自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

個個月都用晒D錢, 退休生活時點過呢?

大家有無諗過呢個問題呀?

應該點做好呢?

複式洋房

當然未啦, 但老公想計劃下退休生活點過喎.

怕老左無人請, 無工作, 點生活....呢類問題囉, 好煩.

原帖由 大力大力 於 10-12-6 11:59 發表

妳己經退休???

複式洋房

唔係呀...............

我講明個個月清袋架喎, 邊有錢投資呀??!!

原帖由 eeb 於 10-12-6 11:58 發表
樓主開呢個topic,可能會收好多pm叫你投資/買儲蓄保險之類

複式洋房

嘩, 真係唔可以指望仔女供養呀, 佢地攪得掂自己唔好煩到我地就最好.

買樓收租........OK喎, 但自己層樓仲供緊, 點供多層喎, 好煩呀~~~~~~~~~~

原帖由 kitbebe 於 10-12-6 13:17 發表
呢個係理財問題, 每個人都應該好好去計劃下退休後的生活費, 所以都好多人買樓收租, 一來保值, 二來有收入, 最不可行係指望仔女供養

複式洋房

O下.......飲茶都唔敢呀?

唉...........人生真苦呀.

原帖由 ydoris 於 10-12-6 16:09 發表
邊有得50歲退休???仔女都未出來做野....最少都60歲啦,一吾做野會周身病.D人話而家一個月洗1萬,退休後要洗8千WOR~~我都好努力儲啦,最上次去茶樓飲茶係暑假,好可憐呀香港人!!!! ...

複式洋房

我唔識計數呀..........

算30-40歲人, 到底每月要儲多少錢, 退休後才可衣食住行無問題呢? (不用奢華生活, 但求溫飽過活)

複式洋房

變左老人家, 退休無野做, 咪去政府輪街症囉.
醫療費真係咁貴架咩??!!

原帖由 WYmom 於 10-12-7 10:27 發表

No, the largest expense after retirement is medical expense. All old people have some kind of illness, usually they have to spend a few thousands every month on doctors and medicine. If no money, ...

複式洋房

教咩呀?
自身難保呀.............

原帖由 大力大力 於 10-12-7 23:07 發表

想早退休,要從年青做起!

不過可以教定你 d 仔女!!

首頁

尾頁

跳至