跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 十月媽咪 於 09-1-9 21:19 發表
BMW,
係呀, 小綿羊, 唉....真係叠埋心水讀手指架喇!

幾少位都抽0拉, 5個位都抽呀, 橫惦都有蘇小
不如交表果日, 買張6合彩添, 是但中一樣

大宅

原帖由 十月媽咪 於 09-1-13 17:42 發表
原來係咁! 咁係咪即係灣仔校網呀? 12網?

wan chai 唔係 11網咩

大宅

原帖由 hhmum 於 09-1-13 12:08 發表
今日終於攪掂呀女d中一form,依家又要諗呀仔,
我諗盡都是4-5間,但唔知點排好,比d意見.
我想:華仁 收28
聖若瑟 69
軒尼詩官小 62
官立爵士 63
聖雅各 ...

華仁....係唔係可以直升華仁中學先

大宅

原帖由 winnieko1022 於 09-1-18 23:03 發表
我今日都填左&交左喇, 0間跨區, 5間本區!
因跨區只得村校,有錦田,錦繡,我冇填到

winnie
你果區咁少咩 ?
我果區都有8間喎

大宅

原帖由 winnieko1022 於 09-1-18 23:28 發表

我74區,我只揀1鐘聲,2光明英X,3徐澤林,4榮茵,5元朗真光......我其牠冇填到
我只揀5間,
係有成12間,但我吾想瑱,例如:錦田,新田,FAIRVIEW PARK,拗頭,朗屏,校友會,惠州&陳榮根......我冇間LIKE ...

明白
你果邊包村校,
校友會, 光明, 靈愛果d, 你係跨網, 無得填0拉
唔怪得你只填5間, 頂多比多一間元小(坳頭), 其他都唔洗填la.
不過...我聽人講, 舊年74派得好亂
73就好d, 因為我果區果8間, 都幾好, 係朗屏果2間差D

今年鐘聲, 英來, 徐小自行收生都收爆晒, 真係都要睇運氣
反而如果你真光OK, 1st 填真光就會 chance 大d.

穎穎的同學仔, 30個, 好似只係得7個自行攪惦左

大宅

原帖由 winnieko1022 於 09-1-18 23:52 發表
樂樂同學仔,30個, 好似只係得2個自行攪惦左
只得5分,冇哥哥姊姊的....入元小(新校)

咁少 ????
穎穎同班, 連穎穎有4個女仔入鐘聲呀, 佢地都好 happy
有1個英萊, 1個光明, 1個真光

英萊係好 din 0架, 4T4E, 亞媽真係想死
元小就有龍丫麻, 我都唔 like小朋友坐校車的, even 我返鐘聲, 我已經同穎穎講左, 都要行路, 做運動

大宅

原帖由 十月媽咪 於 09-1-19 00:01 發表
四測四考? 咪即係今個月測驗, 下個月考試, 再下個月又測驗, 然後又考試? 嘩, 咪即係成年都測驗考試? 撞鬼咯, 駛唔駛測考得咁密呀?!

呢間係元朗出左名harsh 的小學, 你buy 佢就報, 唔buy, 入左你都唔好嘈呀
而且每日都有at least8本HW, 12本都唔奇
仲未計中英dictation 喎

大宅

原帖由 十月媽咪 於 09-1-19 00:21 發表
嘩, 駛唔駛谷得咁誇張呀?

同9龍d名校一樣 -- 願者上吊
9龍好多名校都係出名嚴, 多功課, 谷, 一樣成千人去考

大宅

原帖由 winnieko1022 於 09-1-19 23:49 發表
係,我之前都like光明英來,但收到風,4測4考,真係驚喇,駛吾駛谷得0甘勁呀!!!&假期後考試,但鐘聲,3測3考,假期前考試,只考2天

我讀小學果個年代, 鐘聲都係4T4E的, 依家好左la
我果時, P5, P6 仲要每日早45min (7am) 返學校, 讀古文堂, 我地小學就已經背晒 燕詩, 桃花園記, 歸去來辭, 木蘭辭..........
仲要P1-P6都寫毛筆字
所以元朗所有中學都知鐘聲出來的學生中文同中文字都好d
英文就唔夠光明, 靈愛勁.

大宅

原帖由 birdbird 於 09-2-23 00:10 發表

我果陣時讀中學, F.1-F.3的中文作文然係要用毛筆黎寫...
寫咁多毛筆字, 我手字都仲係....咁肉酸!

作文都用毛筆 ??????
咁咪要作好耐law !!!!
我地只係用毛筆 "謄文".
我手字都幾好0架, 我的毛筆字, 好過硬筆寫添.
老左冇野做可以去寫"揮春" ^__^

大宅

yy, bird
你地係唔係校友呀, 咁"了lung" 我毛筆作文都一樣 !!!
其實個老師都好辛苦的, 改文都係煩, 仲要忍受一班45人的毛筆字喎....真係眼都突.

大宅

原帖由 birdbird 於 09-2-24 20:27 發表
10,
我讀書時, 中文唔係我強項,
所以一到 F.6 唔洗讀中文, 真係 happy!
但係只 happy o左一年,
因為入到 U, 正因為當時會考中文成績麻麻,
要修足一年中文.
果年的中文, 擴闊o左我咁多年在中文科的眼界,
仲覺得幾 ...

我讀果間U, 都係如果HKCEE/ALE考中文唔好, 要"監"同學Y1讀一年中文的, 我唔洗讀, 不過同學話好好玩的.

我自己唔係好like 中文, 不過都唔憎, 我個妹第一年入U係中文系, 見佢又要作詩又要對對, 想死呀.
好彩佢Y2轉到music系, 如果唔係我一家都會悶死的.

大宅

原帖由 十月媽咪 於 09-2-24 20:48 發表
請問你地有無人知..."跳橡筋繩"呢幾個字既普通話係點講呀?

問公文老師0拉

大宅

原帖由 birdbird 於 09-2-25 18:30 發表
小豆媽,
我估我同你係同門.... CU??

YES !
我是CU的NA人

大宅

原帖由 jessicalau 於 09-2-26 23:18 發表
我好唔開心呀!
KJS今年收左我個女讀九月小一,但係真係供唔到兩條化骨龍,(一個我地點都會死供上去),學校問過兩次,最後我地都係要放棄,個個家長都話仲咩唔給她讀,但十多年的EXPENSIVE SCHOOL FEE,真係頂唔住,現在個女好大機會 ...

JESSICALAU
請收pm

大宅

原帖由 winnieko1022 於 09-6-6 18:25 發表
各位:你地今日點呀????
我個仔派到去村校呀
係新田(近落馬州)
而家我要等星期一,校長幫我打去鐘聲度問下)
...

winnie
唔好灰心, 希望在明天. 加油 !
除左鐘聲, 你最好叩多幾間, 做個back up

大宅

原帖由 winnieko1022 於 09-6-8 21:36 發表
多謝你,真係希望在今天, 我個仔吾駛入村校la,
可以出黎省城番學啦
因有人幫我呀 !!! 而家入到校友會小學,
小豆媽,你覺得校友會好嗎??

但我明天都要去新田辦入學手續,遲d又 ...

恭喜你呀!
好彩有人幫你咋, 否則都幾大wok !!!!
鐘聲...真係唔易叩門的, 如果你唔識高層勁人, 真係好難.

校友會都係好野來呀 (元朗公園果間), 如果我唔係入鐘聲, 我73區都會選"校友會" or "南元朗官小"
拿 ! 最少地點好, 一d都唔雜, 周圍環境都好好, 近公園泳池, 空氣好d, 人都醒d . (我仲有fd 0係果度教書添)
祝樂樂開開心心升小學!

大宅

原帖由 winnieko1022 於 09-7-4 23:16 發表
oh sorry !!!係入到校友會先真,因太 開心啦

咁就好la
校友會, 好野來呀.

不過真係大兜亂, 我地住網, 就去左讀鐘聲, 你地74網, 就過來校友會.
你行路 or 搭保母車 ?? 校友會好似冇校巴的

大宅

原帖由 winnieko1022 於 09-10-27 08:41 發表

多謝,而家有9磅幾啦,全人奶~~hehe

yeah !
支持你, 母乳餵哺.

首頁

尾頁

跳至