自由報料

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

講真,你咁樣,人地真係好難做,我覺得你咁樣唔係咁好囉!

聽日件貨話一件平70蚊,咁你又拎去換貨換錢?!又或者你去屈記見到佢一件平70蚊,咁你又點呢?

無錯,你係可以作個理由,話自己買錯咗嚟退錢,跟住去第二間買過.但係人人都好似你咁,咁公司唔駛做生意啦!

如果呢隻產品,你一直都用開,咁你下次應該見到啲公司有出位價/大特價,就一次過買定多啲,咁你就唔駛覺得蝕咗啦!

sisicat  我一定會退貨,這是消費者的權利。  發表於 11-7-26 13:06
rainpun  agree......樣樣野價格都會變架啦,咁你咪得最平果日先去買囉....  發表於 11-7-26 10:56
Wendy1017  如果一直用開, 咪減價買多幾盒law, 橫掂手頭上果d用晒都係要買架啦~  發表於 11-7-25 13:46
多可靚媽  差60元,我1定退。有單就可以退  發表於 11-7-25 13:14
幸福謝師奶  我都好認同呀!!!  發表於 11-7-25 10:50
yee183  相差60元我都一定退  發表於 11-7-25 09:54
PCMW  點解唔可以退?有咩唔好?平$60唔係少數目,你估$6?  發表於 11-7-23 12:08
是因  我之前都試過, 跟住冇退, 再買多几盒嚟拉返平少少....  發表於 11-7-22 21:37
cyc121  正常間間公司都要提供無條件退貨,只係香港對於呢種社會道德唔重視  發表於 11-7-22 20:08

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

whateveryouyouy 發表於 11-7-22 20:59
回覆 cotychan 的帖子

我唔去屈xx架我知道咁可能會麻煩到佢,所以先問經理,係咪可以咁做。佢咁 ...
如果一日有幾個客好似你咁,而佢地又係分公佣既,咁樣,明明今日見到個額過咗,突然有個客拎10盒8盒貨嚟換錢,佢地又要勾番啲錢出嚟,埋數已經麻煩,份佣又可能無咗.
又或者今日萬0要執笠,佢地賤賣貨品,你拎上個星期原價既貨去換,咁人地未蝕上加蝕?

無錯,你唔係唔要啲貨,但係你一換,人地就蝕咗120蚊生意額.以商為商,如果你諗下你係老闆,有人喺你做特價嗰陣,拎啲貨嚟話要回番正價錢,跟住再用特價買貨,你會唔會肯?錢你已經袋咗落貨,叫你拎番出嚟喎!

做精明消費者,唔係要後知後覺去換人地啲貨,係去留意下人地特價先去大量入貨~~~你早買咗,錢本來就已經駛咗,所以無話有無蝕到,有無蠢到.人地肯比你將嗰120蚊去換其他商品已經好好,如果我係老闆,知道實情一定唔肯換,要換都會勁串你~

venusgirls  Yes, It's a good comment!!  發表於 11-7-26 12:00
maypig  totally agree!! that's why we always wait for the big sales to shop....  發表於 11-7-25 11:28
幸福謝師奶  yes!!!  發表於 11-7-25 10:50
christytsui  AGREE  發表於 11-7-22 22:45

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

whateveryouyouy 發表於 11-7-22 21:44
咁都係因為見到receipt寫有, 14天內可退貨

我有權要求退貨,退cash,再買過。
你去回水,而佢地話14日內可無條件退貨,呢點係你啱.只不過...我認為你退貨既原因,唔係咁好.
我都明白,120蚊唔係小數.係我嚟講,可以煮2日晚飯.

但係....唔知你點解要退貨由何.知道咗原因,我有啲BS你......

如果,你件貨係喺15日前買既,咁你未好泵心?!下次有啲食開,用開既,就去吼人地舖頭特價先去買定一大堆,既可省錢,又可省時間.

ching070707  人地14天係FOR你真係買錯,咁人地洗鬼做特價几多天,,  發表於 11-7-25 15:01

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

Chamo 發表於 11-7-22 21:53
係咪我睇唔明呢?
睇落樓主好似無蝕底 wor.
樓主係想要啲印花,所以先想退番再買過....但係,佢可能無諗過你想既呢點.退咗既120蚊,應該還番之前送既印花出嚟.如果唔係,樓主就賺咗雙重印花.

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

whateveryouyouy 發表於 11-7-23 03:12
不如我講清楚d。

之前賣$600,之前未開始派印花。
我地講梗既行為,我都唔識形容,又唔係話你貪心,又唔係話你貪便宜.
總之,你事實唔係因為買錯嘢而去換錢/貨.而係因為你買嗰陣無印花,同埋而家件貨特價,你覺得要拎番所謂"蝕"咗既120蚊嚟再買過嘢.應該係話600蚊,重新買過就有10個印花&480蚊貨加120蚊另外既物品.

單上面寫住8個印花,係因為部機SET好咗,只要滿60蚊就有一個印花.

好彩你都唔係應為一定要比印花你.....如果唔係,一陣KEEP咗14日單既人,有因為有印花,而將佢地啲貨全部拎去換錢再買貨!

Heiheibebe  同意! 最重要退貨的出發點是否正確?  發表於 11-7-25 17:49

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

pigtwo 發表於 11-7-25 12:50
其實點解d店舖可以1日差 $60/件..
真係無良...
萬0做出位價,平60好普通架咋!
根本要買平嘢,就一定要格價~樓主唔喺特價先買,第二日去到見到平過琴日,咁都好普通姐~仲要咁啱人地唔企做特價,係做出位價!

我都成日去萬0買奶粉尿片.從來無諗過買貴咗要退錢......因為我買嘢,除非係已經無晒,急住買,否則一定見到有特價先買定多啲.特價已經叫平咗,今日特價完,聽日做出位價,我都只會覺得自己買早咗,最多出位價嗰陣又買多幾件備用.

echoo  唔係個個都唔駛做野吼住超市做特價咁巴閉架!  發表於 11-7-28 00:31
yah008  haha, me 2  發表於 11-7-26 01:02

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

poppibaby 發表於 11-7-25 04:32
我諗hk人真係無受過D咩消費保障,所以覺得樓主有問題,其實14天同30天無條件退貨係外國係非常非常平常ge消費 ...
你講梗既係,人地買嚟送比你既禮物,你唔啱用,先拎去換錢.....而樓主唔係唔啱用,或者買錯咗,只不過係想要人地啲印花,同埋見人地賣平咗,想要番平咗嗰120蚊.
着過未剪牌既晚裝~利害!唔剪牌都敢着出街!

我都無話換錢係錯....錯係佢既心態!

大財團背後,佢地亦都一樣係由小小公司做起,無話欺唔欺壓,打開門做生意,你可以唔買,可以選擇去藥房買,咁樣仲平.

alex@jane  慳返D錢真系没錯,萬0死得起,我地小市民死唔起.  發表於 11-7-28 01:29
echoo  慳返D錢既心態有咩錯?  發表於 11-7-28 00:32
KAHOI  argee!!!!!!!!  發表於 11-7-25 18:19

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

poppibaby 發表於 11-7-26 01:04
係ka,d鬼婆個個都節日前掃定d名牌衣物,之後著完退,牌吊係入面ka ma~今次事件只能話樓主為人太老 ...
嘩!你口中講嗰啲鬼婆勁自私囉!你諗下,為咗着件"新"既晚裝,去買咗唔剪牌諗住着完拎番去換,其實有無諗過,呢件所謂既"新晚裝,都唔知已經比同樣心態既人着過幾多次.....仲要係無洗過既!!
"買"返嚟着上身無洗過,因為洗咗個牌會爛~同埋洗咗或者會甩色,總之,洗咗件衫就一睇就知已經同新嗰件唔同.....咁着完之後,又係因為呢個原因,唔會洗咗先拎返去換錢!

到下一手見到去買,又係咁...跟住,有可能件衫到你手,唔知已經幾多人着過!諗下都覺得恐怖.....

文迪羊  佢地抽稅多, 褔利多, 點同人睇齊呢  發表於 11-7-26 12:56
文迪羊  美國經濟咁差,就係因為d人, 剩係拎野去換, 唔駛買,咁社會點繁榮呢.  發表於 11-7-26 12:55

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

echoo 唔係個個都唔駛做野吼住超市做特價咁巴閉架! 發表於 2 分鐘前

...得閒行過睇下有無特價有幾巴閉如果得閒去吼特價叫巴閉.....我諗買嘢唔睇價錢嗰啲叫乜?我都係C9,120蚊對我嚟講都好多~我可以煮3晚既晚飯!但係,買嗰時又唔會覺得300蚊盒好貴?

想平既,就去藥房買!想慳既,就要格價...

首頁

尾頁

跳至