自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

阿玥兒 發表於 23-12-12 08:38
問題係呢到係香港
未必個個客人對西餐有認識
唔係食開西餐既人根本唔知咁多人

咁你明知人地係西餐廳, 入面嘅招呼同食品梗係跟返西餐廳啦, 你自己無知就話人串, 咁你以後去食返你嘅家鄉菜算啦, 如果唔係我驚你下次走入間日本餐廳話要食餐蛋出前一丁, 人地冇得俾你食你又會投訴呢度係香港, 咁大間日本餐廳居然連日本最出名嘅出前一丁都冇得食失禮人咋

opclk99    發表於 23-12-12 10:04

珍珠宮

Aley1204 發表於 23-12-12 09:49
換轉咁講,你當今次學咗嘢囉,香港好多高級西餐廳什至歐洲出街食飯都係咁。一坐低個侍應會問你要sparkling ...
乜唔係distilled water 咩? 點解變咗still water?

珍珠宮

終極熊貓 發表於 23-12-12 09:54
明知對「水喉水」三個字咁唔舒服,直接要求支裝水啦,而唔係自欺欺人,唔講就唔會唔舒服~
...
以我所知pizza express 大部分侍應係講英文, 我懷疑係樓主將tap water 直接譯做水喉水先至會咁唔舒服

珍珠宮

Skytree1000 發表於 23-12-12 10:09
所以茶餐廳都做到,
Pizza E xxxx 應該學吓

但係茶餐廳杯水大部分人唔係用嚟飲呢,最驚啲人喺pizza express 有樣學樣攞杯水嚟浸餐具咋

珍珠宮

happywwong 發表於 23-12-14 13:59
咁係有分, 鬼佬餐廳分tap water定蒸餾之類, 可能你少去呢類餐廳啦!咁侍應有冇講清楚,誤會姐。
...
好明顯樓主少去西餐廳唔知人地啲水有分幾類, 以為人地講水喉水係奚落佢所以一開始就特登放大"水喉水"呢三個字

珍珠宮

HanHan2020 發表於 23-12-15 07:12
其實呢間嘢多數員工都係外國人,佢哋係講tap water好正常,就算去到高級西餐廳有啲都係咁,你會唔會多心咗 ...

其實我都懷疑個員工係講英文,只係樓主自己翻譯做水喉水,之前問過樓主但係佢迴避咗呢個問題

珍珠宮

CathyLss 發表於 23-12-15 13:11
我唔明有幾複雜。你去茶樓又會唔會都覺得有咁多種茶可以揀係好複雜既事,會唔會建議茶樓一律放低是但一種茶 ...

咪係,去茶樓飲茶俾十幾蚊茶錢就好地地,又唔敢叫人俾免費水佢飲就得,去到西餐廳就一定要人俾免費水佢飲,連聽到水喉水三個字都好似冒犯咗佢咁,有冇咁cheap 呀?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊