跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20110314/00176_016.html

該名女網民自稱,地震後與八十多人一同被困仙台一幢大廈的天台,當中只得她和另一人來自中國。被困期間,患有貧血的女網民自覺撐不下去,旁邊手抱嬰兒的日本婦人竟然毫不吝嗇地給她一些奶粉,另一邊的二十多歲日本女子則替她找來食水,讓她捱過了被困的八個小時

她又稱,眾人只得兩部手機打得通,但大家都讓中國人先打電話回家,令她大為感動在她打電話後,其他日本民眾才排隊打電話,希望向家人報平安,可惜仍有數人未能聯絡上家人

我希望兩國內任何人都唔好再互相仇視對方, 希望好好向這個故事的人物學習

怨怨相報何時了?

用誠意打動別人, 化解世代思怨, 不是更好嗎?

中國人, 請發揮我國幾千年偉大的儒家精神吧!

等待驗證會員

睇完呢個故事令我好感動, 世界都有愛既一面, 但同時亦有點慚愧

唔好話兩民族, 就算同民族我都未必做到

我諗我到時都會私心起, 先照顧好自己同家人, 至會諗幫助其他人, 點解仲諗住先幫人後至幫自己

亦寄予香港人唔好成日都抱怨, 其實香港係一個福地, 唔會出現呢d咁既災害

少一點怨恨, 多一點愛, 世界會更好, 政府做得唔好, 咪由自己做起, 再改變身邊既人

睇完呢個故事, 我得閒要做多d義工, 幫助更多有需要既人

等待驗證會員

原帖由 yk0108 於 11-3-15 01:40 發表
整唔掂個核電廠又唔出聲, 剩係識用埋d愚民政策對國民, 當全世界d人都好似你國家d國民咁盲目信晒政府.

本來我都唔信咩因果報應, 一直不去認錯, 沒勇氣去面對自己闖的禍, 以前係咁(除了不承認南京大屠殺, 係二戰後期 ...

唉! 以上故事日本人既行為真係值得稱讚, 愚乜野民姐?
點解講親日本人乜都要扯去第二度, 係咪因為侵華歷史, 日本人做乜你都鄙視呀?

如果學你思維, 我諗以上故事唔會係你身上發生

仲有, 中國六四咪一樣令人心痛? 唔通中國政府行為又可以代表全中國人既取態?
點可以因為日政府迴避歷史而怪責全部國民, 仲要話佢地抵死, 政府唔可以代表所有國民?

再講遠d, 中國皇帝以前戰爭就唔殘忍嗎?
韓國洗唔洗怪番中國以前侵略同殘殺佢地既平民?

怨怨相報何時了?

總不能放下?

等待驗證會員

大災難當前, 如果係香港人, 可能唔少人又係一味咁鬧鬧鬧, 打唔到電話又鬧, 政府幫唔到你聯絡親人又鬧, 唔派包機又鬧, 政府幫唔到你即日走又鬧, 回港政府唔幫你驗幅射又鬧?

在你埋怨既同時, 其實你可唔可以諗下你自己都可以出一分力, 幫下整個社會?

點解有時香港人唔可以體諒下別人難處? 你自己返工, 你係咪可以零出錯, 做到盡善盡美先? 如果做自己事都試過犯錯同出現過唔少問題, 咁管理一個國家咁大, 又點會可能係唔會出問題?

等待驗證會員

原帖由 ankle 於 11-3-15 09:09 發表
我地係香港, 真係好幸福, 但係內地人受到日本人0既傷害真係唔係咁易原諒, 由其殺人取嬰, 強姦放火, 好多受害人0既家人中記憶尤新, 日本一句道歉都無, 雖則天災無情, 但中國人感受即另一番之味~ ...

當年香港有淪陷, 比日本人侵佔, 所有老一輩香港人都有身同感受

不過我覺得恩怨要分明, 傷害我地既上世紀既日軍, 唔係依家呢一代既國民, 政府不正面道歉又不是全民公投決定, 我亦睇到有唔少國民不認同日政府的做法, 咁你憎恨佢地, 其實佢地都好無辜

如果中國以前做了一些壞事 (中國一樣有戰爭, 殘殺同胞及侵略他國), 就入曬現在的國民既數, 一個國家以前做過既錯事, 要現代全國人民承擔, 你地會覺得公道?

我奶奶都係日軍侵華受害者之一, 但佢都無特別怨恨日本人, 希望你地都可以做得到

等待驗證會員

原帖由 我想生三個 於 11-3-15 11:57 發表

但殺人犯臨死前都唔肯悔改,而且同個孫講亞死者家屬誣衊佢。死者家屬依然氣難下,不過又做唔到d乜,唯有發下up風,但被狠狠批評為不近人情! ...

持有這種心態都唔健康呀, 如果災難發生在這兒, 你們有食物可能會唔分給佢地, 眼白白由得佢地餓死, 咁對方家屬又會仇恨你地, 怨怨相報, 循環不息

成日帶著仇恨, 做人都唔開心

等待驗證會員

原帖由 我想生三個 於 11-3-16 10:04 發表

我地個民族無野心去侵略人地,仲會係人地有需要的時候伸出援手,但唔代表唔存在憂患意識。你心目中的世界太美好,而且只看到表面的,美國同日本一直將中國視爲威脅,無論係國際舞台,貿易或者戰略上,都不停針對中國。

當年只係中國積弱, 如果唔係咪一樣會侵略他國, 以前既人根本唔覺得戰爭係一回事, 打仗係擴開版圖, 增強國力既方法, 係呢五十年至開始改變, 宣揚世界和平

算啦,我地平民百姓根本做唔到d乜,但我只能夠講,呢個雙面性格的民族其實很可怕。

政治係黑暗!
但我覺得平民百姓都唔會諗咁多野, 唔洗諗得太恐怖!

首頁

尾頁

跳至