自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆:做人唔洗咁 …小朋友得6歲 比你係咁鬧

樓主,我明白你做人媽媽既心情係會擔心自己個仔安全,又擔心佢自己攪唔掂~ 而公眾泳池又的而且確寫明8歲先唔可以入異性更衣室~ 你當然無做錯!但你試下站在一個有女女既媽媽角度來諗(我唔知樓主你有無女女),當有個6歲左右既男仔係女更衣室出現,而個男仔因出於好奇/八卦周圍望(樓主,唔好誤會,我唔係話你個仔),當時你個女光豬豬一件衫都無,你感覺係點?!又或者你再用另一角度諗,當你係個男仔,媽媽叫你入女更衣室沖涼換衫,咁啱自己啲同學/朋友/甚至學校老師,係更衣室出現,咁如果你係個男仔,感受係點? 小朋友到4歲左右真係開始有羞恥感,除了要顧及自己小朋友外,還要顧及其他小朋友~ 我自己有仔,亦有女~ 仔今年4歲,佢都唔願跟我入女廁,要自己去男廁,我女8歲,佢個個星期游水,佢話更衣室入面成日好多男仔小朋友係到~ 佢會覺得好醜~ 點解有男仔係到!

cosechan  完全同意  發表於 14-8-19 13:34
洋蔥頭媽咪  agree,我都唔會帶仔入   發表於 14-8-18 00:27

侯爵府

引用:回覆+square72+的帖子我都唔係反駁你,+但康

原帖由 JLRLCH 於 14-08-18 發表
回覆 square72 的帖子

我都唔係反駁你, 但康文有分女廁,更衣室有d 房係for 你只係換衫既,點解d 女士或妹 ...
你唔好誤會我係話你唔啱先,你成件事係無錯~ 你心情我亦明白~ 至於點解唔入間房到換~ 我都有問個女~佢話嗰啲房黑忟忟,又dirty, 又有小昆蟲~ 有啲又濕既~ 佢寧願去locker 到換~ 佢話若果見到有男仔係到,佢唔會走埋嗰到~ 行去第二度,快快手攪掂~ 每件事都可重唔同角度嚟諗~ 當然樓主你係身為仔仔既媽媽角度嚟諗,係絕對正常、合理~ 而寫明係8歲或135cm先唔可以入~ 加上男仔真係會百厭啲~ 唔小心,好容易有意外~ 而出事先後悔就無補於事~ 我只係想你下左啖氣~ 平心靜氣時~ 去諗下我之前叫你代入嗰兩個身份去下~ 凡事多角度看~ 結果可能唔同啲呢!

侯爵府

引用:Quote:原帖由+square72+於+14-08-18+發表樓

原帖由 快樂ma 於 14-08-18 發表
我有仔亦有女,我會教仔女在沖身格沖完身着好衫先出來,唔會教佢地係其他人望到的地方剝光豬比人望囉:funny ...
沖身格~ 多數啲椅都濕哂~ 一個小朋友又唔夠高係掛衣架掛/拎衫~ 企上去掛或拎,仲危險,咁佢啲衫可以放係沖身房入面既邊到呢? 你有無提議? 有既麻煩告知~ 等我叫個女下星期游水時跟住做我女8歲,自理能力相當高~ 佢足以可以完成整個沖涼更衣程序~ 但奈何佢生得矮小~ 得115cm~ 我無理由因為佢矮就要同佢沖涼換衫咖? 小朋友有時唔係無自理能力,只係家長唔放膽比佢地做,小朋友見有人幫,自然會依賴啦~

侯爵府

引用:Quote:原帖由+square72+於+14-08-18+發表沖

原帖由 快樂ma 於 14-08-18 發表
我的意思係我會教導自己仔女唔好在大庭廣眾之下暴露自己身體,保護自己。個人認為樓主跟足指引帶仔入女更衣 ...
我都無話樓主唔啱,我都話佢無錯咖但我問題係我女8歲係有能力自己沖涼換衫~ 只係係沖涼地方換完衫先行出去有難度~ 因係沖涼格安置啲乾既衫~ 所以佢先係locker 到換~ 我除了帶個8歲女,還有個4歲仔~ 個仔已唔肯入女更衣室,就算佢肯入~ 都迫唔三個人係個沖涼格到啦~ 同埋個仔咪又係男仔~ 家姐都唔鐘意比細佬望~ 叫佢係沖涼格外等~ 的又唔放心呀~ 個女又有濕疹~ 又可以長時間等家庭更衣室,學游水又無得避開多人時間~ 我屋企又唔近泳池(已係最近屋企嗰個泳池),咁我可以點呢唔由得個女自己沖完再係locker 啲chair 換又可以點解決?

侯爵府

引用:Quote:原帖由+square72+於+14-08-18+發表我

原帖由 LedTV 於 14-08-18 發表
一個大袋,入邊放個乾膠袋,一件連身裙,一條底褲,一set 沖涼液,一條乾毛巾。8歲女仔呢d嘢拎入去換衫都好 ...
所以我無入去同佢沖涼換衫

侯爵府

回覆:做人唔洗咁 …小朋友得6歲 比你係咁鬧

唔知個男仔小朋友係女更衣室/女廁撞到自己既朋友/同學心情會如何呢?

侯爵府

引用:Quote:LedTV+發表於+14-8-18+09:15+死啦t+

原帖由 天悅 於 14-08-18 發表
我都唔係好明佢講咩,我攪唔清佢有無同個女入沖涼房,如果有入,個女就無需要出面著衫,
如果無入,咁佢可以照顧 ...
Sorry~ 令你一舊雲~唔好意思~

侯爵府

引用:Quote:原帖由+square72+於+14-08-18+發表所

原帖由 LedTV 於 14-08-18 發表
死啦t ,咁我唔明你有乜問題?
唔明唔緊要~ 我又唔係同你講~ 又唔係回應你~ 更何況我又唔係事件主角真係勞煩你cap 張圖出嚟呀~ 我睇見你啲回覆,我都唔敢同你再解釋咁多~ 免得我成為下一目標

侯爵府

引用:Quote:原帖由+ritzel1220+於+14-08-18+發表

原帖由 小豬澄 於 14-08-18 發表
人地媽媽我唔知 但我個女5歲起 自己去商場既廁所 去711買水 至於換衫都係佢自己
不過每個媽媽都唔同 每個 ...
我同你一樣~ 都係一個\'放手\'媽媽~ 商場只要去慣去熟會叫佢自己去~ 唔熟既會係廁所外等~ 咁大個~ 仲要樣樣跟足~ 我咪分身都唔得掂

侯爵府

引用:Quote:原帖由+square72+於+14-08-18+發表唔

原帖由 wan_sosin 於 14-08-18 發表
其實我個仔試過撞到個女同學,我仔無嘢喎!係個女仔越走越近,係咁望住我個仔!其實唔好認為男仔就事必望女 ...
請問你個仔當時幾大? 竟然無感覺?! 我個仔4歲,識得同我講~ 男仔唔可以去女廁(係佢眼中更衣室都係廁所)~ 好醜怪~ 女仔都唔可以入男廁~

侯爵府

引用:Quote:shmman+發表於+14-8-18+15:08+以家d

原帖由 cottontree 於 14-08-18 發表
大圍顯田泳池仲荒謬,八歲以上或高過13x,係連家庭更衣室都唔可以用。
8歲或高過135cm唔用得家庭更衣室有咩問題 顯田大把細路學完游水,自己去沖涼換衫~ 不論男女~

侯爵府

引用:Quote:square72+發表於+14-8-18+21:45+請問

原帖由 wan_sosin 於 14-08-18 發表
廁所還廁所,我仔四歲唔入女廁啦!
但係佢亦會知道同見到更衣室出面有個公仔有個高度,話超過咗先唔入得,小朋 ...
你唔洗咁激動~ 我只是好奇問你仔係女更衣室撞見女同學嗰陣係幾多歲? 我又無話你帶個仔入女更衣室錯? 我都知更衣室係唔比8歲及高過135cm既異性進入~ 未夠8歲/未過135cm入去係無問題咖~ 同埋我寫得好清楚,我仔係認為女更衣室同女廁一樣~ 佢統稱為女廁~ 佢而家4歲人仔已唔肯入女廁及更衣室~ 佢會話自己係男仔~ 唔可以入~ 唔入得~ 好醜怪~ 而哩個只係我4歲仔個人既睇法~ 我只係出於八卦,好奇問下你仔當時幾歲,所以無感覺遮~

洋蔥頭媽咪  如果撞倒女同學醜死   發表於 14-8-19 08:38
洋蔥頭媽咪  同意我仔好細已經唔入   發表於 14-8-19 08:36

首頁

尾頁

跳至