烹飪搵食

跳至

首頁
34567...13

尾頁

子爵府

回覆 lehcar_208 的帖子

我昨晚第七機, 個頂終於無皺皮喇, 升得好靚好靚, 食落仲好似街賣嗰d, 大大塊, 又軟棉棉, 好開心

材料我沒有變, 只是加多了dry yeast 至5g, 唔知係咪放係冰格太耐, 加多些份量就work了,之前我用3g

因為仍有一大包yeast 未用哂, 遲吓先試用fresh yeast

我用350g 台灣高粉已經幾乎頂蓋, 只選用1.5lb 淺色, 淺色個皮剛剛好, 今次個皮好正

BTW, 我昨天試過選定了Program 後, run 了10 mins 後off power, 但over 10 mins 再 on power, 個program continue, 其實我想再搓多10mins, 所以咁做, 本instruction 話10mins 再唔回復power 就忘記setting 架嘛, 結果我再試, 等over 20mins 再開, 先至forget setting

因為主必親自從天降臨,有呼叫的聲音、和天使長的聲音,又有 神的號吹響,那在基督裡死了的人必先復活。以後我們這活著還存留的人,必和他們一同被提到雲裡,在空中與主相遇,這樣,我們就要和主永遠同在。

子爵府

回覆 didicat977 的帖子

你去烘焙店買就平好多架喇
因為主必親自從天降臨,有呼叫的聲音、和天使長的聲音,又有 神的號吹響,那在基督裡死了的人必先復活。以後我們這活著還存留的人,必和他們一同被提到雲裡,在空中與主相遇,這樣,我們就要和主永遠同在。

子爵府

唔一定二x惠, 搵間你就腳的, 方便的, 因為可能隨時要補給, 買咗麵包機後, 我已經用了兩包各1kg 的flour 了

我住YMT, 幫襯烘X家, 上海街樓上舖, 我有9折, 台灣高粉1kg $13.5, 再有9折, 新開張95折, 買滿$100 就送張9折卡, 全年適用, 不過, 可能第二度更平, 要自己搵吓, 如果大量買又平D

我用mauripan 牌要藍色字的(因為還有紅色字) instant dry yeast, net weight 500g $2X, 有牌用啊

子爵府

唔好意思, 搞錯咗, mauripan 選用紅色kangaroo 公仔那隻

子爵府

其實, 如果可以大量購買, 如50磅(=22.7 kg), 可以平均約$7.71/kg
係那位Miss Wong 講的, 佢地公司一次買50磅, 包送貨, 到公司自己分一包包
係唔知會唔會做我地生意姐

子爵府

acdpc 發表於 12-9-18 13:23
回覆 LLK 的帖子

你講這間係邊?可否電話打去訂?
已經沿用烘焙店好久, 又平又新鮮, 貨轉得快
那間是油麻地上海街樓上舖, 你要的話我pm你, 最緊要就腳

子爵府

最緊要就腳, 唔係車錢都蝕埋
pls check PM 兩位

子爵府

didicat977 發表於 12-9-18 17:26
回覆 LLK 的帖子

LLK, thx to get the info,

預拌粉即係幫你mix 好主材料, 你自己再加容易找到的材料如蛋, 水

子爵府

回覆:lehcar_208 的帖子

唔硬啊! 我琴晚11:30起貨,放係室溫至今早吃,面包皮好正常,余下的我放入雪柜,我剛剛按個包,也不硬,是正常的微硬,因為雪住,宜家補番張相你地睇
1347970625013.jpg <br><br>

子爵府

回覆:買了JNC 麵包機, 第一次失敗了, 請教

仲有一張,唔好以為個包癸毛,其實係我放咗朱古力粒,只是比001搓到容哂
1347970850421.jpg <br><br>

子爵府

引用:恭喜恭喜,成功喇^^我想問你d+包包最二天的

原帖由 lehcar_208 於 12-09-18 發表
恭喜恭喜,成功喇^^我想問你d 包包最二天的皮都係唔會硬?我d包包皮會硬架唔明點解

...
你揀边隻colour ? 寫個食譜看看有沒有不妥!<br><br>

子爵府

回覆:lehcar_208 的帖子

可搓碎就放係面粉面
唔知鮮酵母是否難保存!要保持-2至2度,冰格似乎凍得滯,驚凍死D菌<br><br>

子爵府

I used program 1 to beat 10mins, then off power for 20mins, then power on again to reset to program 1

choose light colour as I think it is good enough

I also stop the process for 5 mins earlier since I used 350g flour, 1.5lbs formula is using 360g flour

I used the following recipe, typed here for your reference

in order
water 210g
salt 3g
strong flour 350g
sugar 40g
milk powder 4g
instant dry yeast 5g (我的酵母已放了許些日子, 所以落多2g)
butter 25g (cut into small pieces) 第二次set program 時落

子爵府

回覆 acdpc 的帖子

yeast 開了口要放入冰格

我都想知點樣再可以平一些買材料
唯一方法我想是大量買, 但麵包舖唔會騷你架, 係咪呀
等我問吓Miss Wong, 因為我講過等我地搞掂部001, 我就會問佢買粉既公司資料

子爵府

我用我以前做開麵包既formula, 信心大d

子爵府

各位
搵了Miss Wong 幾天都揾唔到佢, 飛到留言, 我唔留言喇

anyway, 佢曾經提過間麵粉廠, 叫南x
我已有contact, 剛打去問, 佢話不會送上住宅
但可以送比我地住既附近麵包舖, 一包50磅
我check了我住既屋村那間係幫襯南x
so 我若跟我屋村麵包舖傾好代訂, 咁就掂喇

另一個問題係, 我一個人要consume 50磅, 大約半年, 怕有保存問題
如果間麵包舖肯, 有無邊位mami 會跟我share 呢?
價錢係$3.2/磅

子爵府

回覆 acdpc 的帖子

check PM please

子爵府

1 lb = 0.45454545kg

pls check PM

子爵府

回覆:acdpc 的帖子

咩叫unblenched?

子爵府

回覆:janice_hahahehe 的帖子

你pm 個email add 給我,我明天給你

首頁
34567...13

尾頁

跳至