跳至

首頁
23456...18

尾頁

大宅

原文章由 birdbird 於 08-7-26 07:27 發表
小豆媽,
有d媽咪真係好過份, 佢地好彩, 手頭上有好多間offer,
但係佢好地鐘意到last minute 先至去諗邊一間.
我在 '小一 forum' 而家仲見到有媽咪諗緊9月比小朋友返邊一間學校....... 我覺得呢個decision 應該可以早d做到, 等另一d好想讀的小朋友有多個機會.

阿10 suggest 的 '留位' 做法, 我覺得冇阻人搵學校.
只要認清自己鐘意邊類學校, target school 係邊一間,
你個decision就會好快做到 & 放番其他學位比有需要的人
...

我就係好唔鐘意呢d家長, 但係又真係有d咁0既人喎
佢好彩, 有over5-6個offer, 真係難為有d家長, 望穿秋水
我想 post 上去now佢呀

如果我有幸.......
有多過一個 offer, 我頂多只會 hold 2個
邊個係自己心水, 心中有數, 我一定唔會 "牙"住個位
例如同一類的直資, 浸小播小培僑, 唔會 hold 晒掛

呵呵呵
我諗我個女.....
除非真光同st stephen 都收0拉
否則都好好好大機會讀音小, 諗起都開心

大宅

原文章由 birdbird 於 08-7-28 21:52 發表

10, 小豆媽
如果其他家長好似你地咁諗就好喇!

拿拿拿
我可以好肯定, 我係一個有"品"的家長 ^_^
我唔會報假地址, 唔會做假教徒, 亦唔會"牙"住d位

大宅

本身冇信仰, 讀有信仰學校唔係問題
只要唔會信仰之間有conflict 就得0拉
如果本身屋企係又拜神又祖先又乜乜乜
讀一間好重基督教氣氛的學校, 就有問題la
個小朋友會好 confuse

大宅

原文章由 yypiano 於 08-8-2 10:26 發表
頭先同樓上有個係協恩出黎既女仔傾,佢由小學到中學,我問佢,如果無家姐係該校讀,好似我女咁,仲要無埋首名子女既5分,係咪完全無機呢?
佢話:你可以係運動果邊發展強少少,協恩好鍾意運動有表現既女仔架。
噢,咁咪要開始t ...

咁train 乜野先
得果4, 5歲, 跑又唔得, 跳又唔惦喎
就算游水都冇咁細個分齡比賽0拉

大宅

原文章由 十月媽咪 於 08-8-4 20:54 發表
小豆媽,

雖然你已經有間音小在手, 但唔知你仲會唔會報你好喜愛既香港真光中學小學部呢? 如果仲會考慮報名的話, 就click入呢條link, download份申請表, 填妥後就寄去喇!

http://www.tlmshkps.edu.hk/sch_info/sch_a ...

THANKS!
我會呀, 我一早已經 bookmark 左呢間學校的admission link

大宅

死0拉
我最like 果2間小學 --> 真光, 聖士提反
有機會係同一日interview 呀 >.<

我有個同事個仔 (佢有2個仔)
細仔由宣道考到入 st stephen 插班(小3), 不過唔收大仔(小5)
佢好頭赤, 依家仲"蟻"緊大仔個位

大宅

原文章由 yypiano 於 08-8-3 18:25 發表
你地都見到我舉晒白旗架啦,我都唔知點train!
佢而家就一路有玩體操,不過玩體操我無諗住做乜架噃,純粹比d空間感運動佢咋!

so,我諗協恩,機會都係好微微微微......

...

協思......冇分冇人事 , 好難
你搏 part A 1st choice + part B 1st choice + 誠意

我隻佬.....既然有"音小"的 offer
part A 佢話不如大膽d, 搏 "紅磚屋"

[ 本文章最後由 小豆媽 於 08-8-9 12:34 編輯 ]

大宅

原文章由 birdbird 於 08-8-9 19:48 發表

小豆媽,
St. Stephen, 係唔係赤柱男女校果間呀?
我同事對仔女在果度讀緊, 大仔今年9月升 F.1 喇.
當年, 我同事在小一派位之後,
去叩門, 大仔就入 o左 去讀小一,
跟住細妹都好好彩入埋去讀.
我同事話呢間學校好呀, ...

就係呢間la
佢環境好, 又唔會死谷d學生
仲可以日日去 beach 玩, 小朋友0係呢d環境成長12年, 正

大宅

原文章由 birdbird 於 08-8-10 16:44 發表
小豆媽
嘩, 返學可以去埋 beach 玩.....
真係羨慕 c 人.
你考唔考慮呢間學校?

考, 一定考 (我的3個心水 : 真光, st stephen, 音小)
不過就好難收, 佢地 in小朋友好多野
(我同事講佢in插班生時考好多野)
仲有, 佢interview 同真光同一日, 唔知撞唔撞
仲有, 如果收左, 我唔知要搬去邊 (may be 杏花村, 海怡...)

大宅

原文章由 fi-fi 於 08-8-11 08:48 發表
小豆媽,
你都做梗"孟母"嫁喇,呢次搬就搬梗出城嫁喇...我就希望你可以考到st stephen,咁不如搬去南區,赤柱都唔錯呀...不過就難為了孟母&孟父囉

...

搬就一定la
音小school bus, 元朗要6:55am上車
我唔會比個女咁玩12年law, 我仲有2個女呢
赤柱亦都唔會, 冇錢呀
我, 我, 我, 在貧民區返工0架

大宅

你幾時IN 浸小呀

大宅

原文章由 十月媽咪 於 08-8-22 16:41 發表
小豆媽,
你收到面試信嗱? 我未收到呀, 你IN邊日呀? 我而家期待既, 最好唔好IN 29號下午 OR 30號朝, 事關29號晚要睇兒歌SHOW, 30號朝怕唔夠精神啊!

我因為驚係 30/8 (sat), 我要調假, 所以打去問
我仲未同穎穎"特訓"呀, 亦未話佢知要interview

大宅

原文章由 birdbird 於 08-8-22 18:03 發表
fi,
咁不如你帶多張紙去, 作好晒先至抄番落張問卷度啦.

乜要填問卷咩 =.=

大宅

原文章由 birdbird 於 08-8-22 19:36 發表
20,
咁個福袋應該要有
1) snacks + 水 + candies (如果好似大少咁要氹)
2) 紙筆+貓紙
3) 外套一件 (以防冷氣太勁)

我其實未請假, 有必要就要.........
我會食左LUNCH去, 再帶多個孖寶蛋糕

大宅

原文章由 birdbird 於 08-8-22 22:50 發表
咁又真呀.... 我地去見工, 除非去見什麼architect, artists, designer... 應該唔會整個 portfolio 出黎去見人.
5歲都未夠, 要講 certificates, awards, achievements..... 咩世界! ...

我呢D一出來就打"亞公"工的, 就更加乜都唔洗做就去interview 0拉, 最多咪考個乜乜examination

大宅

原文章由 birdbird 於 08-8-22 22:59 發表
小豆媽,
果個乜乜examination 都唔易考架.
當年, 我有好多同學去考 (好似final year有9成人都會去考),
AO/EO, 第一關的筆試, 唔係個個掂架.

我pass 左, 做左2個月EO, 太悶, 再轉左做依家果份 ge 野
我真係好後悔, 應該悶死都唔好轉department

大宅

原文章由 birdbird 於 08-8-22 23:08 發表

小豆媽,
哈哈哈.....
如果你當年冇轉工, 怕且你應該升o左起碼一至兩級.
在正苦, 得閒係好事黎架.
即係我地平時打理得盤生意頭頭事道, 先至有好日子過呀! ...

咁我果時 "年少無知" 丫麻
返左唔夠一個月, 我就悶到din, 我個 department又叫我返工, 我就轉左la
同我同期的, 晨早升左EOI, 有d仲升左SEO
我 ????? 原地踏步冇出色, 我個rank, 有d係 1990入職都未升呀, 陰公

大宅

fi
係呀, 要 fax reply, 有禮貌

我都唔知浸小憑乜去編interview, 我係 post 去的, 可能係....抽籤
我 in lunch time =.=, 一定要請全日假

優才, 一定有人drop out, 等0下, 有機會0架

播小今日個talk, 我miss左前20min (塞車)
間學校好正, 正過浸小 (個人覺得)
如果佢唔係在tko, 我會出盡力做portfolio, 真係好吸引
不過一諗起tko我點返工, 就.......
算0拉, 都係努力考左先

[ 本文章最後由 小豆媽 於 08-8-24 01:04 編輯 ]

大宅

原文章由 birdbird 於 08-8-24 08:49 發表

小豆媽
"年少無知".... 哈哈哈.
我當年入呢個department,
冇幾耐就收到 EO interview 信.
我心大心細去唔去in,
身邊有個 '高人' 就同我講,
話我而家呢個post 個salary scale 條尾好長,
好做過 EO
所以我就冇去 ...

我依家條"尾"都長過EO, 不過人地EO升得快呀
我真係好鬼後悔, 做EO, 洗乜受氣呀, 依家真係成日比人(客)鬧

大宅

原文章由 fi-fi 於 08-8-24 01:17 發表
小豆媽,
我都諗住星期一返到公司FAX返張reply slip返浸小嫁喇,屋企部fax機傻傻地...時得時唔得!!!

我對播小無乜....感覺,你可唔可以講下你個人覺得佢邊方面吸引你呀,我淨係覺得今日亞盧校長似...張達明做"x篤show"
...

我又唔係覺得亞校長個SHOW 做得好, 我只係聽佢講果2張PPT
跟本唔知佢學校係點, 理念VS實踐係點
佢個talk show, 同英華校長果個, 差得遠添

不過, 我係我睇佢網頁, 再加埋2個讀緊的department同事口碑
覺得佢"好"在............
唔會死谷(功課so far p1-p2唔多), 有愛心, 都係行基督教教學
初初入學會用一段時間父母語教學先, 唔會一來料就全英全普
(我自己都唔buy全普通話教中文一初小分開上好d)
我好鐘意個campus, 好靚, 好舒服

首頁
23456...18

尾頁

跳至