自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

其實氣管敏感咳係唔會傳染既..好慘架..佢都唔想
我自己都係咁, WINTER就咳到哮喘...
SUMMER有冷氣又唔得...夜晚真係要坐係度訓..

子爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

引用:我上年都係一咳,咳左2 個月,好左兩個星期

原帖由 vanessa1974 於 16-02-20 發表
我上年都係一咳,咳左2 個月,好左兩個星期,又咳多3 個月,睇醫生佢話係氣管敏感引致,但係當然都係會傳染 ...
我有哮喘底, 我不嬲都有戴頸巾, 介凍野, 但都係一凍就咳幾個月
我睇咁多年唔同醫生, 外國醫生都話唔傳染wo
而且我係人地風濕咁, 一轉天氣就咳, even唔出街!

子爵府

引用:我唔太清楚,我個陣時咳惹到全家都咳呀,不

原帖由 vanessa1974 於 16-02-21 發表
我唔太清楚,我個陣時咳惹到全家都咳呀,不過無我咳咁耐先好。佢地又無睇醫生,淨係藥房買咳藥水,唔知係咪 ...
咁你唔清楚又實牙實齒話會傳染?
我自己有2 個細, 老公都冇被傳染過, 我老公只係頂唔順我半夜咳得太勁而要出廳訓。 但我係ftm, d小朋友都冇被我野到。 而且我係由11 月咳到而家都仲咳緊wo !
有d野唔清楚就唔好講到咁實在, 至多講多少少而唔好誤導

子爵府

引用:Quote:原帖由 nicolatinlok 於 16-02-21 發

原帖由 milau 於 16-02-21 發表
11月咳到而家都仲咳緊
先唔講傳唔傳染
久咳對氣管都唔好啦
睇左好多次醫生la, 年年winter都係咁
以前係hk飲住中藥好好多, 而家係外國冇呢回事, 天氣一凍就黎料
醫生已經開到最top既咳藥水, 食左係訓到, 起碼冇咳到要坐係度訓, so而家既咳叫好左, 但仲係咁lo

子爵府

引用:Quote:原帖由 nicolatinlok 於 16-02-21 發

聽到都覺得好煩
係架, 所以人地都唔想, 而且咳果個唔好受,。分分鐘人地冇得訓仲要坐係度訓先訓到。。加上未必人地唔睇醫生而係睇左冇用! 有時做人有d同理心好d, 睇到既野未必係事實既全部!!

子爵府

但係始終都唔多信冇得醫
定係d人冇食藥/唔介口/唔保護條氣管
所以唔止咳?
呢d好難講, 唔可以話人地一定點點點
好似我咁, 以前返工有人傷風唔戴口罩, 話佢, 佢先戴, 但我已經中招, 一中招感冒就支氣管炎, 哮喘。。人地傷風可能病幾日。 但我會病2 個月。。。 咁呢d就可以真係話佢冇公德心, 但如果佢係真係氣管敏感, 真係好難講, even吸住哮喘藥都會咳, 只要天氣好d就會停。
咁當然介口同戴頸巾會有幫助, 但唔代表一定冇事

首頁

尾頁

跳至