論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

> fax左終止合約比入境處了

你內容講乜? 有無提及工人無故失蹤?
如果做錯咗或講得唔清楚, 都唔緊要, 快d補救番就得, 補多封信講清楚你既情況

agent有時會同工人扯貓尾, 小心!! agent不能盡信!!

你快d先佢一步, 去勞工處追討工人一個月代通知金(同其他損失), 因為佢無故失蹤, 欠咗你一個月代通知金, 快快快!!

如果比工人告上法庭, 請參考我呢篇文章
http://forum.baby-kingdom.com/vi ... &page=1#pid48843850

等待驗證會員

原帖由 ckymimi 於 11-2-19 14:46 發表
咁死啦,我出足3580比佢,無扣起人工,又無話60天內補翻假比佢。

3000 我無直接比a準,工人有張咭,定期去7-11 or OK入數,我有keep住入數單據.

我發現同工人簽收人工張單據唔見左!我用file 入起放書架到,尋曰去完勞工處追回一 ...

冷靜點, 你未死得

多把口講可能令你有點唔誤會

出足糧 -- 你做啱
唔代工人還錢比agent -- 你做啱, 千萬唔好代工人還錢, 佢地既事唔關你事
無放年初一二三 -- 假一定要放, 到時你可扣番薪金, 但外傭走佬前未過60天, 到時佢真係告你, 你話你原本六十日內會補返假比佢, 但佢自己無做走佬毁約, 法律上你無錯, 你唔洗賠呢三日比佢

你係點出糧? 現金定支票? 支票既話銀行已有記錄

我發現同工人簽收人工張單據唔見左!

咁你快d將事件報告比警方及勞工署, 係警方度你話懷疑工人有偷野走佬 (諗到屋企有乜野好似唔見咗, 話定懷疑係佢偷咗, 都係懷疑姐), 包括偷咗張簽收單據, 怕佢會調轉頭屈我無出糧, 讓警方備案

同時亦講比勞工署知

其實無咗單你都唔洗怕, 一來無單唔代表一定輸, 二來民事案係睇邊個可信d(唔需要有鐵證), 三來你有客觀證據(你主動報警同話比勞工署知)

萬一以上都唔夠, 仲有一點, 就係如果你無出糧比外傭, 佢何來還到$3000比agent? 當然你唔好講出口, 等外傭講大話先

比機會佢屈你無出糧, 你話大家簽咗紙, 佢實扮野話無, 繼續等佢講多d大話, 到時至一野踢爆, 咁佢想兜番話你出$3000但刻扣了$580都唔得

誠信破產, 法官都唔會信佢啦

到時外傭真係堅持屈你並告上法庭, 請務必睇呢篇文, 教你要點面對法庭, 千萬唔好妥協, 否則終生抱憾:
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=3700294&page=1#pid48843850

等待驗證會員

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-2-18 21:10 發表

好多時僱主就會計數, 和嗰條數若然同要俾o既數(即本身應付而未付的人工, 機票...等)差無幾, 就和咗算數, 所以對外傭嚟講, 有咩蝕底jet?

唔止咁, 好多僱主因為怕事, 完全係屈既都照賠了事, 再加上法庭根本想多一事不如少一事, 一味逼僱主和解, 咁造就咗愈來愈多外傭有理無理都屈僱主, 因為實在太多成功個案

其實打落去, 對外僱黎講都係一種煩惱, 但係僱主只係諗自己會幾煩, 而唔諗對方一樣會煩, 你堅持可能變咗係對方投降離場, 所以真係唔需要咁快認輸, 好多時外傭搏你和解, 如果和解不成又知自己理虧, 佢好快會打退堂鼓

法庭無賴招數逼人和解 (知己知彼, 知多d自己權益, 就唔會咁易比法庭恐嚇到):
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=3700294&page=1#pid48843850

首頁

尾頁

跳至