夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

aeaemama 發表於 19-3-23 11:03
我份人唔太喜歡收藏自己的想法,當我去到被C6冷落的時候,我就會爆發,就好像正常人老婆坐車會挨住老公,而 ...

佢在小巴上見我睡了,他會靜靜地用手墊住小巴條鐵通比我訓! ---> 咁佢依個反差又真係幾騙人喎....(係典型例子, 未追到手, 契弟都要做的人.....)

好讚同要雙方保持, 如果男方無微不至, 女方就老逢咁, 咁男方長時間落去都會不爽, 女方要多欣賞, 應有的出口讚許是需要的, 男人開心, 女人亦易得心應手

.

子爵府

aeaemama 發表於 19-3-23 10:50
以至婚後,什至可以唔攬唔錫,直接就去做愛做的事便算!這樣的夫妻關係對比拍拖,我相信每一個人都會選擇拍 ...

以我為例, 和太太識了19年, 結婚17年, 保持拖手, 吵架係有,但好多時都盡量溫柔對佢(她吵架哭時提過...), 其實都係舉手之勞, 亦唔覺低威....

我們現在都會在家kiss, 擁抱, 係健康個種(沒有邪念),

所以係仔仔面前都會做, 亦可以教他什麼是愛, 見她攰會幫她按摩, 說辛苦了打氣.

拖手就不嬲都keep 住, 我覺得係代表一個承諾的象徵, 唔覺老土.

我們在家抱抱錫錫, 又唔代表當晚會做愛的, 要看時間/情況, 愛和做愛係可以獨立, 不會為做愛而愛, 可能現在已昇華了.

一般一星期一次兩次, 但出差隔2-3星期沒有, 甚至一個月, 又唔會有什麼問題, 自己攪掂, 不用尋求其他人幫手..... 好睇自己要什麼, 我就喜歡家裡"真", 簡單, 不想令自己複雜.....亦視她為己... 所以因為咁, 對尋找刺激的興趣不大.

子爵府

mini1204 發表於 19-3-23 14:29
會上BK既男人多數係女人群中生活,吾多吾少會識同女人相處 (膠既例外)
你係兩登出帖作用可能大D
...

係咪架?我讀得書少唔好呃我。。即係你識好多係咁。。我都係近1~2年才active翻。。。

我以前都唔想睇BK, 覺得女人網來,生B前後成日叫老婆上來揾料,推佢好耐都唔郁,睇唔過眼咪自己來囉。。。

子爵府

mini1204 發表於 19-3-23 14:39
個人感覺唧,吾一定啱
我見依到太負面,希望用另一角度分享一下,有人仍正面面对的。

子爵府

mini1204 發表於 19-3-23 14:39
個人感覺唧,吾一定啱
我都有得益,都唔想有天太太係到诉苦。

子爵府

aeaemama 發表於 19-3-23 23:26
多謝你,其實我睇完啲人的回應,真係有點自覺厚多士!打算從此再失蹤,唔好再亂出post,因為係度真是有太多 ...

小忌廉C 姐, 咁又唔洗失蹤.... 妳依個係良性post 來, 就算誤會, 都可帶出了正面的效果, 而且回貼的C9, 已唔算激烈了.

有時出post, 自己都會學到更多跟人溝通和表達的技巧, 總會有人不認同自己, 咪由佢囉, 但自己會學到更多對不同的人用不同的方式談話, 了解更多人的心理, 都有得著的.

我都有看妳的舊post, 又唔係咩野唔見得光, 咪由佢囉, 我一般都會睇過對方才回貼的, 這樣會更了解這個人, 更貼身的回. 我都沒有把自己舊post 收藏, 赤裸裸又唔係咩野秘密.

我亦曾出過一些主題敏感的post, 都有C9 不認同及收到不是預期的回覆, 誤會了咪當給她吐下氣囉, 當然都有D C9 覆到不可理會, 咪唔好理佢..... 無需要影響自己的原意.

子爵府

samsang 發表於 19-3-24 13:36
我是女
謝謝你鼓勵,不過似乎都很渺茫了
大家都曾經嘗試補救,可惜大家的timing都對不上

如果男方肯真心嘗試,应该有机會,可能已有第三者或他心已对重回大海十分享往,期待。。

子爵府

pkbkek 發表於 19-3-24 15:01
真的好羨慕你們19年的相處,仍可以保持每星期一至兩次,當然能有效地為夫妻關係保鮮。可是在香港,又有幾 ...

我和太太關係最壞应该係小朋友一年級至五年級,都试過放工唔想回家,太太係被動的人,唔會解決双方的問題,只覺得有忍耐無解決,一講大家就吵,教小朋友方式有大差異,加上小朋友本身已難教。當時吵得辛苦,太太又生又死。。。

女人谂唔到野,就唯有自己變得更強,在思考,接受度,支持度,遠景等再重新組織,在大海無量的前提下,重新整理家庭的關係。

聽時像很简单,理所當然,但身處其中個仲思維的改變,情緒控制,真的發覺自己成熟了不少,無論对家庭,对工作面对問題的解決,都有得著。
;

子爵府

pkbkek 發表於 19-3-24 15:01
真的好羨慕你們19年的相處,仍可以保持每星期一至兩次,當然能有效地為夫妻關係保鮮。可是在香港,又有幾 ...

其實當關係最壞的時侯,都會腦內一閃,我都唔差,唔怕揾唔到其他女仔,你唔聽我講就擺,仔唔聽話,憎我,一样可以揾人生過個,太太當然亦好傲氣話她都可以揾其他男人。

但多花幾秒諗,佢咪之後比人呃,比人蝦,會好惨,其實揾個比我对佢好的人,又士士正正,都唔係易。。。老實講,如果佢跟別人發生關係回來我一定唔會要,所以都唔捨得佢,佢係D無危機感的人,但自以為是。。而仔更加無辜,有我血缘一定要負責任,所以很快嬲完。。主動和好,其實一個承諾应该盡能力維持一世的。

子爵府

mingmama 發表於 19-3-24 16:04
“但多花幾秒諗,佢咪之後比人呃,比人蝦,會好惨,其實揾個比我对佢好的人,又士士正正,都唔係易。。。 ...

係架, 趣趣地又一世......以後乖乖地喇.....我會拍下佢個頭(老婆又會好霖...)

但有時比佢D 無賴野激到跳跳紮.... 對佢苦笑話 "嘩......妳都真係得架喇, 妳無賴到呢... 真係第二個都唔彩佢, 係我彩妳, 你...你真係...唯一喇...., 妳真係不知天高地厚呀 , D 女人就係咁, 不過佢都會爹下我, 一副幸福的樣子.

所以識得爹/就一下男人, 令男人開心/有成就感, 女人就更易得心應手. 下下撐/要嬴, 令男人沒趣, 嬴左都無用, 男人會一句,好勝咪自己嬴飽佢囉, 就算年輕時大家喜歡鬥, 年紀大了, 男人攰就唔同妳玩... 鍾意溫柔/感恩的女仔. 所以女人強到不用男人, 亦係會令男人失去樂趣/或太多時間照顧其他有需要的人.

子爵府

anna59 發表於 19-3-24 16:54
好多男人睇死個女人識吾到,走吾甩,其實依家好多五六十歲嘅女人都識到, 上網識有幾難,好多五六十歳夫婦離 ...

唔好咁講, 我唔係睇死人, 亦唔會睇死人. 當然分手後遇上更好更有錢的大有人在(見好多明星都搵到, 但...), 我亦用來鼓勵其他的C9的. 但係事實唔係咁易.

我係尊重女性的, 但這些係事實來. 男比人呃, 咪又係爛佬一名.... 男人粗生/粗活, 唔會係問題, 但女人比人呃, 唔想看到的, 可能我比較憐香惜肉, 知道會唔開心, 就算我唔識都咁話.

子爵府

空巢媽媽 發表於 19-3-24 17:17
調返轉, 其實無女人想强, 係D男人唔肯付出, 係自卑, 結婚久了就忘了當天的誓言, 記得為何要在一起嗎? 記得 ...

係, 有D 男人做得唔好.

子爵府

mingmama 發表於 19-3-24 17:16
實在太似啦~其實係咪個個男人都係講呢啲嘢嘅呢我先生又係成日話呢個世界都好難搵到第二個頂得 ...

子爵府

aeaemama 發表於 19-3-24 21:31
我其實同你太太都幾似~haha我自問對住我老公又真係好無賴我都承認我應該搵唔到第二個男人肯比我 ...

其實無話無邊個唔得, 但既然能走在一起, 要盡量珍惜對方, 珍惜擁有的.

子爵府

rainbowchuuu3 發表於 19-3-25 12:11
不好意思。。見到呢句 :未追到手, 契弟都要做的人 大笑左

蘭桂芳應該更易找到, 夠妳有排笑了.....

rainbowchuuu3    發表於 19-3-27 17:45

首頁

尾頁

跳至