在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我生完bb之後經朋友介紹去左一間細公司仔做,加埋老闆得3個人,經常跟老闆共事,初初ok的,而家做左半年老闆開始比新既工作我做,開始感到吃力和壓力,放工放假要湊仔,壓力好大,黎緊日子唔知點面對!
希望其他媽媽給我一些經驗之談!

大宅

回覆:有無媽媽係細公司做

可能我緊張份工,所以成日掛係心到,因為呢份工返5天,又方便請假湊仔!
我做配件既,細公司一腳踢囉!

大宅

引用:我都係...+公司只有3個人,+老闆,+老闆娘同

原帖由 wongwlv 於 12-04-30 發表
我都係... 公司只有3個人, 老闆, 老闆娘同我, 又係什麼都要做, 所謂放假, 都要出report比老闆, 好慘, 平日 ...
妳都好犀利一個頂晒,壓力一定好大,大家一齊加油!

大宅

我之前做過細同大公司!
大公司好多是非,當時我大肚,請假問長問短,規矩多多,呀頭難頂,所以有細公司請就即走!
細公司真係有辣有唔辣,忙埋濕碎野,但學到好多野!

大宅

引用:我是1人公司,已經做了超過20年,老闆是台灣

原帖由 花花寶寶 於 12-04-30 發表
我是1人公司,已經做了超過20年,老闆是台灣人,一年只來HK一次,我從未結婚做到現在有2個小孩,我這份工超好,只 ...
妳公司好好呀!
我都有諗如果想生第二胎唔知點算,細公司生仔好似唔方便咁!

大宅

引用:細公司有細公司好,大有大好,細公司就一腳

原帖由 JJDBB 於 12-04-30 發表
細公司有細公司好,大有大好,細公司就一腳踏,唔好比自己壓力,放工放假盡量唔好想太多,5日工好好架啦! ...
五天工作係好好,而且又就到我陪呀仔去下健康色,所以好想珍惜份工,但造成壓力。

大宅

引用:Quote:pooh02070+發表於+12-4-30+13:35+妳

原帖由 wongwlv 於 12-04-30 發表
我都係... (生個第一個之後向呢到做), 但個女老闆已經係咁問係生唔生 (佢自己無生細佬), 仲有暗示, 我唔駛 ...
我都擔心係細公司做,生仔係咪唔係太好意思,不要我囝仲細,過多段時間睇下點!

大宅

引用:me!+been+here+for+7++yrs.+need+to+take+c

原帖由 maggiemeow10 於 12-04-30 發表
me! been here for 7+ yrs. need to take care of a lot of little stuff including getting the mail, cha ...
細公司無法,換水都要做,我都係咁架,希望妳搵到份好工

大宅

引用:回覆+miumiu0101+的帖子 我己沒希望的.+我

原帖由 Slamduck 於 12-05-02 發表
回覆 miumiu0101 的帖子

我己沒希望的. 我不好,但 都衷心祝褔你及各位媽媽能遇到好老闆. 那有人不想找到隠 ...
仔都唔敢生太大犠牲了,總有好處先會繼續做落去,加油呀!

大宅

想問下妳地老闆有無成日係咁叫住你做野,一樣野未做完第二樣就來,積積埋埋唔知做邊樣先,後來小小野都攪好耐,d野慢左比佢

大宅

引用:回覆+pooh02070+的帖子 我啱啱出嚟做嘢就

原帖由 chungandlam 於 12-05-03 發表
回覆 pooh02070 的帖子

我啱啱出嚟做嘢就係做細公司,細公司雖然好多嘢要一腳踢,但真係學到好多嘢,到我 ...
我之前由細公司轉去大公司做,真係咩都識,好快上左手,而家轉返去細公司做手腳變慢左好多,而且做野無以前咁有信心,都唔知係咪生完個人都蠢d

wongwlv  唔好唔開心...bb係你動力...剛生完, 體力要時間recover, 好快你會上手.  發表於 12-5-4 14:51

首頁

尾頁

跳至