美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: YOGA !! YOGA!! YOGA!! ( 有冇鍾意做 yoga 嘅mam

報個到先

今日好忙,都唔得閒上o黎傾計 tim :-( ,不過我準備走喇,幫公司攞 d o野出去 then 早 d 鼠去做 yoga

今日第一次做 hot 呀 (hot hour only),巧賤爭喲 ~~

複式洋房

Re: YOGA !! YOGA!! YOGA!! ( 有冇鍾意做 yoga 嘅mam

睇o黎轉o左過o黎仲多人傾 bor,好o野 ~ 不過我要抗議呀 ,「鍾意做 yoga o既 mami」<-- 咁即係唔受我玩 :-( :-( :-( 巧生先 .....

o係回大家o既 post 前,我有好多o野想問 今日第一次做 hot (hot hour 60min)

1) 唔識做呼吸練習 --- instructor 話要好大聲咁inhale落個喉嚨到 (真係好響 ),然後「霞」一聲咁 exhale, exhale 我做到,但 inhale 唔明,做唔到

2) 做 hot d posture 係咪會 hold 耐 d ?

3) 之前做幾次 hatha 做完成個人鬆晒,好舒服 ,但今日做完 hot hour 成身好攰,特別係對腳,點解呢 ?

4) 做向後 bend down o既 post 覺得頭暈,正常嗎 ? 點算好 ?

5) (唔關 hot 事) 我 d 平衡力好似無咩進步 :-( ,連做 tree post / 單腳企o既 post 我就會搖o下搖o下 + 跌番落地 ,有咩方法呀 ???

雖然今日 sweat 好多,但感覺無做完 hatha 咁 relax 同成個人鬆晒,大家分享o下好嗎 ?

複式洋房

Re: YOGA !! YOGA!! YOGA!! ( 有冇鍾意做 yoga

2hmama,

我都係 join pure o架 ,我o係沙田做o野,住大埔,railway 人,暫時o係 tst 做,遲 d 轉去 mk,你o既返屋企路線去做 pure yoga 都好順路呀 ~

你通常會咩時間去做 ? 我放工去 d class 都好 full,但 instructor 都會過o黎睇你 d post 都糾正,不過唔係一對一咁教,我都係睇隔離左右好似好勁o個 d 人點做,自己又跟o下咁囉, 做完又上o黎問o下 大家,例如 「做到 lotus post + 撐起埋自己」o既 yoga fans 囉 ,so far 都 ok o既

pluie,

我又係平衡好差o架,做親 tree post 都係搖o下搖o下咁,不如我地組個「八號風球下的 tree」聯盟啦 :-(

複式洋房

Re: YOGA !! YOGA!! YOGA!! ( 有冇鍾意做 yoga

JOD,

你介唔介意整個 recommend yoga book list 出o黎俾大家睇睇 ? 我都找尋緊好o既 yoga 書,買o左一本 (但唔記得書名),等我睇到咁上下覺得好再上o黎分享

hihi 愛荔枝,

你個名好得意,咁你老公一定係叫荔枝啦

如果你住沙田又 prefer 九龍區,我諗 living yoga / myoga 都幾o岩你o既 (location + 平月費),不過我淨係試過 pure yoga 所以無得比較,你有無心目中 budget ?

許願樹聯盟盟友 pluie,

我呢幾日公司好忙呀,得閒上o黎時 bk 又死死地 ,激死我,你成日都「在線上!」咁好o既 ... :-(

Jmum 係咪已經飛o左喇 咁咪 dup 低我地好一排都無得傾計囉 :-( :-( ,抑或俾囝囝激親 ?? 不過呢排多 o左好多新朋友加入呀 ~ :wink:

to all,

我做親 d 要登直對腳 + 捉住腳趾 & bend down o既 post,隻腳就扯住扯住咁,點都落唔到,點解呢 ,有無方法練習o下 ?

仲有呀,我聽日又做 hot 喇,但仲係未識呼吸呀,有無人幫幫我 ?

複式洋房

歡迎加入暫改名為「許願樹聯盟」,不過八號風球時 d 樹搖o下搖o下想跌想跌咁又好似幾似,2 位盟友點睇 ?

^O^ 寫道:
今日都做左幾多postures,我印象最深刻係:
1) lotus post+撐起個人 - 我做唔到
2) 左/右腳向後屈,然後伸直左/右手,彎腰,眼望前平衡
3) 好似iq傅士入面既超人玩滑板時咁,雙手向前伸平衡
4)好似iq傅士入面既超人玩滑板時咁,左/右腳向後屈,單手扶住腳眼,另一隻手向前伸平衡
5) V-shape & balance
6) 類似push up既動作,用腳趾支撐整個身體,雙手push up身體,然後伸出事但一隻手向平衡
7)kneel down,雙手放係hip,上身向後彎,頭頸向後
仲有好多postures,我唔記得lu.

偉大的人奶媽媽 ^0^,

咦,我好似做 hatha 同 hot hour 時都做過 2), 3), 7),其實 yoga 咁多個名,兼且間間 yoga centre d 名都無個一樣咁o既,好亂呀 !!!

究竟我地做o既係咪同一樣o既o野 ?? 做 hot 係咪只不過o係 heated room 做一般o既 posture ??

問題少女 vk 上

複式洋房

2hmama 寫道:
vk1101,

You are Pure Yoga member !!!!!

我諗我通常會 after 7:00pm 去做 (weekday).

Normally how long before you have to make the booking ?????? They don't accept "walk-in" ????

If you often go after 7pm, I recommend u don't walk-in coz always full.

They accept booking 2 days in advance (e.g. today can book Thu class). Once I called on Wed 9:30am and book Fri 7pm Hot Hour, already full and 40-50 waiting list So the next time I book when I'm on the way to office, and succeed !

複式洋房

e 幾日好忙無時間上o黎,就有咁多 post

o係慢慢覆之前,我要講 :

原來你地 d 小朋友年齡同我o個 d 又百厭又可愛o既學生仔差不多 仲以為全部都係小 bb tim

複式洋房

:-( 我以後都唔敢幾日唔上黎喇,溫書溫得好辛苦呀

rabbit,

so sorry to know your bad news, your father-in-law's now in a peaceful resting place
你囡囡跳舞 o架 ? 張相影得佢好靚女,似唔似媽咪先 ?

JOD,

唔該晒你介紹o既書 ,等我都去睇睇o岩唔o岩
我依家睇緊依本
[img align=right]http://www.booklover.com.hk/book/images/7801538730.jpg[/img]
o係樓上大陸書店買,簡體字,$53 咋,我見商務賣好多,不過紙質靚同係繁體字

momotat,

hi, 我都係 pure yoga member 呀 ,你睇o左朗豪坊o個邊,環境點呀 ? 沖涼地方多唔多 ? 報o下料呀 ~~

你要八月中先開始得 ? 點解佢唔俾你用住 tst o個邊先o既 ?我都係o係 tst o個邊做緊,等朗豪坊開就過o個邊

你o係邊頭返工 / 住o架 ?

pluie,

一字馬 ? no la,大字馬我就做得幾靚o架
教正統學校就唔好喇,太多規限,我教琴o既

複式洋房

rabbit,

小女孩跳 ballet 好過癮呀,尤其是肥嘟嘟o個 d,好得意
i agree with pluie ar, 之前我以為你o個個係囝囝,點知戴起粉紅色頭 cool 仔咁靚女

re: pure yoga mat
無問題,我下星期一應該會去,到時幫你睇睇

pluie,
我私人同琴行都有教,由於我實在太鍾意小朋友,所以兼職得辛苦但都好開心

23" ^0^,
我真係越睇越鍾意你對囝囡,特別係家姐,笑得又甜又得意,好過癮

複式洋房

rabbit,

re: piano learning

i think yr daughter love playing piano because she has a basic concept about music in dance, when she dance, she's only a listener to music, but when she try to play piano, she's a maker of music !!! i guess maybe this arouse her interest

what did she learn in the trial lesson ? can u describe more ?

i don't advise children under 4-yr-old to learn piano, reasons
1) as pluie said, muscle hasn't well developed
2) self-discipline and concentration not so good
3) children might not understand what teacher is talking if they're too small

if she really loves music, i can suggest some activities you can play with her, but i personally have 2 opinions :

1) dun join Tom Xxx JMC course if you want her to learn formal piano
2) dun buy electronic piano

let's share more if you want

複式洋房

打完一大段教琴意見,講番 yoga 先

jandt818,

你日日拉筋,好有心呀 ,我無咁勤力
不過要 keep 住日日拉 (如果唔拉仲短過未拉之前,咁咪好危險) ?

你有無做 hot yoga o架 ? 我唔識點用喉嚨呼吸,有無咩 tips ?

^0^,

體內o既 hormone 如果太多或太少都對身體唔好,雌激素太多 d 人話有機會乳癌 ,不過所有o野適可宜止就 ok,唔使太擔心o既

雞脾都 ok,但我睇過資料話雞翼同雞頸就唔好食咁多,因為 d hormone 針通常o係呢 2 個位打落去

Jmum,

我星期三第一次做 hot 1 呀,感覺比做 hot hour 好好多,動作 detail 好多,加上係 office hour,insturctor 過o黎執o左我幾次動作呀

但係流到成身都係汗真係好 happy,個人好 fresh

不過我依然唔識做呼吸,同埋依然係許願樹咁 balance 唔到

pluie, ^0^,

係咪淨係得我地 3 個係許願樹聯盟咋 ? :-( :-( :-(

複式洋房

rabbit 寫道:
so... yoga is a very good activity, I can meet so many new friends here!

agree !!!

點解我咁衰盡量叫人係想正統地學琴的話,千祈唔會去通x JMC 或用電子琴呢,因為我手上有 2 個o係 JMC 過o黎o既學生,花好多時間去執手勢,雖然 JMC 好快可以教小朋友彈好多歌仔,但 long term o黎講,得不償失多 (當然仍培養o左好多有音樂感o既小朋友,睇自己覺得邊樣緊要)

你o係邊度試堂 ? 但琴都唔俾佢掂又好慘 bor ...

音符係教佢 do re mi fa so 定 C D E F G ?

上星期o係柏 x 琴行買o左一個好好玩o既教琴用鐵片琴,你有興趣我再講 (or do we need to chat abt this in pm/msn ? as this's really irrelevant to yoga topic )

Sorry ar all Yoga-lovers mami ~~

複式洋房

rabbit,

re : 許願樹聯盟
because we can't balance when doing tree post, so we set up a alliance, it's just a joke but if you want to laugh with us, you can go to the first few pages of this topic

still 15mins to escape !

複式洋房

rabbit,

thx for advice, i'll try it next time

last time the instructor tell us also (focus on 1 spot), i've done it but i still move and can't balance, after that, the instructor said can't use the patpat to balance since it will be very hard, though i don't understand how to use patpat to balance, but i think my patpat is toooooooooo big so make me lose balance

by the way, how to look at to chi when doing tree post ? so need to look downwards ?

yeah ~ ready to leave

複式洋房

Re: YOGA !! YOGA!! YOGA!! (有冇鍾意

^O^ 寫道:
VK
我個女3歲8個月,佢都有上緊d樂理班.雖然佢未夠4歲,但佢好concentrate嫁,全班中佢最專注.而家學緊2 black keys/3 black keys, 同埋do, re, me, fa呢4個音.

^0^,
原來笑得咁 sweet o既小女孩都有上樂理班,真好,希望將來會越來越多人喜歡音樂

細個唔一定唔 concetrate,不過因為依家好多 spoiled kids,好唔聽話 ,大個 d 會肯聽話少少,不過都係睇唔同小朋友o既性格啦

如果正統地學音樂,do re mi fa 依 d 叫唱名,學音樂用o既係音名 do re mi fa = C D E F,有 d 小朋友學慣 do re mi shift 唔到去 C D E 咁就麻煩,不過我有個 5 歲o既學生都 handle 到,如果你囡囡又 concentrate 又聽教,都唔使擔心

複式洋房

jandt,

唔好咁講,你o既 tips 好有用,大家交流o下唔會破壞氣氛啦,傻o既

我下次會試o下跟你o既 tips 做,睇o下會唔會好 d,thx so much

by the way,你話你o係 pure 做o左 2 年都無咩進步,反而轉o左仲引發到新o野,咁你覺得 pure 點 ? 新o個邊有咩好過 pure ? 如果唔係太好我就唔 extend contract 住 lu

複式洋房

jandt,

好似你咁講每星期要做到 3-4 堂先有進步,咁我諗 2 年內都唔使旨意進步喇 :-((我九月開學就每星期要返 2 晚學),不過暫時都 take it as 一個運動,希望之後可以做多 d

俾你點醒o左現代/美式 yoga 同印度 yoga o既分別,我諗 pure 係前者 (因為 elmen wong 都係o係美國學番o黎),或者我o係 pure 度當係 introduction to yoga 先啦,唉 ~

pluie,

琴仔資料轉頭 pm 俾你 :wink:

我男朋友唔肯同我一齊做 yoga 啦,佢話「咁"那"型」喎 :tongue: ,佢個人都係好 tense 同多o野諗,叫佢同我去放鬆o下又唔制

邊似 jandt 老公咁好,巧生烏呀 ~~

bibi,

唔好放棄自己呀 !!! 要錫自己多 d,或者學 jandt 老公做o下meditation 淨化心靈,又或者聽o下 d relaxing o既音樂,心境平靜 d,唔好亂諗o野呀 !!!

呢度有好多人錫你支持你,唔好放棄自己,ok ?!

要笑多 d 先得人鍾意o架嘛 ,笑先靚女o架

(我呢個o靚妹o係度 encourage 人,好似有 d 唔妥 ?-( )

複式洋房

bibi808 寫道:
dear all:

i want to join 許願樹聯盟 too!
i think i can't do it well coz my thigh is too fat & my legs are short lor!

i was 107 lbs in 5/2006 but i am now 130 lbs!!!
only one year! can u all believe it?! i think i am the fattest one here. so all, don't be worry about ur weights la~! i am the worst~!

bibi,

我仲慘呀,上身好瘦,但下身超肥 !!! :-( 我成日話自己上身同下身係屬於 2 個人,仲成日俾男朋友話我係象腿 :-(

唔准話自己 the worst o架,我地o係度要互相勉勵,變得更 fit 更靚更開心,bibi 如果咁 negative 我唔俾你 join 許願樹聯盟o架 !

by the way,許願樹聯盟盟友加盟後,要提醒自己更努力脫盟呀 !!!

^0^,

唔記得講,你可愛的 sweet 囡囡係咪淨係學認琴上的音無學睇五線譜 ?

複式洋房

jandt818 寫道:

VK1101
唔係一定要係studio做先叫上堂架嘛, 係屋企都可以做架.... :-P
你比隻 ashtanga 既dvd 你男友睇下, 不知幾 man呀, 好似打泰拳果d人咁架..... 8舊腹肌佢有無.....
或叫佢睇下呢個網頁 :
http://www.ashtanga.com.tw

jandt,

8 舊腹肌 ?? 8 條排骨佢就有 ,如果真係似泰拳咁或者佢會有 d 興趣,不過佢都係斯斯文文o既書生型,唔知佢點睇呢 ? anyway, thx for yr website again

其實我都想o係屋企練習,不過返到屋企好似好多o野搞咁,搞搞o下就要瞓覺 ..... 其實呢 d 都係藉口,係我自己對 yoga o既 passion 唔夠,但我會努力 keep 住兩星期做三次 !!!

複式洋房

^O^ 寫道:
pluie�rabbit

我換好3喇,而家等出發.我個心跳開始+快,好緊張,因就快見到你地兩個.

我個心跳都開始加快喇,因為你地三個約埋去做 yoga 無我份 :-(

首頁

尾頁

跳至