夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

am5d10 發表於 21-10-4 13:52
我已經超過30,c6過多幾年就有40歲,c6兩老都超過65,佢地都有基本生果金,我阿媽就無資格申請任何資助房屋 ...

老實講, 我無睇晒全部文, 但我覺得2個都係唔太得, c6 根本無好大動力去改, 而且佢要痴住父母住,係平過出去住, 而且now 生活又ok, 無咩壓力, 做咩要改呢?

而且我明白佢諗法, 你地2個月入3xk , 邊夠錢買樓, 除非有人比好大個首期, 根本就係要同佢家人住, 一係你地增加收入, 一係同佢地父母住,最後離婚

至於你, 雖然佢無諗清楚, 佢大錯, 但你揀佢, 你都有問題, 唔可以推晒比佢, 至少你媽媽唔可以, 知你孝順, 但咁的情況一定要靠政府, 唔知咩原因申請唔到公屋同長申津, 否則你壓力又大, 你又會將個壓力比c6

男爵府

秋天與楓葉 發表於 21-10-4 14:54

講真,無論有無你,男家都係預計仔將來會結婚,而仔婚後 ...

大家諗法差唔多, 所以其實男女2個都無諗清楚, 以為結婚就解決問題, 無諗過結婚產生問題, 正如好多人以為生b 可以沖喜, 結果幾多對生完離婚

男爵府

am5d10 發表於 21-10-4 16:38
我媽過多幾年先夠60,但當年因為變賣過公屋,但生活唔如意就變成一無所有,而以後都冇機會再申請公屋,問左 ...

咁綜援都要申請吧, 一d 政府資助都無, 靠你食晒, 點頂, 你媽就好似你個b 咁, 我唔係講你咩, 意思指都要解決, 樓上講出去住當然好, 但你諗下你未來計劃,d 錢點分配, 點可以揾多d 錢, 唔好出左去先發現行錯棋

男爵府

am5d10 發表於 21-10-4 18:57
因為我媽咪自己都有D私己錢,所以真係無可能申請到綜援,佢最後可以諗既係到65歲時拎高額生果金。
同佢講左 ...

如果單係錢就好容易解決, d 錢放在月餅罐就得, 距離65 仲有好幾年, 在香港睇醫生個d, 照個 ct 都幾千, 所以留多個錢在身邊, 仲有高額生果金都有限額, 如果有錢多, 都係申請唔到, 到最後都要放在月餅罐, 不如一早申請, 你同媽媽好好傾, 一個月多幾千差好遠

另外, 揾d 免費夫妻輔導, 我見咁多jm 留言, 突然覺得個問題唔簡單, 講就2句, 做就好難, 咁易做都唔會有人離婚, 雖然輔導未必幫到你,但最少可以支援你, 同你睇清楚點做

男爵府

kwhkwh 發表於 21-10-5 10:31
樓主聲稱18歲時申請單人公屋。
問一下,即係咁多年樓主收入keep 住門檻?

正常人都keep 唔到, 佢一個人申請限額好似得12k, 一個人都難生活, 仲要搞埋阿媽wor

男爵府

am5d10 發表於 21-10-5 16:49
每個人際遇都唔同,原生家庭問題我解決唔到,有頭髮邊個想做癩痢,最起碼我係有付出勞力去打工賺錢,比家用 ...
我諗JM 意思係睇下有無得揾多D,唔係3萬幾係好艱難

男爵府

am5d10 發表於 21-10-6 17:23
* 你老公同佢父母似係想你幫手供樓以改善居住環境多啲*
其實我都覺覺地到時又要比錢供數比首期 ...

咁你有又點睇? 方法就咁多, 行動就你做

男爵府

am5d10 發表於 21-10-7 10:02
多謝你寶貴意見

見到你有行動都好, 最少開始解決, 加油

am5d10    發表於 21-10-7 11:49

首頁

尾頁

跳至