跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

原帖由 rean_chau 於 11-3-14 15:39 發表
待人處事以做到咁寬容大度,得到全世界既讚賞, 但對於歷史責任推缷得一乾二淨....幾咁虛偽民族!!! 如果呢個係一個人, 你地會中意嗎?

今日為311災民衰痛, 但唔代表70幾年前既事已經被磨滅. ...

只是日本政府的立場, 日本政府不能代表所有日本人, 不是每個日本人都認同, 亦有前日本軍人曾公開向中國人道歉和鬧日本政府不對

再說, 戰爭本是無情, 難道中國皇帝以前戰爭時又很人道嗎? 各國人以前戰爭是都是很殘酷, 但50年至今都出現了重大改變, 各國人都意識戰爭的可怕, 明白世界和平的重要

雖然日本政府不肯正面面對歷史, 我也有點不滿, 但我相信現在絕大部分日本人都不會認同再發生此事, 實在不應將上一代政府的事, 遷怒至現代全日本人, 他們全沒有份決定當年要侵略中國

等待驗證會員

原帖由 CFaHB 於 11-3-14 19:39 發表
唔 ... 係冷靜優雅得近乎冷漠虛偽

點睇到係冷漠, 係冷漠就唔會互相扶持, 大家互相幫助對方? 係大地震時唔係只顧自己性命安危, 仲肯顧其他人, 都仲算係冷漠嗎?

至於話虛偽, 其實"虛偽"唔一定係壞事, 如果有個人用咗成日時間好努力畫畫送比你, 但你覺得真係晝得好核突, 唔通你照直講咩?

唔通要當面聲大大鬧人唔比面, 覺得雪糕貴不滿就可以掟向雪糕佬度, 放縱自己做傷害別人心靈既事, 就叫"唔虛偽", 就叫做好品德咩?

有時所謂"虛偽"都係顧及別人感受既表現, 係一件好事黎, 不過就要小心, 過份"虛偽"就唔係太好呀!!

等待驗證會員

原帖由 edea 於 11-3-14 20:00 發表

有過來人分享係好事, 大家可以見到日本人唔好既一面, 大家引以為鑑, 提醒自己唔好歧視人.

自己出國如果比人歧視, 自己都覺得唔好受
所以希望大家唔好用有色眼鏡睇內地新移民, 唔係個個都咁衰, 係大懶蟲

等待驗證會員

原帖由 oooasis 於 11-3-14 20:03 發表
總體來講,日本人的質素同專業精神的確好值得我地學習。
但我想講,所謂的質素,並不是同種族有關,而是同社會的大環境有關。
中國內地好多地方,窮到連基本生活都不能保障,又點可能做到日本人的禮儀修養?
一個日本人如果在內地 ...

政府貪污腐敗嚴重都係問題, 執法同司法都唔公平, 自少就比人蝦, 將來大過都要做蝦人果個

其實香港有條件成為好似日本咁有文化素質既國家, 香港執法司法都比其他國家好好多, 貪污好低 (排前十幾名), 人民都得基本溫飽 (唔會話無錢餓死, 頂多係生活慘d), 點解香港人既質素都仲係無法大大提升?

等待驗證會員

原帖由 CFaHB 於 11-3-14 20:17 發表
你真係講中晒我心裡所想, 我呢幾日在 bk 真係好就住就住咁發表 .... 就爆 ....

熱面孔去貼人地冷屁股

人地眼中, 我地成個亞洲都係 "賤民"

我地邊有資格去同情人地 blue blood 呀 !

...

其實人人都唔想自己比人歧視
從自身做起, 慢慢影響身邊既人
所以希望大家唔好用有色眼鏡睇內地新移民, 唔係個個都咁衰, 係大懶蟲
或者卑鄙大陸人, 佢地有很多不足之處, 但都唔可以胡亂標籤人, 睇見大陸人心態上就覺得對方低自己一等

等待驗證會員

原帖由 viewer 於 11-3-14 20:21 發表
若日本的政府和民間,能夠德國一樣,承認歷史而不是竄改歷史,並向家破人亡、妻離子散的受害者說一聲真誠的道歉,還給被害人一個公道,相信日本會和德國一樣,得到各國的原諒和尊重。在天災中,亦會得到更多的同情和援手。

我不知道, 但我覺得好似只是中國大陸人對此有強大的情意結, 其他國家如西方也不會因日本以前這宗醜事而卑視現今的日本人

當然這我也理解, 我們中國人是直接受害者, 但我覺得上世紀的事, 不應該全入現今日本國民的數, 日政府的態度亦不代表全日本國民

有些網友留言提到,他們的家人到現在仍不同情日本,我並不認為是因為他們「沒有品」,可能只因為他們為受到的傷害和痛楚太深!(批評苦主「沒有品」的人,請撫心自問,若你奶奶不是日本人,而不幸是當年被日軍蹂躪的中韓慰安婦,你會有甚麼感受呢?)

學會放開及寬恕

將仇恨記一生開心嗎?

孔子叫人以德報怨, 做不到最少也應該以直報怨

我奶奶都經歷日戰, 他沒有特別憎恨日本人, 我們也沒有, 畢竟這都是上世紀的事, 日本政府迴避責任不肯公開道歉, 不代表就要遷怒所有日本人, 更何況都有前軍人公開道歉及認為日政府不對, 我看不到現今大部分日本國民會同意這種殘害中國人的行為

首頁

尾頁

跳至