自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

消費劵一派, 好多日用品都即刻加哂價, 加左上去就算減返都係減少少, 而家香港D物價勁高, 長遠黎講有咩意思? 同埋政府派錢你以為D錢何來? 咪又係加稅, 唔使交稅果班當然冇影響, 要交稅係要嘔突出黎, 即刻仲少左錢使

f2wong    發表於 23-2-1 22:24
girlbear    發表於 23-1-31 14:47

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

試下派消費劵比佢後, 電費水費加佢15000, 佢地仲想唔想要消費劵?

水晶宮

小強媽 發表於 23-1-31 11:42
其實派消費券最公平,相信李嘉誠和好多有錢人都沒有入表申請!而且往年花了甘多行政費去處理派發消費券給永 ...
都好喎, 取消哂D低收入津貼, 綜緩出雙糧, 改為全民派消費劵

水晶宮

littlefunpig 發表於 23-1-31 16:17
似乎係你搞唔清
儲備還儲備
財赤係入不敷支
就係, 一個月賺10000但當月支出要20000, 唔夠果一萬要係儲蓄攞出黎, 當咁既情況時係咪應該要睇住荷包黎使錢? 唔通等儲蓄用完先講咩, 佢地唔使交薪俸稅仲嘈喧巴閉, 咀咒人, 交大筆稅果D都未出聲鬧, 佢地都好意思架.....

水晶宮

applepayto 發表於 23-2-1 13:44
你估淨係你交税先有貢獻?
大把人做左你不願意做的厭惡性工作,人工又不高,當然不用交税啦,人哋一樣有貢 ...
佢地未跌入稅網所以唔使交稅都好正常, 當然係對社會有貢獻, 低收入應該從另外方面去幫忙佢地唔係全民派錢派消費劵, 消費劵係想刺激經濟不是幫忙呢D低收入家庭. 全民派的話根本係用不得其所.

水晶宮

applepayto 發表於 23-2-1 14:12
晒氣了,之前派一萬,佢地咪一樣去攞。
今次佢地寧願自己冇都要你陪葬。
魚蛋論
好似之前政府幫D商鋪, 全部可以申請, 連發到傻左既超市都可以向申請一大筆資助, 你又覺得公唔公平?

水晶宮

applepayto 發表於 23-2-1 15:25
問題是執行上,你怎樣去界定它是超市呢?
同你怎樣設定一個賺幾多數目作界線呢?
就係好難去界定邊D賺邊D蝕, 要每間去審批D行政費仲貴過派出去, 所以咪全派, 但明眼人都知道PK/惠LONG/HKTV魔果D係疫情都發哂大達, 我買野間海味店都話疫情生意大增, 因個個學煮飯, 政府仲比左好多補貼佢添, 呢D根本唔使幫, 政府D儲備使左又要向納稅人開刀....

水晶宮

長琦良美 發表於 23-2-1 18:11
其實你知唔知香港吸納左好多低端人才,只不過d 低端人才主要係申請綜援,唔會幫你做低端工作
...

所以福利社會先適合高質素人民,低質素人民要用資本吸引佢地工作,唔好派咁多福利飯來張口,要靠自己努力賺錢搵食

水晶宮

越黎越9唔搭8

水晶宮

joyce1107 發表於 23-2-3 17:53
認同你呀,我家庭都要交稅,但我又唔會講到無交稅而又想拎消費卷既人係貪心,我又唔會只需要退稅,其實點 ...

咁交一萬變左交兩萬稅,係咪大家都開心?

首頁

尾頁

跳至