家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

雖然邊個都唔想claim呢D錢,只是想買個保障,如果買醫療就買一年有一年,其實要唔要買埋危疾同現金保障呀?Agent比我個plan是初其有事賠15萬,之後35萬即一條命仔值45萬。其實只是買個醫療定連危疾一齊買好呢?

大宅

但醫療買一年有一年,而且唔可以經常claim 啱,claim 得多又要加保費,請問是否這樣?而且醫療係供死會的,如果我幾年唔claim,果度都幾萬蚊了,不如有事自己比錢搞掂,我個理解有無錯呀?

大宅

siu_chicks 發表於 17-5-29 14:20
其實有好多重大危疾都可以預防,包括通波仔,cancer... 最主要係自己的健康意識高唔高。買保險最主要係按番 ...

如果幾年唔claim積埋其實自己入私家時找數係咪差不多呀?因為醫療係買一年有一年的。我上次話只買醫療個agent 真是發脾氣,佢話嘢做最多但無肉食,我即〇嘴

大宅

大力大力 發表於 17-5-29 16:05
保柏祗專做醫保,沒AGENT(少左成本)但有24小時CS服務,亦有熟悉醫療專業職員,可以立刻比到醫療意見~ ...

我只想知只買醫療定加埋危疾會好D啫,我目的是唔想有事排政府啫

大宅

jackkit0615 發表於 17-5-29 14:24
小心呢度好多agent 自稱自己個agent 跟得好好,介紹比你!其實都係佢自己or親戚!睇佢地留言就知道!因為實 ...

佢搵食唔影響到我的,我只是想了解多D啫,多謝提醒

大宅

其實精明的你哋(agent 除外)係咪唔使買醫療同危疾啊?

大宅

大力大力 發表於 17-5-29 18:06
我全家三代都冇買什麼保險,除了自己公司員工的勞保~

保險在香港是消費品而不是必需品,由於我了 ...

比如做個白內障手術,買咗保險可以入私家做但政府要排,呢個亦是我想買醫療的原因,乜唔係咁咩?

首頁

尾頁

跳至