夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

hm...你老公同我老公都有d似, 不過唔詳講,我想講幾個point,希望有用:
1. 黑口黑面, 我老公都係, 不過, 我而家同佢有問題之後, 我發覺,可能係個樣問題, 我自己呢, 一唔笑, d人就問我係未好嬲, 古埋包 'saui' (有時on 居居時無理由笑ga ma)有d人個樣, 唔笑都好friendly,好似我o甘,明明係想唔笑姐,d人又以為我嬲, 個樣唔得friendly, 做得老婆既, 5可以只睇表面, 你要feel下佢係咪只係無野on 居的表情
而且, 放工攰而唔想講野/有咩表情, 係好正常ga, 或者你自己放工好攰時照下鏡; 可能都係黑面

2. 有d野, 你真係要體諒佢係一個男人, 通常唔會太細心, 你覺得佢唔記得你返學的時間, 又有幾出奇? 佢返shift 既, 連今日係幾多號/星期幾都未知la,我以前返shift都係o甘ga, 你唔可以以你angle去睇件事ga ma

3. 你鐘意浪漫, 想佢tum你, 你識佢時佢係未strong呢樣先, 如果唔係, 你就要accept la, 好啦, 比個好識tum你, 不過只係花花fit fit, or對任何人都係'long'過油既, 你又okay 5 okay 先, 無人真係perfect ga

4.如果你仲愛佢, 試下唔好再想是否對錯, 是否唔夾, 想下有無野你可先行一步去改, 同表達比佢知你想點, 睇下佢可以做到去邊
記唔記得細個阿媽成日要求呢樣, 要求果樣, 我地都會覺得煩?
每個人都想 comfortably be himself/herself, nothing's wrong~ just try to give space to everyone...try walking on one's shoes.

原文章由 lovelife_kar 於 07-10-23 14:13 發表
個個人意見都唔同, 我明白有人支持、有人唔支持, 但用字可唔可以好少少, 有時睇落真係幾.......:tongue:

有人講得岩:
我想要花, 佢都肯去買, 就唔應該再嫌三嫌四.......

但亦有人講錯:
我真係真係真係真係真係有去 ...

大宅

同埋, 我估男人如果唔係 tum開人果種, 個女人要離婚, 而且執晒野, 佢地覺得個女人黎真, 就唔會tum ga la, 因為佢地個人認真, 覺得你都係黎真, 就做咩都無用gwa~
而且佢都有問過你la, 你無可能expect佢再tum 你ga la

大宅

樓主, 唔好唔開心先
其實, 唔好理相處係點, 其實, 我覺得你老公係好愛你ga,不過唔識用你鐘意的方式去表達,同樣, 你都係, 佢層樓只係寫你名, 可能係佢表達愛你的一種好實在的方式; 而你, 搬走左, 對佢打擊好大, 間屋代表你2個的婚姻/愛, 間屋無左個女主人, 佢又點維持下去呢? 佢便以為你不再care了
其實, 無人會認同自己錯ga, 就算把口認同; 個心都係依舊希望人地接受instead of 改; 而且, 性格, 都無話arm同唔arm; 希望你會把所有minor argue filter左去, 想下, 其實, 你仲愛唔愛你老公
P.S. 其實男人係好唔likey去婚姻輔導ga,我有個friend的老公, 曾經divorce, 佢同我講 '婚姻輔導都無用, 有邊個男人會同個3唔識7的人講自己家事?' 呢d就係中國男人的思想了; 無計ga, 你唔好因佢唔想去輔導而判佢罪名 : 他不緊你, 他不想改善關係~

如果你真係好細個, 可能你思想有d唔成熟, 其實, 好多女仔都係o甘, 包括我, 希望其他人唔好太差comment樓主, 因佢而家都好痛苦; 不過希望佢地的comment可以令你諗到之前睇唔到d野啦

原文章由 lovelife_kar 於 07-10-23 16:33 發表
絕大部分人都覺得只係我有問題, 我相信大家唔係貪順口和應~
不過唔知係我細節上無講丫, 還是大家覺得我文字上唔友善....

一有問題就同屋企人傾, 佢地都有指出我唔好的地方, 我亦都知道~ 我有小姐脾氣、小氣、做人執 ...

大宅

o甘你姐姐識得人少lor,有幾多個男人會成日當你係細佬女o甘tum? 有d人真係唔識ga ma~ 佢可能用第二個方式關心你姐~~

原文章由 lovelife_kar 於 07-10-23 17:23 發表

我同佢都好硬頸, 我地就係一直都係咁囉:tongue: 所以成日"水火不容"咁~ 佢大我8年, 係家中長子;我係家中細女, 屋企人由細就寵壞哂我~ 再加上我姐姐都話過一句:佢大你成8年, 堂堂一個大男人照計TUM你、就下你都無咩 ...

大宅

Oic
不過, 佢可能想表達比你知佢對你的付出lor~
有d男人就係以為$就係代表佢的付出~

原文章由 lovelife_kar 於 07-10-23 17:19 發表
買樓果樣野你地可能有誤會了~

層樓係我未識佢果陣買架, 跟住佢搬黎同我住, 佢比錢我供樓~

即是層樓在佢未出現時已經買左(做按揭)的了~

首頁

尾頁

跳至