跳至

首頁

尾頁

大宅

我都係威院,我預產期24/6, 10/12做oscar

大宅

我都係下星期去做oscar, 不過係10/12,跟住BOOK左母嬰果度16/12做第一次產檢,威院就10/1第一次產檢

原帖由 karenmickey 於 10-12-3 12:28 發表
7/12 先做OSCAR TEST 12 wks.
第一次產檢 (21/1) 個時bb18wks啦.
我諗我都係book唔到政府照結構圖lu...
咩叫做骨質RESEARCH呀? 有咩用呢?

大宅

回覆 5# Mandypat 的文章

我上次作小產去威院檢查時,姑娘同我講,如果係威院生,依家係一站式,乜都會幫你做齊既喎.....所以我諗住佢會自動booked埋瓜.我老公係公務員,我都諗住係果度生,費事搞咁多嘢

大宅

我想問下各位約左照結構既媽咪, 你地預約照結構駛乜落訂先既?

大宅

回覆 1# ngoyin 的文章

thank you!
預防萬一,我都約左私家了(翹康).
12/1返去威院第一次見醫生. 你見左醫生未?

大宅

回覆 2# ngoyin 的文章

等你好消息呀.我都想慳返$1600呀
健康院我16/12就去左了,我係去瀝源母嬰健康院(因為近我). 果日仲凍到飛起,都花左成朝時間(抽左4支血添),度高,磅重,見姑娘,見左醫生,但冇照超聲波呀,只係聽下的BB心跳咁,同埋聽左講坐. 你去完威院見完醫生返來update 下呀!我都想知醫院會做D乜,要幾耐咁啦?

大宅

回覆 2# ngoyin 的文章

係呀,要抽4支既(唔知你會唔會少D呢?如果去左威院,抽左血,可能唔駛抽咁多支瓜),仲有記得帶埋你D尿液樣本呀(少少得啦,因為佢都係俾張試紙你自己擺入去再拎返出來俾姑娘睇下咩色就得既啦). 一定要食早餐呀,姑娘果陣時千叮萬囑叫我食左早餐先去.不過中間肚餓都可以出去附近食嘢的(我都係呀,抽完血就去左食嘢,之後再返去聽講座)
原來我地都係同一間醫院,又同一間母嬰院,都好有緣喎,可能我地住得好近添

大宅

回覆 1# cathydicky 的文章

我預產期23/6 or 24/6, 相差一兩日之播....12/1去威院,跟住要隔成個月先再去健康院了.

大宅

回覆 1# wywlee 的文章

嘩,你好好運喎, 有的照結構,希望到時我都可以安排到照結構呀

大宅

回覆 3# ngoyin & LazyBear的文章

恭喜晒2位呀 我都好希望到時自己都可以book到呀

大宅

明天去檢查了,希望可以睇下BB長成點啦同埋希望約到照結構呀!
仲有唔知係咪咁岩,次次去檢查都鬼咁凍

大宅

天寒地凍,我噚日都去做左例行檢查了,等左成兩個鐘,做得5分鐘到就出返來,係咁易聽下個心肺同BB心跳,及之前度高磅重驗尿.真係講多句都冇. 我唯有問佢上次oscar結果點呀? 個醫生係咁易答我low risk,冇嘢,乜嘢都冇俾我睇過就打發左我了. 如果到時有事真係怨死佢 不過,慶幸係我都約到照結構,係14/2情人節呀

大宅

回覆 1# karenmickey 的文章

係呀, 勁求其,可能係公立啦,始終係爭D.我朋友都話公立係咁既,等餐死,但睇就睇得幾分鐘.
你放心啦,應該都book到既, 我同你都係差幾日咋

大宅

回復 1# ngoyin 的帖子

有呀,我上次去做oscar時一口氣填左好多個呀,要快的入表呀,因為有可能full 既. 不過母嬰院都有講座聽

大宅

回復 1# karenmickey 的帖子

PWH 全部都係week day, 但我見佢話會出返張類似証明既嘢,唔知可唔可以當係假紙呢?有冇人試過?
20/1 下午我會去聽第一個講座,我會照俾我老細簽,HR話唔得先算.

大宅

剛剛問過D朋友, 話講座內容作用唔大,而相相隔太耐,都會唔記得,同埋可以自己上網睇,都係唔去聽了...:;pppp:

大宅

噚日去左威院聽如何照顧初生嬰兒講座,我覺得都幾好. 姑娘示範如何幫BB沖涼,換片,沖奶及轉奶粉等...都幾有趣

大宅

回覆 1# meow_day 的文章

你去覆診時,係新舊症登記對面,有D file, 可以隨便拿來看,入邊有申請表的,填好你想上堂既日期(威院通常係week day),交返俾佢地登記處的職員,跟住佢地會俾返張confirmation 你.就咁~

大宅

回覆 2# meow_day 的文章

you are welcome la..
聽講座前,姑娘會問你要唔要証明信(應該同到診紙性質差唔多瓜)我地公司可以當假紙.如果你有需要都可以問佢要.

大宅

各位PWH準媽咪,有冇興趣去參加呢個http://www.bbcare.hk/c006/bbcare-jj_2110304.php
產前免費講座呀! 我報左名呀,趁個肚咪係咁大,一齊去聽下,玩下呀

首頁

尾頁

跳至