自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

上星期去聽 女別睡 個中一招生會,同 ib 有關既....亞校長講咗少少

1) 响佢可見既未來,佢哋唔會行 ib,因爲唔想一方面問政府攞資助,另一方面就同政府唱反調; 而且响佢眼中,hk本身學術水平唔低,行 334 都好受到海外大學歡迎 ,冇需要轉第二樣 (受歡迎呢樣.....其實唔朱係咪因爲佢個間學校啫 )

2) 學習需要一個 system,唔會system 唔同 讀同出嚟既知識就唔同,佢睇唔到有咩理由要一窩蜂去讀 ib

3) 人哋話 ib 係方便同海外大學日後接軌,但又有幾多人真係一定會出國先 (第個唔奇,但佢居然咁講 ),留响香港升大學,一樣可以以交換生出國擴闊視野,況且好多專科爲咗唔想再考要牌在港執業,同學都會留返响香港讀 (舉例 law & medi),咁 ib 嚟擺鬼 (呢句我講)

最後,亦係令在人士笑聲四起,佢話好多人(學生? ) 埋嚟問佢 選擇 ib 既問題,但佢問返對方 ib 全名係咩,都冇人識答
         ~~~酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆 ~~~

珍珠宮

meow~meow 發表於 11-11-8 07:43
女拔自己都轉行高格學府,估唔到佢會咁講,有點自相矛盾。

YES ~~~ unbelievable

呢位校長真好特別 , 淨係聽佢分享,都獲益良多

再上一星期五,我去另一間 傳統女校既 中一會,簡直係兩個世界

珍珠宮

meow~meow 發表於 11-11-8 07:56
梗係讚啦!趕住送小朋友返學都要走入黎覆,可想而知趣位幾強啦!快d分享吓另一個講座黎聽吓。:yumm ...

個間係不值多提,唔好 side 我太多時間打字哇

簡單講句.... 同樣係兩小時介紹會,呂別 校長就真係同你介紹間學校,班級架構、講佢既教育理念同收生經驗,全程校長一手包辦,但另一間就用咗 80% 時間講交表程序,講到明你唔讀大把人嚟讀,答問環節 行到唔行,簡單講句個簡介會係冇料到 同 好side 時間

珍珠宮

yoyobb 發表於 11-11-8 10:18
回覆 Bing.Jing 的帖子
再反問學生IB全名?的確好好笑一野拒絕同學發問!

我諗又唔會,亞校長相信只係想同學要求真啫,求學問自己都要下苦功,

想同佢交流既 一定會學識個字再去揾佢

首頁

尾頁

跳至