成咁,我都唔放,希望佢有否極泰來的一天。

早兩日想沽全部股仔,但是見佢上升緊,諗住升多日至走,結果又。。。。唉!點解教訓左咁多次,都仲係咁。。。

今日仲死!真係無眼睇!

大宅

原文章由 maggiew 於 07-8-29 13:28 發表

丁丁, 我同你一樣要努力儲彈藥....

我覺得暫時未係時候入市, 有朋友話個市會再跌, 仲要甘過上一次, 但明天期指結算, 可能會再推高番個市, 但之後就....
有人話大鱷等僅最肥美的大陸北水南調餐, 所以大家要小心d.. ...

依!咁恐佈 咁我明天之前要出d野至得喇

我今日下午放假,希望趕得切睇市。

大宅

得閒個陣,個市就悶到嘔wor,依兩日忙到c c 下,個市就大上大落:tongue:

昨天跟風出左152(@0。88,平均0。836入)。平日會分段出,但是昨天匆忙之下忘記了,想兜都兜唔切。之後便立即入返隻358(@17。64)補數。之後又成日心掛掛隻152wor,所以今朝一早佈住,如果低就立即入返d。可是升緊,等左一陣都無跌,又無時間睇。怕返來已經上到$1,00,所以hip埋眼入小小(@0。92)

一入隻358,就發生業績麻麻,仲話要減產的新聞。諗住今早實跌啦。點知今早見佢又升d wor,以為佢有免疫能力。無耐偷雞一睇,原來在跌緊。我在1分鐘之內,連續改價三次,才出到(17。68,17。64入),之後又例牌即彈返上去(17。9)。好彩收市17。1,低過我出的價,否則又激氣喇!

因為明天請了假去海洋公園,加上幾天假期,怕美國唔知又玩邊科,所以今天想出d貨。我見9143成交好小,怕又衰貪心,所以決定出埋佢(1。57出,0。85入),是最近最大的成就!

哈哈!今日我好理智咁出左隻只持貨一天的心儀股358。能夠在知道入錯時立即跟它一刀兩段,感覺自己進步了!

大宅

190,復牌之後大上大落。我本來當長線股咁看待gama,但是見佢咁無儀態 真是不大習慣!

打電話問姑姑點解會咁波動,佢仍然睇好,說從來沒有擔心,沒有4元以上不會出wor。幫佢手的叔仔,今日仲向2。4左右補貨tim

講出來是給入左的媽咪參考,沒有入貨的媽咪不要見到話見4蚊就立即入。4蚊只是願望價來。加上佢最近大上大落,所以不知道要等幾耐。姑姑是個勁有eq的人(當然,如果我大把彈葯,都會好似佢咁高eq

我現在平均2。4x。

[ 本文章最後由 busymami 於 07-8-30 21:27 編輯 ]

大宅

原文章由 circle119 於 07-8-29 22:23 發表
嘩....現在先上到bk

呢幾日升左頗多.都拾d.
靠大唐同中壽

但今日又多回又升d
個市家下都頗波幅下
所以自己家下有賺d都食左先
好似同人鬥快搶食

前排星期日去影相family
歡迎來seesee

http://albu ...

d 相影得好靚!影左幾耐?見你個仔狀態好好,一d都唔倦。

我早兩三年都帶d細佬去影左揖,仲有幾張全家福,是穿婚紗那種。現在睇返感覺很有趣。間中影d來留念很好。

要趁佢地細個影多d,到六,七歲以上,就好唔願意影。

大宅

原文章由 迪迪仔 於 07-8-31 00:29 發表

真係有進步喎,好難落手架

你覺得我這個決定岩唔岩,不過升返我都不會太失望,因為有負面消息,感覺會比較波動。我情願揀過一隻穩陣d。例如330咁

我現在睇緊97,想加注。我覺得佢幾有錢途 你覺得點?

大宅

原文章由 迪迪仔 於 07-8-31 00:31 發表

2.8甘保守?咪同而家差唔多

係呀叮叮噹噹,迪迪仔話睇一倍ga。所以我已經把佢放埋一邊,等一倍至拿出來

我明天放假,無得睇機。現在美國跌左1。x only。希望明天無驚無險,又到四點

[ 本文章最後由 busymami 於 07-8-31 00:53 編輯 ]

大宅

原文章由 迪迪仔 於 07-8-31 01:22 發表

330隔離阿ron愛股,今日又証明佢無揀錯股,叻!
97比較慢熱,我好少睇呢隻野,妳鍾意佢d咩呀?
今日成交大左,希望儲左個零月力水會有突破喇!
我今日買左隻1068 @9.2,望10蚊樓上,
佢出左業績,好多大行都睇10幾蚊,我都 ...

我很早之前已經睇ron的330,仲同佢傾過電話tim。佢好好人ga :loveliness:
我跟佢推介,在$50多元入過,幾次上到60幾就跌落lai,次次都係埋,終於有次想沽左之後,跌落去至買回。就是這次出了之後,就不再回頭了。你話丫!!!! 之後就一直覺得佢好貴,唔敢入,點知越升越有。終於上次我小災時,在100入左d,之後試過跌落94,我都好定。買藍籌就是想這樣 :lol::" />:" />:" />:" />

97:

恆發<0097.HK>1.45億購中投餘下35.94%權益
2007年8月30日 07:59:31 a.m. HKT, AAFN
恆地<0012.HK>及恆發<0097.HK>聯合公布,恆發附屬泰立以現金1.4502億元代價,收購中國投資集團餘下35.94%權益。

中投之主要業務為投資控股及基建業務,而基建業務當中包括持有主要於杭州、安徽及天津經營收費橋樑及收費高速公路之合營企業權益,截至去年底,稅前溢利及稅後溢利分別為3401.5萬元及3137.1萬元。

進行有關交易之理由及得益
收購有關出售股份可令恒基發展集團透過持有中投之100%股權權益更佳地管理及監控經營基建業務之合營企業。是項收購使恒基發展集團全資持有中投,繼而簡化了基建合營業務運作之決策過程。
恒基地產及恒基發展各自之董事局(包括獨立非執行董事)認為有關交易乃經公平磋商及按一般商業條款進行,並附合恒基地產及恒基發展之最佳利益,而有關交易之條款對買方而言屬公平合理,亦符合恒基地產及恒基發展各自股東之整體利益。

恆地持有恆發約67.94%股權。(wr)

我手上的貨是98年時入的,已經除本。之前兩次被收購都失敗,上次變相出售資產,派過$5特別股息之後,股價還是陰陰上。我高價時沒有出貨是因為喜歡它保留中國基建項目。現在出了以上的消息,我覺得更加利好。它又擁有賺錢能力極高的煤氣,又有除時再被收購的概念。所以我覺得它有錢途。如果想煤氣股的人,我覺得應該選97,因為它同樣可以得到煤氣派發的高息之外,更多了個被收購的機會。

以上都是我自己估估下的。唔知岩唔岩!

[ 本文章最後由 busymami 於 07-8-31 02:26 編輯 ]

大宅

迪迪仔,你又返夜?

你返得都好密wor!時間差,咪好辛苦lor!

我去

Goodnight

大宅

依兩日咁靜gei!咁又係個市都無乜野特別就真。

最近不停半日安,所以一返公司就忙到cc 下。

bb@wong

152企得好穩,你打算睇幾耐,定係跟你老細行動。我唔係心急,只是搵d野來講下

大宅

原文章由 BB2WONG 於 07-9-5 11:36 發表

YIU_MIMI, MAGGIEW,

你地小朋友k2都要開始為選小一而search定資料!明年一開學就選校,祝你地好運!

yiu_mimi, 如果你阿女不專心,可以試下玩配對卡,我細仔又係坐唔定,我自己做了很多有圖的卡,另一張係大大隻既英文字卡, ...

BB2WONG

你忙過我好多!而且是很有意義的忙。我都是無事忙,在公司忙d。

你真是個好媽媽。我已經很久沒有做這些手作了!現在主要配佢地閱讀同傾計,其餘時間都是做作業,上網或是兩個自己玩。

大宅

原文章由 迪迪仔 於 07-9-7 10:32 發表
今日d股仔好叻!

6叔話紅籌要休息下,可能玩返股仔wor :lol:

大宅

原文章由 龍婆 於 07-9-7 10:47 發表

呢幾日都忙住帶亞仔返K1, 下午至返工, 咁岩老公又出trip, 而妹妹又發高燒(出玫瑰疹:-( )所以忙到嘔茄

我現在至14號都是半日安,所以返到公司做到cc 下。玫瑰疹真係好高燒ga,要小心check住體溫。不過好快就無事galar。

我覺得這個星期個市睇唔睇都無所謂,乏善足陳

Take care!!

大宅

原文章由 BB2WONG 於 07-9-7 11:13 發表

今朝我睇陸羽仁都係咁講,你講邊個6叔? 我睇到都好開心,好期待!老細昨天0.89排了一整天都入不到,今早0.91去搶貨!

係「都市日報」的陸叔。不過我的股仔就麻麻地咋!

我想入817,諗住佢相對上市唔高,想跟落後。我全部抽來的新股都沒有放,只放了隻人人話貴的2007,結果升得最多係佢!想買返隻大陸地產補償下午:lol::" />

不過想入的股硬係唔跌多跌,好似97都係

見你老細咁積極,好開心,好似等緊收錢咁

[ 本文章最後由 busymami 於 07-9-7 11:45 編輯 ]

大宅

今日入左497@0。39和817@3。55

152排0。92,入唔到 :(

大宅

原文章由 BB2WONG 於 07-9-7 16:07 發表

152你上次唔係0.88 or 0.89沽左,0.91入番?

上次0。88沽左之後,越諗越唔捨得,所以第二日立即入返喇d!不過要0。92 ,唯有當第一水賺小左啦!係wor,差d唔記得多謝你tim

今日見佢開始陏,所以想加注。

[ 本文章最後由 busymami 於 07-9-7 21:25 編輯 ]

大宅

原文章由 ThanksMami 於 07-9-9 00:25 發表
各位好

想請教你地, 我有兩隻call中移6852及人壽9839, 已經年跌幾日, 而家道指又跌2xx, 星期一必跌無疑, 咁我應該止蝕抑或可以放一排等升先放呢, 見美股跌又911, 我無哂方向喇, 請大家指點迷律 ...

6852, 2008年6月至到期,你買咁長年期都是希望看長線一點吧!所以如果係我,一定唔cut loss。如果真的跌得很低,反而會溝貨就真。

上次我的9143,今年12月到期。我0。85入,8尾9月頭,最低見過0。4,但是我不怕,因為對中移前景有信心。最近升到1。57,我見成交勁小,才放了它。現在1。8tim。 所以你自己諗諗啦!

9839,今年10月就到期。依隻就閔水d,要快d搵位走喇!雖然中壽是好股,但是短線仍然反覆,怕佢唔夠時間等!

不過我買輪的注碼很細,所以心情很輕鬆,如果注碼重的,可能想法和做法也不同!

大宅

原文章由 circle119 於 07-9-8 11:13 發表
呢排真係好忙.搜學校info
因想幫大女轉校(york插班k1)

今日下午面試

因個女仲未識talk(2yrs10m)
打招呼都不懂 只是碰碰運氣.

希望ok
if真係ok真係靠好運.

琴日都有買d貨仔

3747in0.122
2274in0.5
57 ...

我次次入貨積極入貨,美國都大跌既。我可以做你地的明燈了:lol:

你囝囝好可愛呀。未識講說話去面試是輸蝕小小,希望老師中左佢的美男計

首頁
12345...9

尾頁

跳至