烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

我跟Christine receipe整湯種腸仔包,用kenwood 450搓麵糰,機內發酵1小時後,取出麵糰想分割,但痴手到咁!究竟有什麼地方出錯了?
我跟此食譜。

大宅

回覆:求救呀!點解痴手到咁?

痴手的程度是這樣。我今次要掉咗呢堆嘢!請幫忙給點意見呀!謝謝!

holanlac  我仲喺BK猛POST問人添!這PAT嘢會焗唔成形架!(我失敗了很多次,依家仍「努力中」  發表於 12-4-5 12:46
holanlac  係呀, 我都係用bm450搓粉, 竑就變成好似你呢「pat」嘢咁,我仲以為yeast唔work,  發表於 12-4-5 12:44

大宅

回覆:求救呀!點解痴手到咁?

係咩??噢!浪費咗添!但呢堆麵糰像一灘極軟的東西,我已用手粉但卻黏著10隻手指,我覺得它搓極都不會變成一個球狀呀!但發酵過的麵糰是否可以再加入麵粉再搓啊?

大宅

引用:我都係跟christine+的食譜,也是用BM450,

原帖由 SinCnai 於 12-04-04 發表
我都係跟christine 的食譜,也是用BM450,跟你一樣做湯種腸仔包,我有用手粉,但一樣癡到做唔倒形!但我照 ...
多謝你們的意見啊!我下次試吓減水,看會否做到。

大宅

引用:我之前用這個食譜都係咁,之後我用左紅豆包

原帖由 一人之下 於 12-04-04 發表
我之前用這個食譜都係咁,之後我用左紅豆包個譜的份量,再轉其他咸料,好好多。

...
我比較過腸仔包和紅豆包的食譜,好似大致一樣啊,請問你跟的紅豆包食譜係點樣架?

大宅

引用:我跟過佢呢個食譜整過好多次腸仔包同其他包

原帖由 Katzecat 於 12-04-05 發表
我跟過佢呢個食譜整過好多次腸仔包同其他包,因為要加湯種,所以係比較濕少少,但唔會好似你嗰團咁濕喎!係 ...
我想我應該無量錯啊。不過發現最近可能濕度高,麵糰係較濕,但都未試過濕到咁,基本上無可能滾圓,因為佢一灘咁黏著手指。

首頁

尾頁

跳至