2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

星期六睇c+醫生時話比醫生知買左部胎心機, 佢聽到就話唔好再用...仲我問我地部機幾錢, 知唔知佢地醫生用o既胎心機幾錢....佢話醫生用o既胎心機係幾萬蚊, 我地街買係幾百蚊, 如果係冇問題, 點解醫生唔用幾百蚊部o個d....仲話超聲波o既瀕率可以好大....對bb 可能做成影響都唔知....
佢話hk 監管唔夠, 好難知道用緊o個部個瀕率高定低....

所以各位都要認真諗諗會唔會再用.....

大宅

Caribaby 發表於 11-9-26 15:41
回覆 babyec 的帖子

則係聽bb心跳果隻?? 我由6week就開始用到依家@___@ 唔好嚇我呀!! ...
咁又唔好咁驚, 依家開始唔好再用咪得o羅.....

大宅

zerofai 發表於 11-9-27 06:33
其實胎心機有兩種,一種 low tech 係用聲音放大嘅原理,即係放個咪係媽媽肚皮上邊,放大佢,呢隻唔會有咩問 ...
醫生係講緊only 聽到心跳o既胎心機都係以萬計....唔係比你望住阿b d機幾萬喎....
同埋你d例字都o岩呀....大陸山寨貨同正貨價錢都好唔同....咁個價唔同好大程度都係取決於貨品質量....
咁醫生都係想講清楚佢擔心質量問題, 所以先唔好用....咁請問佢咁講有咩問題呢?????

超聲波係醫學上用左好多年, 我唔知當中有冇出現過問題, 但係超聲波o既強度係可以被用作溶脂同去班, 咁我地又點知市面買到o既胎心機能量係咪都可以溶到脂呀....如果溶到脂, 咁會唔會連入面d器官都有事呀???

KellyKeung  無錯!佢著緊我地用唔用胎心機多過我地bb既安全!目的何在,一目了然!  發表於 11-9-27 15:42

首頁

尾頁

跳至