婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:關於幽門螺旋菌,求意見?

有幽門螺旋菌,要食抗生素,至於食幾耐,視乎一個course (7-14天不等)後再check 而定。我同事前後食左3星期以上抗生素,再test先合格。

至於胃氣問題,唔一定關幽門螺旋菌事。以我自己最近為例,未照胃鏡前,已經做了blow test, 係negative. 跟著食了3星期Gaviscon中和胃酸及另一隻好貴嘅抑制胃酸藥,進展好慢,最後照胃鏡。醫生見到有幾個位損左,抽組織化驗,又抽胃液check 幽門螺旋菌,幸好冇cancer, 冇ulcer, 亦冇菌,定症係「胃炎」

我都係睇GP, 胃鏡就一定係腸胃專科醫生做。照完胃鏡,醫生話我呢種情況多數係stress引起,所以一定要放鬆,亦要戒口,油膩、生冷及難消化食物唔可以食,每餐亦只好食7成飽。我個case要繼續食抑制胃酸藥2個月,作用係修補胃膜。

其實放假好重要,我照完胃鏡幾日後就去旅行,真係個胃好左好多!

你先生可能在澳洲唔適應新環境,佢返到香港睇下醫生,亦戒下口,多D去玩,會有幫助!

子爵府

回覆:關於幽門螺旋菌,求意見?

FYI - 我在養和醫院睇GP及照胃鏡,照胃鏡費用7千幾蚊。

子爵府

引用:已經第一時間check+過晒,所有器官都正常,

原帖由 kamajenny 於 15-07-09 發表
已經第一時間check 過晒,所有器官都正常,只係個胃有問題,其實除左酒同豆類,請問仲有咩要介口?btw, 香 ...
除易漲胃嘅豆類、薯仔之類要少食,生冷野如魚牛、沙律一定唔可以食,此外,牛油、茶、奶茶、牛奶、肥肉、太酸或刺激食物都暫時避免,總之任何食完覺得頂住或者「乸」住個胃嘅食物,都少食啦!

我同你老公一樣,都係食野好快嘅人,未咀嚼夠就呑,其實唔好。另外,個胃發炎,千祈唔好飯後一大碗湯,會好漲胃。

你唔需要太擔心,已經照左胃鏡,又check 左其他地方,俾D時間個胃,放鬆心情及食足藥,係會好快冇事。

首頁

尾頁

跳至